In het onderwijs wordt er op dit moment veel gesproken over professionaliseren. Scholen vliegen hiervoor regelmatig professionals van buiten in. Daarnaast kun je jezelf als docent echter ook verder ontwikkelen. Waar begin je dan? Hieronder een aantal voorbeelden, waarbij de investering vaak alleen tijd is.
Social media
De eenvoudigste stap als docent is om deel te nemen in de verschillende online discussies op Twitter of Facebook. Op beide platforms wordt veel gesproken en gedeeld op het gebied van onderwijs. Op Facebook zijn er groepen als ‘Actief leren zonder cijfers’, ‘Leraar Nederlands’ of ‘Leraar Wiskunde’. Deze worden gebruikt om lesmateriaal en ideeën uit te wisselen. Op Twitter heb je de hashtag #onderwijs, maar ook bijvoorbeeld #makerednl of #edtech. Door deze hashtags te gebruiken zie je constant nieuwe updates van docenten die bezig zijn met deze onderwerpen. Zo is professionaliseren ineens een stuk socialer!
Blogs
Naast social media zijn er ook veel docenten die schrijven over de dagelijkse praktijk. Het schrijven van een blog over onderwijs kost tijd, maar levert ook veel op als het gaat over professionaliseren. Schrijven scherpt de gedachten, en zorgt ervoor dat je bewust bezig bent met dergelijke thema’s. Dit kan van oppervlakkig tot zeer diepgaand, zoals bijvoorbeeld het blogcollectief Onderzoek en Onderwijs laat zien. Op Edubloggers kun je een lijst vinden met alle blogs in Nederland over onderwijs.
Edcamp
Over Edcamps schreven wij al eerder en het is dan ook een erg mooie manier om van elkaar te leren. Het enige wat vaststaat is de locatie: iedere aanwezige heeft de ruimte om zelf iets te presenteren. In een dergelijke ‘unconference’ komt ontzettend veel energie vrij, waarbij je altijd met een hoofd vol ideeën naar huis gaat. Meer informatie over bijeenkomsten kun je vinden op de website van Edcamp Nederland.
MeetUps
Graag offline contact met collega’s van andere scholen? Sinds een jaar zijn er op talloze plekken MeetUps ontstaan. Meetup010 is daarbij wellicht de bekendste, maar ook in Amsterdam, Utrecht en de rest van Nederland wordt er hard gewerkt aan netwerken van enthousiaste docenten die samen willen professionaliseren. In dergelijke bijeenkomsten gaat het om uitwisseling tussen docenten, waardoor de muren tussen scholen opengebroken worden en het onderwijs in een regio meer verbinding krijgt.
Moocs
Meer zin om een cursus te volgen? Dan zijn er online heel veel (met name engelstalige) Moocs te vinden. Deze online te volgen lessen zijn soms bijzonder diepgaand, en doen vaak niet onder voor een ‘normaal’ college. Of het nu gaat om bij te leren over hoe je beter lesgeeft of over vakinhoudelijke dingen, er is altijd een interessante cursus te volgen. Een goede start is EdX of Mooc-list.
Bovenstaande punten zijn allemaal bruikbaar voor je eigen professionalisering. Zoals je ziet zijn er van kosten vaak geen sprake, en gaat het vooral om de inzet van tijd. Er zit geen gratis tablet bij, en het wordt niet gepresenteerd door een BN’er, maar je leert en ontdekt hier pas echt hoeveel er mogelijk is in het onderwijs. Want uiteindelijk gaat het in het onderwijs om leren, toch?
Docent, onderwijsontwerper & maker. Altijd veel ideeën, en op zoek naar de verbinding tussen leren, creativiteit en technologie. Onderwijs kan altijd beter, maar mag ook zeker leuker! Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.
Ik mis ‘TheCrowd’ in dit overzicht ?
Goede aanvulling inderdaad! We hebben het er aan toegevoegd 🙂