Loom: makkelijk screencasts maken en delen

Een screencast zegt soms meer dan 1000 woorden. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om software uit te leggen of om je instructie op te nemen, zodat leerlingen of studenten het terug kunnen kijken. Nu zijn er tegenwoordig diverse sites, programma’s en apps om op te nemen – maar zelden hebben we zo’n goedwerkende, makkelijk te gebruiken en gratis applicatie gezien als Loom. Wat maakt Loom zo top? Dat lees je in dit artikel. 

Screencast maken

Er kunnen verschillende redenen zijn om een screencast op te nemen. Eén van de redenen, kan zijn omdat je graag een of meerdere instructievideo’s voor je leerlingen wilt opnemen, zodat je bijvoorbeeld tijdens de les beter kan differentiëren of zodat leerlingen naslagwerk hebben, zodat zij zich op hun eigen tempo en manier kunnen voorbereiden op bijvoorbeeld een toets. Er zijn diverse apps en sites die daarbij kunnen helpen, zoals we laten zien in deze lijst met 6 gratis screencast programma’s (update: Loom toegevoegd). Eén van de meest bekende, goedwerkende daarvan is screencast-o-matic. Ook zijn er vervolgens platformen om je video interactief te maken, zoals Edpuzzle en Playposit, waarmee je interactieve vragen kan toevoegen aan je video. Er zijn dan ook veel verschillende platformen die allemaal iets te bieden hebben. Wat voegt Loom dan hier aan toe? Het heeft alles in één, is gemakkelijk te gebruiken én is geheel gratis te gebruiken.

Loom

Loom is een gratis add-on voor Google Chrome, waarmee je onbeperkt, gratis in HD je scherm, webcam of beide kan opnemen, zonder dat er een watermerk op je video komt te staan. Opgenomen video’s worden vervolgens onder je eigen account (Google, Slack, Outlook of zelfgemaakt) in mappen opgeslagen, waarna je deze kunt bewerken (trimmen) of delen. Daarbij heb je tijdens het opnemen ook nog de mogelijkheid om (de webcam) te pauzeren en de webcam weg te klikken. Tot slot is Loom ook voorzien van een countdown-optie, zodat je weet wanneer de opname begint.

Het opnemen, bewerken en delen gaat zo makkelijk als het klinkt: zonder onnodige toeters en bellen maak je een screencast die je vervolgens als link kunt delen. Wat ons betreft is dit momenteel dan ook één van de beste screencast applicaties die er is. Belangrijk om bij stil te staan is wel dat je video’s online worden opgeslagen én dat het platform nog volop in ontwikkeling is: er kan wel het een en ander gaan veranderen (want er moet toch geld verdiend worden). Voor nu is het in ieder geval een top platform en zeker een om nader te bekijken.

In ontwikkeling

Het platform is op het moment van schrijven nieuw en zit zodoende in de Béta-fase. Zo schrijven de makers op hun website dat er in toekomst wellicht Pro Features komen (die mogelijk invloed hebben op de gratis mogelijkheden). Wel is er ook een desktopversie in de maak die eind 2018 zal uitkomen. Zodra deze er is kun je de software downloaden en installeren. Dit kan handig zijn voor als je bijvoorbeeld geen Chrome gebruikt of niet online wilt werken.

Interesse? Meer informatie kun je vinden op https://www.useloom.com/.

image_pdfDownload artikel

10 thoughts on “Loom: makkelijk screencasts maken en delen

  1. Mijn studenten gebruiken Loom om screencasts te maken van programmeer opdrachten. Loom werkt perfect en je kunt de video’s ook opslaan als MP4 bestand.

  2. Ik gebruik loom om uitleg te geven bij lessen. Nu heb ik het reeds voor de derde maal voor dat ik een filmpje opneem en het niet volledig wordt ingeladen. Ik ontbreek dus het einde van mijn les. Wat doe ik fout ? En neen, ik heb niet op pauze of stop gedrukt tijdens het opnemen.
    Het eerste filmpje dat ik opnam verliep correct en het tweede filmpje staat er dus niet volledig op. Het gaat over een filmpje van ongeveer 12 min.

  3. Kan je Loom gratis blijven gebruiken of is er een bepaalde termijn dat je dit gratis kan gebruiken?

  4. Het filmpje wat ik opneem wordt niet volledig weergegeven. Heb nu 3 keer hetzelfde filmpje opgenomen, maar de ene keer wordt het na 1 minuut al gestopt en net zelfs na 15 sec. Wat gaat er niet goed en wat kan ik doen?

  5. ik heb vandaag 11 filmpjes opgenomen. 8 kan ik downloaden, 2 daarvan niet… ook niet wanneer ik het filmpje opnieuw opneem. Ik kan het wel afspelen in de loom omgeving.. iemand de truc??

  6. Vorig jaar kon ik voorleesfunctie samen met screenvodeo gebruiken. Nu valt er stilte als ik voorleesfunctie gebruik I.c.m. filmen. Waarom is dat? Ik heb de verschillende schermen geprobeerd en het blijft maar stil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door samenhangende hoogwaardige diensten en producten te bieden op het gebied van curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs