Leerlingen en docenten werken veel online. Er is ontzettend veel informatie te vinden, op allerlei verschillende kanalen. Met behulp van een device kun je nu zoveel verschillende visies, informatie en voorbeelden vinden, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ook is het soms moeilijk om een mooie verzameling bronnen te laten zien, waarbij het er visueel ook nog een beetje mooi uitziet. De makers van Wakelet denken hier een goede oplossing voor gevonden te hebben.
Wat is Wakelet?
Wakelet is een platform wat probeert om het zo eenvoudig mogelijk te maken om content van het internet te verzamelen. Of je daarbij een link gebruikt van een website, youtube of twitter, Wakelet maakt er een mooie overzichtelijke verzameling van. Hierdoor ben je vooral bezig met het verzamelen, en minder met de opmaak, terwijl het toch een mooi geheel wordt. De dienst is gratis te gebruiken en erg gebruiksvriendelijk.
Een nieuwe ‘Wake’ maken is erg eenvoudig: je kunt direct linkjes plakken en kiezen of je er meer informatie bij wil schrijven. Je kunt maar weinig aanpassingen doen in het uiterlijk van een ‘Wake’, maar daardoor ligt de focus meer op de inhoud. Met de addons voor Chrome en Safari kun je ook tijdens het browsen linkjes opslaan.
De leerling (of docent) als curator
Wakelet is dus een handige tool voor zowel leerlingen als docenten om ‘content’ te ‘cureren’. Kort gezegd: het verzamelen en uitzoeken van goede informatie, passend bij een bepaald onderwerp. Niet zomaar allerlei linkjes kopiëren en bij elkaar zetten, maar een goede afweging maken van verschillende soorten inhoud, waarbij je de beste stukken uitlicht. Dit selecteren is een goede graadmeter van wat een leerling weet en kan: alleen door de juiste kennis kun je een goede afweging maken over wat je wel en niet laat zien.
Ook voor docenten is dit goed om te doen: in plaats van leerlingen in het wilde weg te laten zoeken biedt je ze alvast verschillende websites en video’s aan. Wanneer de opzoekvaardigheden geen rol spelen in een opdracht is dat een goede keuze om sneller effectief aan de slag te gaan.
Alternatieven
Er zijn natuurlijk verschillende andere platforms of apps die iets vergelijkbaars doen als Wakelet. Padlet is bijvoorbeeld erg eenvoudig in het gebruik, en biedt meer mogelijkheden. Je zou ook een platform als OneNote kunnen gebruiken, waarin het meer gaat om het verzamelen dan om het ‘cureren’. Wat Wakelet onderscheidend maakt is de eenvoud: het kan maar 1 ding, maar doet dat wel heel goed.
Docent, onderwijsontwerper & maker. Altijd veel ideeën, en op zoek naar de verbinding tussen leren, creativiteit en technologie. Onderwijs kan altijd beter, maar mag ook zeker leuker! Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.