HomeVisieKit

VisieKit

VisieKit

Formuleer stap voor stap jullie visie op onderwijs.

VisieKit is een prikkelend en praktisch kaartspel om samen met je collega’s uit de vakgroep of je teamleden te werken aan jullie visie op onderwijs en leren. Doorloop verschillende fasen en denk na over het doel van jullie onderwijs, het leren van studenten of leerlingen, welke ontwerpprincipes hierbij passen en de tijd en plaats van leren. Zo formuleren jullie samen een sterke visie én werken jullie een gezamenlijke taal.

Kernachtig

Met de VisieKit ga je samen aan de slag met onderwerpen als de rol van de docent, de functie van toetsing en het belang kennis, oftewel de kernprincipes van het onderwijs. Zo werk je samen toe naar een gedeelde visie op basis van onderwijskundige literatuur en jullie eigen inzichten.

Praktisch

Je kunt de VisieKit inzetten om aan de slag te met bepaalde aspecten van jullie onderwijs of het onderwijs als geheel. Na het doorlopen van de stappen heb je een blauwdruk van een visie én ben je actief bezig geweest met werken aan een gezamenlijke taal.

Leerzaam

Met de VisieKit werk je toe naar een blauwdruk van een jullie visie op onderwijs en leren. Dit doe je door samen vragen te beantwoorden en keuzes te maken. Zo voer je samen gesprekken die voorbij gaan aan de waan van de dag én leer je over verschillende ontwerpprincipes.

Curriculum ideologieën

Werk op basis van de curriculum ideologieën (Schiro, 2012): ga aan de slag met verschillende aspecten van de vier stromingen, zoals de rol van de docent, de herkomst van kennis, de functie van toetsing en het doel van onderwijs.

Ontwerpprincipes

Maak kennis met verschillende ontwerpprincipes, zoals constructief leren, zelfregulatie en flexibiliteit, en kies welke ontwerpprincipes het beste passen bij jullie visie. Zo vertaal je globale ideeën naar concrete principes.

Vorm van leren

Leren leerlingen of studenten vooral alleen of samen? Doen zij dit vooral op eigen tempo of tegelijkertijd? En in hoeverre krijgen zij een keuze, bijvoorbeeld bij toetsing of leeractiviteiten? Maak keuzes over de vorm van leren.

Gezamenlijke taal

Met de VisieKit ga je met elkaar in gesprek over de de kernprincipes van het onderwijs. Werk samen aan jullie visie op onderwijs en leren.

Breed inzetbaar

De VisieKit is op veel manieren te gebruiken: voor bepaalde aspecten van het school of opleiding of voor het gehele onderwijs.

Alle soorten onderwijs

De toolkit is zo gemaakt dat het kan worden gebruikt voor alle soorten onderwijs. Dus zowel voor het PO, VO, MBO, HBO als WO!

Hoe het werkt.

De VisieKit is een kaartspel wat je met 3-8 personen speelt in ongeveer 3 uur. Je doorloopt samen verschillende stappen, waarbij je vaststelt: wat binnen jullie onderwijs rol is van verschillende aspecten zoals de docent en toetsing, welke ontwerpprincipes jullie daarbij willen gebruiken en welke vormen van leren jullie daarbij willen hanteren. Op basis van de verschillende stappen formuleren jullie een gezamenlijke visie op onderwijs en leren. Dit wordt gedaan middels een canvas, duidelijke structuur en een breed aantal suggesties. Aan het einde van de sessie heb je met je team gewerkt aan een gezamenlijke taal en een blauwdruk voor jullie visie.

Zelf spelen

Bestel de VisieKit om deze samen met je vakgroep of team te spelen! Formuleer stap voor stap jullie visie.

Begeleiding

Vraag een innovatietraject aan om begeleiding te krijgen bij het werken aan jullie visie op onderwijs en leren.

Wat zit er in de doos?

4 Startkaarten
9 Fasekaarten
20 Visiekaarten
15 Principekaarten
4 Ideologiekaarten
6 Vormen van onderwijs
24 Emotiekaarten (3 per persoon)
9 Reflectievragen

Veelgestelde vragen

Voor wie is de VisieKit
De VisieKit is gemaakt voor docenten, onderwijskundigen, teamleiders, managers, ondersteuners en andere onderwijsprofessionals die bezig zijn met het (vorm)geven van onderwijs.

Wat is er nodig om de VisieKit te spelen?

De VisieKit, enkele open-minded collega’s, 3 uur,
een handige ruimte (bv. lokaal) en een geprint canvas.

Kun je de VisieKit vaker gebruiken?

Zeker! De toolkit is er voor gemaakt om er bij te pakken als wilt stilstaan bij jullie visie op onderwijs en leren. Het enige wat je steeds nieuw nodig hebt, is een geprint canvas. Download deze bovenaan deze pagina.

Wat is een spelleider?

Eén iemand wordt spelleider. Hij of zij zit de sessie voor, stelt kritische vragen, etc. Dit kan ook één van de spelers zijn.

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs