HomeLeergang curriculumontwerp

Leergang curriculumontwerp

Word expert curriculumontwerp

Leergang curriclumontwerp

Werken met leerdoelen of leeruitkomsten, toetsdruk, flexibilisering, methodes die niet voldoen, formatief handelen, programmatisch toetsen… hoe ontwerp je duurzaam, krachtig en ontwikkelingsgericht onderwijs? Een leergang waarin je alles leert wat je nodig hebt om van les-gever te veranderen in onderwijsontwerper. Om hier invulling aan te geven ga je met 8 modules aan de slag met onder andere leerdoelen en leeruitkomsten, betekenisvolle toetsing, formatief handelen, zelfregulatie en veranderkunde. Diep op de inhoud, praktisch in de uitvoering en met een goede dosis enthousiasme. Daarnaast word je lid van onze community, waar je webinars kunt volgen, vragen kunt stellen, materiaal kunt delen en zo van en met elkaar kunt leren. Aan het einde van de leergang heb je expertise in het ontwikkelen van een krachtig curriculum op basis van wetenschappelijke inzichten en eigen ervaring. De expertise kun je als curriculumexpert inzetten om je eigen onderwijs te ontwerpen én collega’s te ondersteunen.

Voor: Docenten, onderwijskundigen en andere professionals in en rondom het vo, mbo, hbo en wo.

Duur: oktober 2024 – juli 2025

Kosten: €499 / €675

Wat je krijgt

leren op je eigen manier

Ga zelfstandig of samen aan de slag.

Je krijgt vanaf dag één toegang tot al het materiaal. Hierbij kun je de keuze maken om er (met collega’s) op je eigen volgorde en tempo doorheen te gaan of samen met ons stap voor stap de modules te doorlopen. Op die manier kan de inhoud altijd aansluiten op jouw praktijk. 

 

Ruim 

500

deelnemers gingen je voor!

LEER STAP VOOR STAP

Doorloop stapsgewijs het ontwerpproces.

De leergang bestaat uit 4 periode’s van 8 weken waarin je alles leert over curriculumontwerp én het meenemen van je collega’s in een (her)ontwerp-proces. Iedere periode is opgedeeld in twee modules, die steeds dezelfde opbouw volgen en worden afgesloten met een webinar waar we informatie geven, vragen beantwoorden en ruimte bieden om ervaringen met andere deelnemers uit te wisselen. 

Module 1

Module 1

Curriculumontwerp: de basis
 • Visie op het curriculum
 • Kenmerken van een krachtig curriculum
 • Aan de slag met backward design
Module 2

Module 2

Ontwerpprincipes
 • De basis van ontwerpprincipes
 • Ontwerpprincipes duiden
 • Ontwerpprincipes uitwerken
Module 3

Module 3

Beoogde leerresultaten
 • Leerdoelen en leeruitkomsten formuleren
 • Leerruimte en flexibilisering
 • Leerlijnen ontwerpen
Module 4

Module 4

Ordening en organiatie
 • Van doelen naar leerlijnen
 • Samenhang in het curriculum
 • Modulair en flexibilisering
Module 5

Module 5

Beoordelen en beslissen
 • Drie functies van toetsing
 • Van data tot beslissing
 • Vormen van toetsen
 • Rubrics en succescriteria
Module 6

Module 6

Vormgeven leerproces
 • Formatief handelen
 • Leerstrategieën
 • Blended leren
Module 7

Module 7

Didactiek
 • Motivatie in het ontwerp
 • Didactisch coachen
 • Artificiële Intelligentie (AI) in het ontwerp
Module 8

Module 8

Kwaliteit en evaluatie
 • Constructieve afstemming
 • Onderwijskundig leiderschap
 • Kwaliteitscultuur en tools

Verdiepende modules

Daarnaast kun je je verdiepen in specifieke thema’s per type onderwijs (en ook toegang hebt tot andere soorten onderwijs).

Voortgezet onderwijs

Extra thema's
 • Basisvaardigheden in het curriculum
 • Determineren door ontwerp
 • Vakoverstijgend ontwerpen

Middelbaar beroepsonderwijs

Extra thema's
 • Lerend kwalificeren ontwerpen
 • Flexibilisering
 • Modularisering

Hoger onderwijs

Extra thema's
 • Programmatisch toetsen ontwerpen
 • Flexibilisering
 • Samen ontwerpen

Sneak preview

Linda Litjens over op welke manieren je het leren van leerlingen en studenten zichtbaar kunt maken.

Barend Last over hoe je tot een krachig blended ontwerp kunt komen.

Teun Kuipers over de inzet van kenniskaarten voor het opzetten van leerlijnen.

In gesprek met Tamara van Schilt-Mol, lector Eigentijds Beoordelen en Beslissen aan de HAN.

Samen werken aan het ontwerp tijdens onze fysieke netwerkdag.

Kennis uitwisselen en nieuwe bedenken tijdens onze netwerkdag.

Van en met elkaar leren

Word lid van onze community.

Leren is vooral krachtig als je dit samen doet. Door je in te schrijven op onze leergang wordt je lid van onze community: docenten, onderwijskundige en andere professionals – waaronder wij zelf – die allemaal bezig zijn met curriculumontwerp. Een plek om vragen te stellen, materiaal te delen én in contact te komen. Van en met elkaar leren over curriculumontwerp!

Bijeenkomsten

Leer op je eigen tijd en tempo.

De leergang volg je grotendeels in je eigen tijd en tempo. Je krijgt vanaf dag één toegang tot alle content en kunt zo zelf bepalen waar, wanneer en hoe je de leerstof eigen maakt. Wel zijn er een aantal belangrijke contactmomenten:

 • Woensdag 2 oktober 2024, kick-off leergang
  Fysieke bijeenkomst. Tijden en locatie volgen
 • 4 x woensdag, vragen inloop
  15:00 – 17:00, datums volgen
 • 4 x woensdag, webinar met expert
  20:00 – 21:30, datums volgen

Alle vragen inlopen en webinars worden opgenomen
en zijn altijd naderhand terug te kijken. 

OVER ONS

Wie zijn wij?

Wij zijn docenten en onderwijskundigen die met onze expertise scholen en opleidingen helpen te komen tot een krachtig curriculuIn het vo, mbo, hbo en wo. Nationaal en internationaal.

In de afgelopen jaren hebben we met onze expertise meer dan 200 scholen en opleidingen geholpen met concepten zoals leerdoelen, leeruitkomsten, formatief handelen, programmatisch toetsen en krachtige didactiek.

De kracht van goed onderwijs zit in de samenhang tussen die concepten. Wij geloven dat dit vraagt om docenten als ontwerpers. Dat het vraagt om docenten die zich ontwikkelen door hun onderwijs te (her)ontwerpen aan de hand van onderzoeken en ervaringen.

Dit bereik je niet in een studiedag of twee. Dit bereik je door de tijd te nemen, expertise te benutten en samen te leren. Om die reden zijn we begonnen met de leergang Curriculumontwerp: om in één jaar samen met docenten te werken aan krachtig onderwijs. Doe je mee?

Kortom, dit ga je doen:

Stap voor stap

Je wordt stap voor stap meegenomen in het proces. Bekijk video’s, download materiaal, leer samen in de community en stel je vragen tijdens onze webinars.

Samen leren

Doe nieuwe ideeën op, stel vragen en deel waar je in je school of opleiding tegen aanloopt. Leer van en met elkaar en bouw een netwerk op om samen te blijven leren.

Praktisch aan de slag

Ga aan de slag met je eigen vak(gebied) of schoolbrede vraagstuk. Al het materiaal is zo gemaakt dat het vrijwel altijd direct toepasbaar is in je eigen praktijk.

Kwaliteit

Alle content wordt door ons ontwikkeld in samenwerking met inhoudsexperts. Op die manier zorgen we er voor dat alles onderbouwd en up-to-date is.

Onderwijskundige inzichten

Ga aan de slag met onderwijskundige inzichten zoals backward design, het toetsprogramma, blended learning en constructieve afstemming.

Veranderkundige inzichten

Leer op welke manier je de nieuwe inzichten kunt overbrengen op collega’s: wordt een curriculumexpert in jouw school of opleiding. Innoveer samen het onderwijs!

Wat zeggen deelnemers?

Ruim 

500

deelnemers (2022 – 2024)!

Hoe het werkt

Door je in te schrijven krijg je onbeperkt toegang tot het materiaal.
Daarnaast krijg je toegang tot de community en webinars.
Hiervoor betaal je eenmalig een bedrag.

Basis

Volg de leergang en wordt één jaar lid van onze community, inclusief de webinars. 

€499,-

Aanmelden:

Plus

Volg de leergang en wordt levenslangs lid van onze community, inclusief nieuwe webinars. Blijf ook na 1 jaar leren en samen ontwikkelen.

€675,-

Aanmelden:

Incompany

Meerdere instellingen maken gebruik van de incompany-versie van de Leergang Curriculumontwerp. Hierbij kun je als organisatie zelf regie voeren op de inhoud én krijg je een afgesloten omgeving. We kijken graag samen naar de mogelijkheden.

Prijs op maat

Veelgestelde vragen

Dit hangt erg sterk af van je eigen context en inzet. Als je deelneemt aan al onze activiteiten (video’s kijken, deelnemen aan webinars, literatuur lezen, etc) kost dit ongeveer 75 uur. Het vertalen er van naar je eigen praktijk kost 50 – 75 uur. Dit maakt het totaal 125 – 150 SBU voor de gehele leergang, maar hierin heb je veel vrijheid.

Je deelt een groot deel van je leergang (mastertalks, opdrachten maken, lezen etc) zelf in. Het is waardevol om bij de online bijeenkomsten (webinars, studiemiddagen) te zijn, maar deze worden ook altijd opgenomen voor het geval je er niet bij kan zijn.

 

In principe doe je deze leergang voor jezelf en/of je team: de kennis en vaardigheden die je opdoet zet je in de praktijk in, waardoor je samen beter onderwijs maakt. We delen dan ook niet standaard een certificaat of bewijs van deelname uit. Mocht dat toch nodig zijn voor jouw context, dan kunnen we dit op maat aanbieden.

De opdrachten worden niet door ons nagekeken: het zijn dan ook geen ‘invuloefeningen’. De meeste opdrachten leveren vooral bespreekpunten op, omdat deze gericht zijn op de toepassing. Hierbij gaat het dus niet over een cijfer of voldoende/onvoldoende, maar over jouw leren toepassen in de praktijk. Daar kunnen (en willen) wij hier geen oordeel over vellen, we willen je vooral helpen om verdere stappen te zetten in je ontwikkeling.

De leergang is gemaakt om jou (en je collega’s) te ondersteunen bij curriculumontwerp. We vinden eigenaarschap daarbij belangrijk en om die reden stellen we niks verplicht en kun je een hoop op eigen tempo en tijd doen. Je kiest dus zelf hoe intensief je deelneemt aan de leergang.

De webinars vinden plaats op woensdagmiddag vanaf 15:30 en één keer per module op donderdagavond 20:00. De video’s en het andere materiaal bestudeer je op je eigen tijd en tempo.

Door de modulaire opzet van de leergang kan het ook aangepast en toegepast worden binnen een organisatie zelf. Ze werken verschillende organisaties inmiddels intern met het materiaal, waarbij een eigen omgeving ingericht wordt. Op deze manier kun je er als organisatie ook zelf iets aan toevoegen. Neem vooral contact op voor de mogelijkheden.

Leren doe je niet alleen: juist door samen te werken kun je meer leren. Uitwisseling met een vaste groep hoort daar ook bij. Daarnaast is er elke 4 weken een online moment, waarbij er altijd ruimte is voor vragen. Ook gebruiken we het platform ter uitwisseling: hier delen deelnemers vragen, casussen en ideeën. Wij nemen daar actief deel aan en begeleiden op die manier. 

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs