Zomervakantie! De tijd om op te laden, bij te komen en te genieten van mooi weer. Nieuwe ideeën passen daar goed bij, en hoe kun je dat beter doen dan door een boek te lezen! Welk boek is nu interessant om te lezen deze zomervakantie? Hieronder 6 boeken die zeker de moeite waard zijn. Veel leesplezier!
Curriculumontwerp in een notendop
Ons boek is vanaf vandaag beschikbaar! In ons boek gaan we aan de hand van onderwijskundige literatuur en praktijkvoorbeelden stap voor stap in op het ontwerpen een krachtig curriculum. Hierbij gaan we eerst in op wat een curriculum is en hoe je het kan ontwerpen. Vervolgens gaan we middels praktijkvoorbeelden stap voor stap in op het ontwerpproces, met elementen als leerdoelen (leeruitkomsten), toetsing, rubrics, formatief handelen en leeractiviteiten.
Het boek is geschreven voor docenten, teacher leaders, onderwijskundigen en andere onderwijsexperts die zich willen verdiepen in curriculumontwerp. Het is zo geschreven dat het geschikt is voor alle soorten onderwijs: van het primair onderwijs tot en met het hoger onderwijs
Meer info & BestellenScience Fictions
Hoe betrouwbaar is het onderzoek op basis waarvan we oa. ons onderwijs inrichten? Recent schreven we al een artikel over de complexiteit van ‘evidence-informed’ lesgeven. Eén van de belangrijkste bronnen van dat artikel was het boek Science Fictions. In dit boek wordt, op een laagdrempelige manier, uitgebreid ingegaan op de complexiteit of meer nog de kwetsbaarheid van de onderzoekswereld. Aan de hand van bekende en onbekende fraude gevallen (bv. Diederik Stapel) wordt uitgelegd hoe het toch kan dat er zoveel onderzoeken worden gepubliceerd in bladen als Science en Nature die uiteindelijk niet blijken te kloppen. Hierin wordt niet direct de koppeling gelegd met het onderwijs, maar wel met bijvoorbeeld psychologische onderzoek op basis waarvan veel didactiek is ontstaan. Een ontzettend interessant boek om te lezen.
Meer info & bestellenGrip op leren in het vo
In dit recent verschenen boek, geschreven door Jouke Brouwer, wordt vanuit de praktijk ingaan op het goed vormgeven van formatief handelen. De meeste boeken over dit onderwerp zijn geschreven door theoretici, wetenschappers en onderwijsspecialisten. Dit boek is anders: het is geschreven door een leraar, voor leraren. Geen theoretisch hoogdravend gedoe dus, maar échte voorbeelden, stevig geworteld in de praktijk van meer dan twintig jaar lesgeven.
Meer info & bestellenBlended learning in de praktijk
Recent schreven we samen met Barend Last twee artikelen over Blended Learning. Na de zomervakantie volgend nog meer delen. Deze reeks is mede gebaseerd op een boek dat hij samen met Stefan Jongen schreef over het krachtig vormgeven van Blended Learning. In het boek wordt op een mooie manier wetenschappelijk onderzoek verbonden aan het praktisch vormgeven er van. Het boek is geschreven in de context van het Hoger Onderwijs, maar is net zo geschikt voor andere type onderwijs. Een echte aanrader voor als je als docent hier graag meer over wilt weten of actief me aan de slag wilt gaan.
Meer info & bestellenRetrieval Practice 2
Retrieval Practice is één van de meest effectieve manieren van leren, zo is uit herhaaldelijk onderzoek naar voren komen. Op welke manier kun je dit nu praktisch en vooral laagdrempelig toepassen in je eigen les? In dit boek, waarvan eerder uiteraard al deel één verscheen, wordt onderzoek op een leuke minder verbonden aan de praktijk. In het boek vind je behalve kennis dan ook heel veel verschillende praktische werkvormen en bijbehorende formats die je meteen kunt gebruiken voor je eigen les.
Meer info & bestellenThe Science of Learning
De ondertitel zegt het al: in dit boek staan 99 studies die iedere docent zou mogen kennen. In het boek wordt steeds in ongeveer 1 pagina ingaan op een onderzoek om vervolgens met praktische voorbeelden uit te leggen hoe je dit in de les kunt toepassen. Een boek dat je niet van A tot Z hoeft te lezen maar er goed tussendoor kunt bijpakken om één of meer voorbeelden te lezen om te gebruiken voor je les. Daarbij zijn de onderzoeken die in het boek naar voren komen erg divers, variërend van onderzoeken over het lerende brein tot de invloed van de thuissituatie.
Meer info & bestellenMet deze boeken kun je alle kanten op! Misschien spreekt het ene boek je meer aan dan het andere. Het loont om soms een boek te lezen met een mening die toch nét anders is dan wat jij denkt! Hoe dan ook: veel leesplezier. Heb je zelf nog tips? Laat het dan weten in de reacties hieronder.
Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs. Daarvoor onderwijskundige in het hoger onderwijs en leraar geschiedenis en maatschappijleer in het voortgezet onderwijs. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.
One thought on “6 boeken voor in de zomervakantie (2021)”