5 gratis tools om video’s interactief te maken

Steeds meer leraren gaan aan de slag met het maken van een eigen video of het gebruiken van al bestaande video’s. Video’s bieden leerlingen verschillende voordelen. Het is daarbij wel belangrijk dat leerlingen leren een video te kijken. Iets anders dat kan helpen om video’s nuttig in te zetten, is het interactief maken er van: er voor zorgen dat de leerlingen de video ook meteen verwerken. Hieronder 5 gratis tools die daarbij goed kunnen helpen.

vialogues

Vialogues

Vialogues maakt het mogelijk om een dialoog/ discussie te voeren over video’s. Om gebruik te maken van dit platform maak je een EdLab account. Eenmaal ingelogd kun je een video uploaden of van YouTube/Vimeo selecteren, waaraan je vervolgens op zelf gekozen tijden vragen dan wel opmerkingen toevoegt. Deze komen naast de video in beeld en hebben dus als optie dat mensen er open op kunnen reageren: iedereen (die toegang heeft tot de video) kan de reacties lezen om zo een dialoog op gang te brengen. Ook kun je het zo instellen dat mensen vrij kunnen reageren. Als moderator heb je veel controle: je video kan open of privé zijn, opmerkingen kunnen eerst worden goedgekeurd etc. Een mooi platform wat goed gebruikt kan worden ter voorbereiding op een les.

edpuzzle

EdPuzzle

Met Edpuzzle kun je, na het aanmaken van een account (met Google of Edmodo), video’s selecteren van YouTube of zelf uploaden die je; kunt knippen (croppen), van zelf gesproken tekst of muziek kunt voorzien (originele audio vervalt dan), van notities kunt voorzien én van quizvragen kunt voorzien. De vragen kunnen zowel open als meerkeuze vragen zijn (die automatisch kunnen worden nagekeken). Als de video eenmaal klaar is kun je deze aan klassen toewijzen (leerlingen maken dus een account aan) en daarbij aangeven of ze de video moeten zien (vaste volgorde) en wat de uiterlijke datum is. Ook kun je de video op een website plaatsen of via een link delen. Vervolgens kun je inzien wie wat wanneer heeft gezien en hoe de vragen zijn gemaakt. Ook werkt EdPuzzle samen met Google Classroom. Edpuzzle is een makkelijk te gebruiken, veelzijdig platform.

PlayPosit

PlayPosit

Voorheen bekend als EduCanon, biedt PlayPosit veel opties die vergelijkbaar zijn met EdPuzzle: ook met dit platform kun je video’s croppen, van vragen voorzien en met klassen delen om vervolgens in te zien wie wat wanneer doet. het belangrijkste verschil is dat je hier géén audio kunt toevoegen, maar wél meer interactieve elementen kunt toevoegen, zoals een poll, reflectieve pauze of (link naar) website. Een deel van deze opties is echter wel betaald. Verder is het, in vergelijking met EdPuzzle, veelal een kwestie van smaak: wat oogt prettiger, voelt prettiger aan etc. Ook Playposit is dan ook een makkelijk te gebruiken en veelzijdig platform.

thinklink

ThingLink

Al eerder schreven we over ThingLink om afbeeldingen interactief te maken. Sinds kort heeft dit platform echter ook een speciale video afdeling. Dit platform bied de mogelijkheid om buttons met dingen goole maps, een link, audio, een extra video of afbeeldingen aan video’s toe te voegen. Als je video eenmaal klaar is kun je deze toewijzen aan leerlingen en inzien of wij een video hebben gekeken. met de gratis account kun je diverse video’s maken en toewijzen aan maximaal 105 leerlingen. Met een pro account (35,-/pj) worden dan 500 leerlingen, wordt de video kwaliteit full hd en kun je zelf icoontjes toevoegen. Een interessant platform om bestaande video’s aan te passen aan datgene wat je wilt overbrengen.

VIdeoNote.es

VideoNot.es

Met VideoNot’es kun je aantekeningen klaarzetten of laten maken door je leerlingen. Bij deze aantekeningen komt automatisch het tijdstip van de video te staan, waardoor je met een druk op de knop weer terug kunt springen naar dat moment in de video. Om dit te doen ga je naar de website, maak je een account aan (met Google) en vervolgens kun je meteen aan de slag. Links kun je een video zoeken of selecteren, rechts kun je aantekeningen maken. Deze kun je vervolgens opslaan en delen. Een handig platform om, net als bij ThingLink, extra informatie toe te voegen aan video’s.

Missen er nog platformen in deze lijst? Laat het ons weten via een reactie: we zijn altijd benieuwd naar nieuwe tools om te zetten in de les!

image_pdfDownload artikel

3 thoughts on “5 gratis tools om video’s interactief te maken

  1. Beste Wessel,

    Graag zou ik onze interactieve video tool HiHaHo (https://www.hihaho.com) willen aanbevelen voor deze lijst. Onze tool is vooral geschikt voor onderwijsdoeleinden. We hebben veel bedrijven die de tool gebruiken, maar ook de Universiteit van Twente gebruikt HiHaHo.

    We zijn nu bezig om een gratis account voor leraren en bloggers toe te voegen, zodat onze interactieve video tool nog interessanter worden voor docenten.

    Laat maar weten als er vragen zijn. En docenten die nu al een gratis account willen hebben, kunnen me een e-mail sturen: erwin@hihaho.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door samenhangende hoogwaardige diensten en producten te bieden op het gebied van curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs