Stripverhalen, storyboards en tijdlijnen maken met Pixton

Stripverhalen worden al decennia door veel mensen over de hele wereld met plezier gelezen: Donald Duck en Spiderman hebben veel fans. Ook worden stripverhalen vaak gebruikt om iets uit te leggen, zoals een historische gebeurtenis. Met Pixton kun je zelf in een handomdraai een stripverhaal, maar ook een storyboard of tijdlijn in elkaar zetten: leuk om iets uit te leggen óf om de lesstof te verwerken.

Beeld en tekst

Stripverhalen zijn leuk en handig. De combinatie van beeld en tekst maakt dat je relatief makkelijk door een verhaal heen gaat en misschien net wat meer beleving ervaart dan bij een normaal boek. Er zijn tal van educatieve stripboeken, zoals ‘De ontdekking‘ en ‘Kunstkraker‘. Leerlingen vinden het vaak leuk om te lezen (ook in het VO!) en kunnen er veel van leren. Stripverhalen zijn dan ook ideaal om leerlingen iets te leren.

Pixton

Pixton is een gratis te gebruiken website waar je met figuren en een achtergrond vakjes kunt vullen. Deze vakjes zijn gesorteerd als een stripverhaal, storyboard, tijdlijn en zo zijn er nog wat opties. Je kunt werken met een blanco canvas of een kant-en-klaar ontwerp gebruiken. Vervolgens kun je aan de gevulde vakjes tekstwolkjes met tekst toevoegen en/of tekst er onder zetten.

Layout

Er zijn een groot aantal layouts beschikbaar, wat ook meteen de mogelijkheden van Pixton weergeeft. Zo kun je kiezen voor een comic strip of graphic novel, maar ook voor dingen als een mind map, timeline of character poster. Je kunt de website dan ook op verschillende manieren gebruiken.

Creatieve vrijheid

Naast het gebruik van kant-en-klare figuren, kun je ook zelf figuren maken. Je kunt zaken als de sekse, huidkleur haarkleur, kleding etc. zelf aanpassen. Handig als je iemand wilt namaken, bijvoorbeeld voor een historisch verhaal. Wat betreft de achtergronden heb je heb je de keuze uit veel, heel veel opties.

Mogelijkheden

Naast dat je de website als docent kunt gebruiken om iets uit te leggen, kun je de website ook door leerlingen laten gebruiken om iets uit te leggen. Op die manier kunnen zij bijvoorbeeld door middel van een stripverhaal aantonen dat zij een kerndoel begrijpen. Ook zouden zij bijvoorbeeld een tijdlijn als samenvatting kunnen maken, een poster als eindproduct kunnen maken etc. Het kan zo helpen bij het zichtbaar maken van het leren. Het prettige is dat de website ook als app beschikbaar is op Android, iOS en Windows: De leerlingen kunnen dus met vrijwel iedere device aan hun product werken.

Betaalde account

Wil je het stripverhaal downloaden of printen, zelf een achtergrond uploaden of in plaats van maximaal 3 bladen een heel stripboek maken? Dan kun je kiezen voor een betaald account. Dit kost $8.99 per maand. Dit kan handig zijn als je er veel mee werkt, maar er is natuurlijk nog altijd de mogelijkheid om gebruik te maken van screenshots of het ‘knip’ programma.

Leuk om eens te bekijken!

image_pdfDownload artikel

One thought on “Stripverhalen, storyboards en tijdlijnen maken met Pixton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door samenhangende hoogwaardige diensten en producten te bieden op het gebied van curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs