Maak je plattegrond met Social Shuffle!

Sinds maandag is er een nieuwe tool online: Social Shuffle. Met deze tool kun je de plattegrond van je klas snel, leuk en effectief maken. Deze tool is niet zomaar bedacht: het is gebaseerd op onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Wat is Social Shuffle?

De Social Shuffle is een makkelijke en gratis online tool, die de klasopstelling aan de hand van een berekening door elkaar husselt. Vier keer per jaar krijgt iedereen een andere plek. De tool zorgt er daarbij voor dat kinderen in de buurt van zoveel mogelijk verschillende klasgenootjes komen te zitten. Zo leert iedereen elkaar beter kennen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen dan aardiger worden voor elkaar. Maak ook je klas leuker en socialer.
Bron: Social Shuffle

Hoe werkt het?

Je gaat naar de website, drukt op ‘Doe de Sociale Shuffle’ en kunt direct aan de slag. Als docent kun je aangeven hoeveel leerlingen je hebt en hoe de tafels horen te staan (in groepjes of in rijtjes). Vervolgens zorgt de app er voor dat iedere leerling een icoon krijgt toegewezen. Het is belangrijk dat leerling dit kunnen zien zodat zij weten welk icoon zij zijn 9beamer aan dus). Als dat eenmaal duidelijk is druk je op ‘Shuffle meteen de klas’, krijgt de klas een kort introductieverhaaltje te horen en zien (geluid aan dus) en vervolgens kun je op ‘Shuffle!’ drukken. Nu worden alle plekken voor de klas door elkaar gegooid, waarna er na een paar seconden een nieuwe plattegrond zichtbaar is.

Toevoeging?

De website werkt zonder account, gratis en is zeer makkelijk te gebruiken. Door deze tool te gebruiken zul je daadwerkelijk een willekeurige plattegrond krijgen, waarbij leerlingen ook nog eens inzicht krijgen in de manier waarop je het samenstelt: samen met de klas aan de slag dus. Beperkt is de tool wel: wij hadden graag de mogelijkheid gezien om kenmerken toe te wijzen aan leerlingen, om zo de app bepaalde persoonlijkheden bij elkaar te laten zetten. Al hoewel een originele klassenopstelling leuk en goed voor de band tussen leerlingen kan zijn, leert de praktijk ook dat leerlingen het soms niet met elkaar kunnen vinden, of juist zo goed dat er van werken niks meer terecht komt.

Wel is het een nieuw soort app, die zeker op de basisschool en in de onderbouw goed van pas kan komen, zeker zo aan het begin van het schooljaar.

Zelf aan de slag? Kijk snel op http://www.socialshuffle.nl/#introductie!

image_pdfDownload artikel

4 thoughts on “Maak je plattegrond met Social Shuffle!

 1. ik vind het een heel leuk idee maar de site is onduidelijk. Ik heb geen idee waar ik de namen van de leerlingen moet invoeren bijvoorbeeld en begrijp niet of de leerlingen een app nodig hebben?

 2. Wat grappig, zo’n interactieve manier! Ik heb wel een vraag: er is één leerling die ik eigenlijk ‘vast’ zou willen zetten, omdat deze lln vooraan móet zitten. Kan ik op de één of andere manier één van de icoontjes ‘blokken’ zodat die niet mee shuffelt?
  En: als je dit meerdere keren gebruikt, onthoudt de app naast welke lln de kinderen al gezeten hebben, maar dan moet je wel een account aanmaken, denk ik?
  Benieuwd naar de reactie!

  1. Dag Karin,

   Het programma biedt die optie niet. In dat geval zou je een plek kunnen afspreken dat die leerling word meegeshuffeld, maar na de shuffle wisselt met een bepaalde plek (als de leerlingen dat OK vindt): een automatische optie is er dus niet. De site houdt geen oude plattegrond/setjes bij: het is echt een willekeurige shuffle per keer: een account aanmaken kan niet (dus opslaan ook niet).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs