6 Gratis Screencast Programma’s (2018)

Video’s kunnen leerlingen erg goed helpen bij het (online) leren: het kan helpen maatwerk te leveren, gemiste lessen in te halen of afstandonderwijs mogelijk te maken. Het vinden van een goed programma om een screencast mee op te nemen kan lastig zijn. Om daar bij te helpen selecteerde wij de volgens ons 6 beste gratis programma’s om een screencast te maken.

 

1. Loom

Loom is een gratis add-on voor Google Chrome, waarmee je onbeperkt, gratis in HD je scherm, webcam of beide kan opnemen, zonder dat er een watermerk op je video komt te staan. Opgenomen video’s worden vervolgens onder je eigen account (Google, Slack, Outlook of zelfgemaakt) in mappen opgeslagen, waarna je deze kunt bewerken (trimmen) of delen. Daarbij heb je tijdens het opnemen ook nog de mogelijkheid om (de webcam) te pauzeren en de webcam weg te klikken. Tot slot is Loom ook voorzien van een countdown-optie, zodat je weet wanneer de opname begint. Het opnemen, bewerken en delen gaat zo makkelijk als het klinkt: zonder onnodige toeters en bellen maak je een screencast die je vervolgens als link kunt delen. Wat ons betreft is dit momenteel dan ook één van de beste screencast applicaties die er is. Belangrijk om bij stil te staan is wel dat je video’s online worden opgeslagen én dat het platform nog volop in ontwikkeling is: er kan wel het een en ander gaan veranderen (want er moet toch geld verdiend worden). Voor nu is het in ieder geval een top platform en zeker een om nader te bekijken.

https://www.useloom.com/

Pluspunten
Full HD opnemen zonder limiet of watermerk
Veel makkelijk in gebruik wordt het niet: opnemen, bewerken en delen is zo gedaan

Minpunten
Je video’s worden online opgeslagen
Het platform is in de Béta-fase: er kan nog veel veranderen

 

main

2. Open Broadcasting Software (OBS)

OBS dien je te installeren. OBS werkt met scenes: je kunt precies instellen wat waar in beeld komt. Je puzzelt je beeld in elkaar aan de hand van bronnen als je webcam, het bureaublad, afbeeldingen, de internet browser, geluidsbronnen als de computer of je microfoon etc. (zie afbeelding hierboven). Deze scene sla ja vervolgens om zodat je er een volgende keer makkelijk weer mee aan de slag kunt. De screne kun je vervolgens opnemen als een .flv of .mp4 bestand of live streamen. Ook heeft het programma een goed werkende chromakey (greenscreen) optie. Het programma kan even puzzelen zijn, maar dan kun je wel ongelimiteerd in HD opnemen, zonder watermerk

http://obsproject.com/

Pluspunten
Full HD opnemen zonder limiet of watermerk
Zeer uitgebreid: afbeeldingen, webcam, bureaublad, greenscreen etc.

Minpunten
Het kan even puzzelen zijn (maar dan heb je ook wat)
Alleen .flv of .mp4 output

Schermafbeelding 2016-01-11 om 14.49.26

3. Screencast-O-Matic

Wellicht de meeste bekende uit dit rijtje. Je gaat naar de website, drukt op Start Recording en kunt vrijwel meteen je eerste opname maken: een installatie is dus niet nodig (al heb je wel Windows of Mac PC nodig). Het programma neemt (een specifiek deel van) je scherm, je webcam of beide op. Ook kun je selecteren welke microfoon er gebruikt wordt. Met de gratis versie kun je maximaal 15 minuten in HD opnemen, die je vervolgens rechtstreeks op YouTube kunt plaatsen. Vind je 15 minuten te kort, wil je geen watermerk, wil je je video nog bewerken of geluiden vanuit de pc zelf (filmpje bv.) toevoegen? Dan neem je voor $15,-/jaar of $29,-/3 jaar een Pro-account.

Weten hoe het precies werkt? We maakte er eerder een HowTo video over: klik hier om die te bekijken.

http://screencast-o-matic.com/home

Pluspunten
Simpel en snel te gebruiken: top voor beginners
Geen installatie

Minpunten
Gratis versie is wat beperkt (watermerk is toch minder, bewerken is toch wel handig)
Weinig extra mogelijkheden

Snagit

4. TechSmith – Snagit

Snagit is zowel verkrijgbaar als programma als Google Chrome extensie. De eerste versie kost als docent eenmalig €25,76 voor 2 installaties op 2 apparaten De Chrome extensie is echter gratis en ook daar kun je volgens ons voldoende doen: (een deel van) het scherm opnemen en dat gezien van geluid via de microfoon of via de computer zelf. De opnames kunnen vervolgens bewerkt worden en gedeeld. Snagit heeft ook de mogelijkheid om real-time aantekeningen te maken op je bureaublad, zo kun je bijvoorbeeld dingen duidelijk aangeven. De opnames kun je ook automatisch opslaan op je Google Drive, altijd handig. Het prettige is dat het aan je Chrome browser vast zit: zo kun je er overal mee werken. Werk je bijvoorbeeld met een Chromebook, dan is dit het ideale programma. Een aanrader om eens te proberen!

https://www.techsmith.com/snagit-google-chrome.html

Pluspunten
Werkt simpel en doet wat het moet doen
Een Chrome Extensie: zo je er overal mee werken (ook op een Chromebook!)

Minpunten
Het aantal opties zijn wat beperkt

Bandicam

5. Bandicam

Bandicam dien je te installeren. Oorspronkelijk gemaakt om computergames op te nemen, heeft dit programma tegenwoordig ook de mogelijkheid (een specifiek deel van) je scherm en/ of webcam op te nemen. Met een gratis account kun je maximaal 10 minuten met watermerk in HD opnemen. Ook kun je selecteren welke microfoon er gebruikt wordt. Dit bestand kun je vervolgens als AVI of MP4 exporteren. Bandicam heeft ook de mogelijkheid om real-time aantekeningen te maken op je bureaublad, zo kun je bijvoorbeeld dingen duidelijk aangeven. Voor eenmalig €33,- heb je een premium account, waarmee je ongelimiteerd kunt opnemen zonder watermerk.

http://www.bandicam.com/

Pluspunten
Je kunt in hoge kwaliteit opnemen
Makkelijk te gebruiken
veel opties

Minpunten
Soms hapert het programma / de opname iets
Het programma voelt soms wat groot aan

Camstudio

6. CamStudio

Een simpel, klein (1mb!) programma waarmee je schermopnames en geluidsopnames kunt maken, die als .avi worden opgeslagen. De videokwaliteit is HD en ook de geluidsopnames zijn erg goed. Wel kan het beeld soms wat schokkerig zijn. Veel opties heeft het progamma niet, maar misschien heb je dat ook helemaal niet nodig. Wil je bijvoorbeeld jezelf ook in beeld, oftewel je webcam ook opnemen, gebruik dan DeskCam (zie hieronder). Een echte aanrader voor als je snel, simpele opnames wilt maken.

http://camstudio.org/

Pluspunten
Heel klein (1mb!)
Weinig opties (maar wel alles wat je nodig hebt)

Minpunten
Video hapert soms iets
Weinig opties (wil je meer dan de basis? kijk dan verder)


 

camdeskGeen opname programma, maar wel erg handig, is DeskCam. Met dit programma kun je je webcam op het bureaublad weergeven, niets meer dan dat. Een klein, simpel programma waardoor het beeld van je webcam overal op je bureaublad kunt neerzetten en zo mee kunt nemen in de opname. Veel opname programma’s heb standaard een webcam-feed ingebouwd, maar mocht deze ontbreken of niet op de juiste plek staan, dan kan dit een oplossing zijn.

https://chrome.google.com/webstore/detail/camdesk/jmjgcfadcmkpmkfhecfcoghmaloblkod
(Chrome extensie)

http://sourceforge.net/projects/camdesk/
(Installatie)

Dit was onze top 6. Mochten we nog programma’s missen die absoluut thuis horen in deze lijst, dan horen we dat graag! Succes met het maken van je screencasts!

image_pdfDownload artikel

3 thoughts on “6 Gratis Screencast Programma’s (2018)

  1. OBS kan in meerdere formaten exporteren. Ook in mov, mkv, ts en m3u8

    Het kan even puzzelen zijn (maar dan heb je ook wat)
    Alleen .flv of .mp4 output

    Daarnaast is het handig om te vermelden dat je direct naar Youtube kan streamen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door samenhangende hoogwaardige diensten en producten te bieden op het gebied van curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs