iPabo – Tweedaagse curriculumcommissie

Het borgen van de kwaliteit van een onderwijsprogramma vraagt om visie, monitoring en bijsturing. Een uitdagende maar flinke klus die veelal (deels) wordt belegd bij een curriculumcommissie. Samen met de iPabo zijn wij, als vliegende start, twee dagen op een externe locatie in Noord-Holland aan de slag gegaan met deze klus. 


Door twee dagen met elkaar extern te starten, is er rust om de opdracht grondig met elkaar te verkennen en de diepte in te gaan. Tijdens deze tweedaagse was er daardoor ruimte voor verschillende aspecten. Inhoudelijk namen we hen mee in wat een curriculum krachtig maakt en hoe het proces van ontwerpen en bijschaven van een curriculum in zijn werk kan gaan. Zo hebben we, aan de hand van de kenmerken van een krachtig curriculum van Dylan William (2013), gereflecteerd op de huidige situatie en de gewenste situatie van het curriculum. Daarmee kon de groep zelf aangeven waar voor hen aandachtspunten liggen.

Daarnaast hebben we aandacht besteed aan de precieze opdracht die de curriculumcommissie heeft ten aanzien van het borgen van de kwaliteit. Hoe verhouden zij zich ten opzichte van andere organen binnen de hogeschool? En welke rollen en verantwoordelijkheden liggen er? Het stevig neerzetten van de commissie stond daarbij centraal.

We zoomden tot slot ook in op hoe de commissie de rest van de collega’s mee kan nemen en hoe de commissie in kan spelen op ondersteuningsbehoeften vanuit collega’s. Hierbij verkenden we hele praktische gesprekstools die zij in zouden kunnen zetten, maar ook de grovere lijn van het creëren van draagvlak. 

De groep ging naar huis met een heldere opdracht als zijnde curriculumcommissie en veel inspiratie op curriculumontwikkeling en -kwaliteitsborging. Ook na de tweedaagse blijven we met hen samenwerken en denken we kritisch mee op zowel inhoudelijke als veranderkundige vraagstukken. 

image_pdfDownload artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door samenhangende hoogwaardige diensten en producten te bieden op het gebied van curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs