3D-printers zijn in steeds meer scholen te vinden. Leerlingen ontwerpen dingen, en kunnen het daarna uit laten printen door het apparaat. Het meest gebruikte programma is daarbij TinkerCad, wat zo eenvoudig is dat je er meteen mee kan werken. En hoewel je er ook complexe dingen mee kunt maken, kost dat dan weer veel tijd. Nu is er een goed, gratis alternatief voor scholen: SketchUp Free.
SketchUp Free
Het programma SketchUp heeft een lange geschiedenis. Het was een van de eerste 3D programma’s die goed bruikbaar was voor de ‘gewone consument’ en bestaat al bijna 20 jaar. Lange tijd is het een gratis programma geweest, maar sinds een aantal jaren is het betaald geworden. SketchUp onderscheidt zich van andere 3D ontwerpprogramma’s door de filosofie dat het bijna net zo eenvoudig moet zijn als tekenen op papier. Door de eenvoudige tools en de slimme aanpak is het misschien wel het meest gebruikte programma binnen interieurontwerp.
Verschillen tussen TinkerCad & SketchUp
SketchUp Free heeft een aantal handige tools, die eigenlijk niet vergelijkbaar zijn met TinkerCad. Bij TinkerCad werk je met geometrische figuren, waar je vervolgens onderdelen vanaf kunt halen. Bij SketchUp werk je standaard met een potlood, en kun je dus echt in 3D tekenen. Dat is iets moeilijker, maar je kunt er wel veel complexere dingen mee maken. Daarnaast ziet SketchUp er ook minder kinderachtig uit. Want hoe praktisch en bruikbaar TinkerCad ook is, het lijkt vooral voor kinderen bedoeld.
Mogelijkheden
SketchUp Free heeft, uiteraard, minder mogelijkheden dan de betaalde versie. Maar de makers hebben wel een aantal aardige keuzes gemaakt, die als gebruiker erg prettig zijn. Voorheen kon je bijvoorbeeld moeilijk exporteren naar een *.stl bestand, waardoor de stap om een model te 3D printen lastiger was. In de gratis online versie kan dat nu direct, iets wat in de klas erg prettig is.
Wat ook fijn is: doordat SketchUp Free een web-based programma is kun je nu ook met Chromebooks aan de slag! Hierdoor zit je niet aan vaste computers of moet je je zorgen maken over het installeren: het werkt gewoon. Daarbij zit wel een nadeel, want als er geen internetverbinding is, dan kun je dus ook niet verder werken. Om SketchUp Free te gebruiken hoef je geen account aan te maken, waardoor je er eigenlijk zonder zorgen rondom wetgeving mee aan de slag kan. Je kunt wel een account maken, en dan kun je de modellen die je ontwerpt ook opslaan. Wil je toch aan de slag met de betaalde versie? Dan kun je de modellen gewoon overzetten.
Aan de slag!
SketchUp is dus een praktisch alternatief voor TinkerCad. Leerlingen met een beetje ervaring in het ontwerpen in 3D kunnen er snel mee aan de slag. Doordat het gratis is, en geen login nodig heeft, kun je er als school makkelijk mee aan het werk. Het is dan ook zeker de moeite waard om te testen, vooral als je verder wil dan de eeuwige sleutelhangers…
Docent, onderwijsontwerper & maker. Altijd veel ideeën, en op zoek naar de verbinding tussen leren, creativiteit en technologie. Onderwijs kan altijd beter, maar mag ook zeker leuker! Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.
One thought on “SketchUp Free: eenvoudig complexe 3D ontwerpen maken”