Project Leer.tips

Met de komst van steeds betere manieren om de hersenen te onderzoeken is er binnen het onderwijs ook steeds meer aandacht voor neurowetenschappen. We komen door die wetenschappen én algemeen onderzoek, steeds meer te weten over de manier waarop mensen dingen kunnen leren. Wij zijn begonnen met verzamelen van deze inzichten om deze makkelijk online te bekijken: Project Leer.tips

Project Leer.tips

Project Leer.tips is ontstaan vanuit onze eigen interesse in onderwijsinnovatie en de wil om meer evidence-informed te werken. We zijn veel bezig met ons te verdiepen in onderzoek over onderwijs en lezen zodoende regelmatig boeken en artikelen die daar over gaan. Een groot deel daarvan gaat over op welke manier je leerlingen effectief kan laten leren – toch wel de kern van ons onderwijs – zoals het recent omschreven boek Klaskit.

Om al deze inzichten voor onszelf, andere docenten, voor leerlingen, hun ouders, studenten en andere geïnteresseerde online inzichtelijk te maken hebben we de website leer.tips opgezet (zie ook menu hierboven): een website waar we inzichten over leren overzichtelijk willen neerzetten. Deze inzichten formuleren we als tip, zodat ook leerlingen en studenten er gebruik van kunnen maken en zodat je als docent je leerlingen er op kan wijzen.

Opzet

Het doel van de website is dat je snel en effectief leertips kan inzien. Op de website zijn alle tips van een passende afbeelding voorzien en in een grid geplaatst, die is te sorteren als manieren van lerensamenvatten, effectief leren en leervoorwaarden. Ook zijn alle tips te vinden door de zoekfunctie te gebruiken.

We hebben de keuze gemaakt om de tips kort maar krachtig te formuleren en te voorzien van enkele zinnen met uitleg. Op die manier is meteen duidelijk wat de tip is en waarom dat de tip is. Soms hebben we ter verduidelijking afbeeldingen, posters of video’s toegevoegd. Tot slot hebben we als onderbouwing – en als naslagwerk – bronnen toegevoegd.

Soms gaat het om relatief bekende tips, zoals dat je beter kan schrijven dan typen, en soms om minder bekende tips, zoals dat het markeren van tekst vaak niet effectief is. Ook gaat het om verschillende soorten tips: soms gaat om concrete tips over wat je kan doen bij het leren, zoals hierboven is te zien, en soms gaat het om manieren van leren of over gezonde voeding is, een basisvoorwaarde om tot goed leren te komen.

Ontwikkeling en nuance

Het is een project, wat ook inhoudt dat het continu in ontwikkeling is. Nieuwe onderzoeken worden verwerkt, waardoor er tips kunnen veranderen, verdwijnen of bijkomen en ook de categorieën kunnen veranderen. Daarnaast is de huidige website een eerste opzet; het is geen definitief ontwerp. Zo willen we bijvoorbeeld de mogelijkheid creëren om concreter naar tips te zoeken (‘ik heb een toets van wiskunde, welke tips zijn er?’) en zijn er nog een aantal andere plannen om de tips inzichtelijk te maken; hierover later meer.

Tot slot slot vinden het belangrijk om duidelijk, maar ook genuanceerd te zijn: feiten over leren staat niet zo vast als feiten over bijvoorbeeld medicatie. Ook kunnen er discussies zijn over onderzoeken. We proberen dan ook kritisch te zijn bij het plaatsen van de tips en daarbij in het achterhoofd te houden dat niet alle tips voor iedereen gelden: Iedereen leert op zijn of haar eigen manier.

Feedback, tips of opmerkingen zijn altijd welkom: laat bij een tip gerust een reactie achter of gebruik onze e-mailadres of het contactformulier om contact op te nemen.

[icon color=”#444444″ size=”20px” target=”_blank” name=”awesome-link”] Leer.tips

image_pdfDownload artikel

One thought on “Project Leer.tips

  1. Ik zoek informatie over wat de beste manier is om meerkeuzevragen te stellen in een toets. Zelf ben ik geneigd te denken dat de informatie beter blijft hangen wanneer er geen strikvragen worden toegevoegd. Hier kan ik echter geen informatie over vinden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door samenhangende hoogwaardige diensten en producten te bieden op het gebied van curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs