Padlet: een digitaal prikbord (2021)

Padlet is een gratis, Nederlandstalig, makkelijk te gebruiken digitaal prikbord (muur) waarop je dingen kunt plaatsen en delen. Je krijg een muur en daarop kun je naast geschreven tekst ook foto’s, video’s, linkjes en bestanden plaatsen. Vervolgens kun je je muur op verschillende manieren delen om het inzichtelijk te maken of om er samen op te werken. Een nuttige tool voor zowel lessen, communicatie, samenwerking als workshops. 

Padlet

Padlet is een digitaal prikbord, beschikbaar als website, app, en plugin voor oa. Google Chrome en WordPress. Op dit prikbord kun je tekst, afbeeldingen, video’s, linkjes en en andere dingen plaatsen op digitale post-it’s. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om overzichtelijk informatie te delen of reacties op te halen bij leerlingen-studenten. Padlet is erg nuttig voor je (online) lessen, maar ook voor bijvoorbeeld workshops, contact met ouders etc.

Aan de slag

Je gaat de website (of app) en maakt daar een Padlet aan. Je kunt vervolgens kiezen uit verschillende type lay-out (deze kun je later nog wijzigen). Welke lay-out bij je past, zal afhangen van je doel. Wil je bijvoorbeeld met geschiedenis aan de gang of op een leerlingen-studenten een handig stappenplan geven, dan is een tijdlijn handig, wil je een discussie opstarten dan is de chat handig en wil je goed overzicht maken dan is de kolom vaak handig. Ook kun je kiezen voor een muur, waar iedereen vrij kan plaatsen.

padlet

Als je eenmal je selectie hebt gemaakt, heb je in de meeste gevallen een prikbord voor je. Hier wordt je meteen gevraagd om een titel, beschrijving, achtergrond, het lettertype etc in te stellen. Dit kun je later nog wijzigen middels het tandwieltje (rechtsboven).
Handig is wel om meteen het adres (je hyperlink) goed in te stellen: als je deze eenmaal deelt kun je deze beter niet meer aanpassen. Een korte link is aan te raden.

Vervolgen kun je aan de slag. Op het prikbord kun je de post-it’s plaatsen, kolommen aanmaken etc afhankelijk van de lay-out die je hebt gekozen. Dubbelklik ergens (of klik op een + op het bord) om een post-it toe te voegen. Je kunt een titel, tekst en verschillende type bijlage toevoegen. Deze bijlagen worden wanneer mogelijk meteen visueel weergegeven (afbeelding van website, foto, filmpje etc.), wat het duidelijker en visueel aantrekkelijker maakt. Eenmaal geplaatst kan een post-it altijd bewerkt of verwijderd worden, waardoor een muur dynamisch blijft.

Delen

Vervolgens kun je je Padlet op verschillend manieren delen en exporteren (rechtsboven). Allereerst kun je de muur als geheel exporteren  als een afbeelding of pdf-, excel- of csv bestand: handig om ergens het resultaat dan wel de tussenstand van te laten zien, zoals bij een brainstorm of wekelijke bulletin. Ook is er de optie de muur rechtstreeks uit de printer te laten rollen.

De tweede optie is om de link naar de muur te delen. Via deze link kunnen anderen de muur bekijken, bewerken of beheren (afhankelijk van je instellingen). Optioneel kun je de muur van een wachtwoord voorzien en er voor kiezen om de link openbaar dan wel privé (alleen directe uitnodiging) te maken. Zo kun je precies instellen wie wat kan doen bij de muur.

Er kan bijvoorbeeld voor gekozen worden om één muur per groepje / team te hebben, die vervolgens wel door anderen bekeken kan worden. Ook is er de optie om de muur te ‘embedden’ op een website: daar is de muur dan altijd ‘live’ te bekijken. Tot slot kun je ook nog een QR-code maken, zodat de website via de mobiele-camera makkelijk te vinden is.

Inzetten

Padlet kan op veel verschillende manieren worden ingezet. Enkele voorbeelden zijn:

 • Laat leerlingen-studenten in groepjes informatie opzoeken en sorteren
 • Zet in op formatief handelen (groepsgewijze feedback) met de werkvorm live beoordelen
 • Zet een module, lessenserie etc klaar in een tijdlijn die leerlingen-studenten stap voor stap doorlopen
 • Orden onderdelen uit een workshop (zie afbeelding hieronder)
 • Gebruik het als centrale plek om informatie te delen  (zoals een klassiek prikbord)
 • Laat leerlingen-studenten per groepje een Padlet aanmaken, waarbij ze jou als docent toevoegen. Vervolgens werken zij op de Padlet samen, bijvoorbeeld via scrummen (zie deze video met uitleg)

padlet

Tip: bekijk hier onze nieuwe video waarin we uitleggen hoe Padlet werkt (2018)!

Drive en inspiratie

Padlet kan direct worden verbonden aan je Googel Drive (automatisch als je inlogt met een Google account). Hier heb je toegang tot als je dingen aan een post-it wil toevoegen of via het thuisscherm, waar alle Padlets staan. Zo heb je direct toegang tot al je bestanden.

Een andere handige knop via het thuisscherm is Gallery: hier kun voorbeelden zien van inspirerende Padlets. Leuk om eens te bekijken en zo ideeën op te doen voor je lessen.

Gratis en Pro

Via het account kun je alles beheren (icoon rechts bovenin). Zo je bijvoorbeeld je profiel bewerken, de verschillende Padlets inzien en bewerken, een bijlagen database aanleggen en een organisatie aanmaken. Dit laatste zorgt voor een makkelijke manier kan samenwerken met bijvoorbeeld een vast team, omdat je zo snel mensen aan muren kunt toevoegen en ook inzicht krijgt in elkaars activiteiten.

Leerlingen-studenten hebben niet persé een account nodig: zij kunnen immers op jouw uitnodiging een board gebruiken. Dit is anders als zij zelf Padlets gaan aanmaken.

Met een gratis account kun je 3 Padlets aanmaken en bestanden van maximaal 10mb uploaden.

Met een Pro account kun je onbeperkt Padlets aanmaken, bestanden van maximaal 250mb uploaden en een domein (www.watjewilt.nl) toewijzen aan een Padlet. Op persoonlijke titel kost een abonnement €10,- per maand of €96,- per jaar.

Ook is er de mogelijkheid om als school of opleiding een abonnement te nemen, wat neerkomt op €2000,- per jaar voor 500 accounts (docenten en leerlingen-studenten). Voordeel van dit type account is maximale controle over de accounts van de leerlingen, extra beveiliging, back-ups, eigen logo’s op de muren, grotere bestanden uploaden, inzicht veel gegevens en integratie met platformen zoals Google Apps for Education, MS of Edmodo of een ander type leersysteem.

Met een gratis of persoonlijke (gedeelde) Pro-account kom je echter vaak al ver genoeg.

padlet

Je eerste Padlet maken

Ga naar https://padlet.com/ en ga aan de slag. Veel plezier 🙂

 

[vc_row][vc_column][vc_cta h2=”Meer weten?”]Wil je meer weten over het vormgeven van online leren (afstandsonderwijs) of blended learning? Met onze kennis en ervaring hierover helpen we graag. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismaking.[/vc_cta][/vc_column][/vc_row]
image_pdfDownload artikel

50 thoughts on “Padlet: een digitaal prikbord (2021)

 1. Beste Wessel,

  Ooit eens….. maakte ik een Padlet aan. Nu ik het opnieuw wil doen lukt dat wel maar ik weet niet meer hoe ik die QR code in de wall kan krijgen. Misschien heb je een tip voor me? Bij voorbaat dank!

  1. Dag Wim,

   Als ik je vraag goed begrijp wil je een QR code op je Wall plaatsen? Heb je de QR code al wel? Anders kun je deze aan maken via bijvoorbeeld http://nl.qr-code-generator.com/. Vervolgens bij Padlet: dubbelklik op je wall, klik op camera-icoontje en voeg je QR-code toe. Heb ik je zo geholpen? Anders hoor ik het graag.

  1. Dag Wobke,

   De app hoeft niet gedownload te worden. Delen kan als volgt:

   Druk rechts bovenin op ‘delen’ en selecteer dan hoe je de Padlet wilt delen. Druk op ‘Personen & Privacy’ om in te stellen wat mensen met de link kunnen (kijken, of ook bewerken, etc.).

 2. Een van mijn collega’s heeft vorige maand een padlet gemaakt, waarop alle teamleden een post-iT geplaatst hebben. Zij wil nu graag dat wij onze post aanvullen en heeft ons de link opnieuw gemaild. Maar we kunnen ons berichtje niet bewerken. Enig idee waardoor dit komt? Bedankt voor je tip(s)

  1. Dag Wilma,

   Het lijkt erop dat je collega, bij het opnieuw delen van de link, de deeloptie heeft aangepast (van ‘bewerken’ naar ‘alleen lezen’). Een andere oorzaak kan ik niet bedenken.

 3. ik heb een padlet aangemaakt voor collega’s gedeeld met link en QR via mail maar wanneer ik check op mijn mobiel kan ik niets posten (ik zie geen +)
  wat mis ik?

  1. Goedenavond! Dat zou wel moeten kunnen. Als je op Delen drukt, klik dan op Personen & Privacy. Daar moet je instellen dat degenen met toegang ook ‘kan schrijven’ (staat automatisch op ‘kan lezen’). Vervolgens kan iedereen met de link/QR code ook schrijven. Hopelijk lukt het zo!

   1. Is er een maximumcapaciteit bij een muur voor het toevoegen van foto’s? De video’s die ik upload, duren maar 13 seconden. Is dit normaal?

     1. Bedankt voor je antwoord.
      Is er een maximumcapaciteit voor het aantal foto’s op de muur? Als mijn ouders allemaal foto’s uploaden, dan moeten ze na verloop van tijd toch heel veel ‘scrollen’ om alles te kunnen zien/lezen of is hier een andere mogelijkheid voor? Open ik het best een 2de muur? Alvast bedankt voor je reactie.

 4. Kan ik Padlet gebruiken om (in tijden van Corona) leerlingen huiswerk te laten inleveren, zonder dat ze elkaars huiswerk zien?

  1. Hoi Ebbie,

   Padlet is een handige tool om leerlingen huiswerk in te laten leveren, maar daarbij zien ze wel elkaars werk. Om het huiswerk digitaal in te laten leveren zonder elkaars werk te zien zijn er andere tools.

  1. Hoi Sas,

   Een Padlet bestaat niet echt uit pagina’s. Als je een tweede Padlet wil, dan moet je dat in het begin-menu doen.

  1. Je hebt in Padlet geen chat-functie. Je kunt wel padlet naast microsoft teams (of een ander programma) gebruiken. Zo kun je met elkaar praten terwijl je bezig bent in de padlet.

 5. Ik heb een aantal collega’s uitgenodigd om om mijn padlet te kijken. Sommigen krijgen de uitnodiging meteen binnen. Bij anderen komt er niks…. bij delen geef ik hun mailadres door en zet ze op “alleen schrijven”. Dan verzend hij lijkt het wel gewoon. Maar zelfs in hun spam komt geen bericht. Doe ik toch wat fout? Na de handeling duw ik op bewaar en ze verschijnen wel in hun lijst. Ik wil ze bekend maken met padlet voor het aanbod voor thuisonderwijs. Maar zo gaat het niet goed. Wat doe ik fout?

  1. Hoi Marca,

   Dat is inderdaad vreemd!

   Een andere oplossing is om de link te versturen. Elke padlet heeft een eigen link. Je zou deze kunnen overnemen en direct naar je collega’s kunnen sturen.

 6. Is er een maximumcapaciteit voor het aantal foto’s en filmpjes op de muur? Een ouder wil een filmpje uploaden, maar het bestand is te groot. Is de padlet dan al te vol of ligt dit echt aan het filmpje zelf? Alvast bedankt voor je reactie.

 7. Beste Wessel, Michiel

  De juf plaatst veel filmpjes met taakjes voor haar leerlingen. Soms wordt gevraagd om ook te antwoorden met een film. Ik probeerde al meermaals om dit te doen, maar mijn film is altijd zonder klank. Ik duw gewoon op de + in de hoek, ik kies dan om film te maken, daarna het plaatsen, maar je hoort nooit geen geluid…
  Enig idee hoe ik dit kan oplossen?
  Alvast bedankt.

 8. Hallo,
  Ik begrijp niet goed hoe ik kolommen aanmaak in de Padlet (of kan dit niet in de gratis versie?)
  Ik zie namelijk nergens de optie lay-out ‘stream’ of ‘grid’.
  Bedankt voor uw reactie.

   1. Dag beide, dat kan als volgt: kies in een Padlet voor de 3 puntjes (rechts bovenin) > Indeling wijzigingen > Kolom (of kies dit bij het aanmaken van een nieuwe board). Hopelijk duidelijk zo :)?

 9. De padlet is een heel fijne tool nu tijdens lockdown om met kinderen in contact te blijven en foto’s en filmpjes te delen. Nu krijg ik van de ouders terug dat zij zich iedere keer opnieuw moeten aanmelden via de link of qr-code. Kunnen zij niet standaard ingelogd blijven? Tijdens de vorige lockdown heb ik hier nooit iets over gehoord. Ik hoor ’t graag.

 10. Bedankt voor de heldere uitleg. Ik heb echter nog één vraagje. Ik wil voor de kleuterklas van de basisschool waar ik werk een padlet maken. Nu gebruikte de school van mijn dochter dit vorige lockdown ook. Je had dan de mogelijkheid om niet enkel een comment te geven, maar ook een foto uploaden bij een post van de juffen. Nu zie ik deze optie nergens meer staan? Klopt dit.
  Ik wil dus eigenlijk dat alle kinderen hun knutselfoto’s onder 1 post van de juffen plaatsen en niet als nieuwe post op de muur. Is dit mogelijk?

  Ik hoor het graag

  groetjes Francoise

 11. Beste Wessel,
  Als studenten een eigen Padlet hebben en deze delen met de docent en de docent heeft dan bijvoorbeeld 12 gedeelde Padlets, betekent dat hij dan een betaalde versie moet hebben?
  Groet Ellen

 12. Beste

  Is het mogelijk om als moderator te reageren op een post, maar dit voor de leerlingen niet toe te laten? Het zou wel tof zijn mochten ze “een vind ik leuk” kunnen geven.
  Ik merk dat de combinatie vraag-antwoord enkel mogelijk is wanneer ook derden (de leerlingen) de mogelijkheid hebben om te reageren.
  Om een nieuwe post te plaatsen wordt er wel om toestemming gevraagd.
  Alvast veel dank voor de info!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door samenhangende hoogwaardige diensten en producten te bieden op het gebied van curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs