3 Tips voor meer creativiteit in je les

‘Creativiteit’ is misschien wel het hipste woord in het onderwijs, op dit moment. Maar hoe gebruik je dit? Hoe zorg je dat je lessen creatiever zijn en leerlingen creatiever worden? Hier 3 tips om je les creatiever te maken:

1. Doe iets anders

Mensen zijn echt gewoonte-dieren. Ook in je les zul je zien dat je veel dingen al jaren hetzelfde doet, en van leerlingen verwacht dat zij dit ook doen. Maar doe eens iets anders voor meer creativiteit! Hierdoor verandert je mindset en zullen ook leerlingen meer openstaan voor nieuwe ideeën.

2. Doe iets fysieks

De hele dag stil zitten is voor niemand goed, en toch zitten zowel docenten als leerlingen het grootste gedeelte van een normale schooldag. Waarom niet iets fysieks doen om de creativiteit te bevorderen? Schuif de tafels eens aan de kant en laat leerlingen staand brainstormen, maak een wandeling, doe wat ‘ijsbrekers’, maar in ieder geval… beweeg!

3. Daag jezelf (en je leerlingen) uit

Routine is veilig, daarom zoeken mensen dit vaak op. Naast het veranderen van routine, zijn er ook altijd dingen die je niet doet omdat deze te moeilijk zijn. Flipping the Classroom al eens geprobeerd? Samenwerkend leren? Leer zelf iets nieuws en probeer het in te zetten in de les. Zo komt er vanzelf meer ruimte voor meer creativiteit in de klas.

image_pdfDownload artikel

One thought on “3 Tips voor meer creativiteit in je les

  1. Ik mis creativiteit: op de lagere school: na elk half uur leren minstens 10 minuten: bewegen, spelletjes met raadsels, tafels, woorden spellen, maar vooral zingen!! Dat hoor en zie ik niet meer; een onderwijzer die daarbij nog een muziekinstrument bespeelt is schaars!!

    Op de middelbare school: vooral muziek, knutselen..creativiteit en nogeens creativiteit… waarom zijn de leraren dat vergeten: ja..we moeten ons aan het boek houden???

    Talen leren middels liedjes en spelletjes; boeken lezen? weinig of niet.
    Spiekbriefjes laten maken!! Schrijven en nogeens laten schrijven!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs