Instructievideo’s opnemen: waar begin je?

Veel leerlingen leren tegenwoordig met behulp van video’s op YouTube of andere platformen. Video’s bieden leerlingen verschillende voordelen: het is vaak visueel, bevat relatief veel duidelijk informatie in korte tijd, kan in alle rust worden bekeken en worden teruggespoeld of gepauzeerd wanneer nodig etc. Nu wil je misschien zelf ook wel je leerlingen extra ondersteunen door video’s te maken – maar waar begin je dan? Hieronder 7 praktische tips – een checklist.

1. Denk na over je doel

Allereerst is het goed om na te denken waarom je een instructievideo gaat maken. Wil je leerlingen extra ondersteunen zodat zij makkelijker voor toetsen kunnen leren? of wil je dat ze de video’s kijken als voorbereiding op je lessen? Het is hoe dan wel belangrijk dat je leerlingen leert om video’s te kijken: het is immers iets anders dan op de bank een een Netflix serie kijken – iets wat niet vanzelfsprekend is!

2. Bekijk wat er al is

Er staan alleen al op YouTube veel video’s waarin diverse onderdelen, soms door verschillend docenten, worden uitgelegd. Uiteraard heeft wel iedereen zijn of haar eigen stijl en kunnen er kleinen inhoudelijke verschillen zitten in de video’s. Kijk dus kritisch rond alvorens je bedenkt dat het handig is om een video te maken: heeft het meerwaarde?

3. Bedenk wat je wilt vertellen

Een goede video kun je voor jaren gebruiken. Het is daarbij belangrijk om te bedenken wat je wilt vertellen: ga je een video maken over een paragraaf of hoofdstuk van de methode die je leerlingen gebruiken of ga je een video maken over onderdeel, los van de methode? Al hoewel het laatste prettiger kan zijn voor leerlingen, is er de mogelijkheid dat je bij aanpassingen van de methode dingen opnieuw met opnemen – denk hier dus goed over na: in hoeverre wil je vasthouden aan de methode?

4. Bedenk hoe je het wilt vertellen

Je leerlingen gaan enkele minuten naar een video van je kijken. Het liefst houd je hen, net als bij je les, geboeid. Het visuele aspect is hierbij uiteraard erg belangrijk. Bedank dus goed wat je wilt filmen: een Prezi? een PowerPoint? een animatie van PowToon? Tip kan hierbij zijn om iets te pakken wat je ook in je les zelf kunt gebruiken – op die manier heb je geen dubbel werk. Vervolgens is er ook de vraag: wil je zelf in beeld zijn voor de leerlingen? Uit onderzoek is gebleken dat, als leerlingen de docent kennen en hij of zij met leerlingen ‘meekijkt’ naar de lesstof terwijl hij de uitleg geeft, dit onder bepaalde omstandigheden een positief effect heeft op het leerrendement. Wel kan het spannend zijn om, zo ineens, op een video op YouTube te staan. Bedenk dus goed: hoe wil ik de video visueel vormgeven?

5. Zorg voor goed materiaal

Goede software, een goede microfoon en optioneel een goede webcam zijn erg belangrijk. Software Om je video op te nemen kun je gebruik maken van gratis programma’s als Open Broadcasting Software of Screencast-O-Matic (incl. HowTo video). Op een Mac kun je ook gebruik maken van QuickTime Player, wat standaard geïnstalleerd is.

Microfoon
Bespaar zeker niet op een microfoon: het geluid is uiteraard erg belangrijk. Je kunt zowel een headset/ koptelefoon kopen als een microfoon op een standaard – het laatste is vaak wat makkelijker werken. De kosten zijn vaak rond de 50 – 100 euro. In webcams of laptops zit soms ook een mircofoon ingebouwd, maar de kwaliteit is vaak erg laag.

Camera
Mocht je iets anders (ook) in beeld willen brengen, maak dan gebruik van een Full HD/ 1080p camera of webcam – een lagere resolutie kan er korrelig uit gaan zien, wat zonde van de kwaliteit van je video is. Een voorbeeld van een kwalitatief goede webcam is de Logitech C920.

Bewerken
Een video is nooit in een keer af: je moet misschien meerdere takes doen, stukjes er uit knippen of een intro of outro toevoegen. Vaak kun je dit al bewerkstelligen met een gratis programma als Windows Movie Maker. Let er wel op dat je je video goed bewerkt: het is zonde om er achter te komen dat er een fout in de video zit als deze al op YouTube staat.

6. Opnemen

Als alles klaar is voor gebruik kun je opnemen. Tip daarbij is om niet te kieskeurig te zijn: ja je gaat je wel eens verspreken en nee het gaat niet perfect. Net als voor de klas is dit heel menselijk. Uiteraard is het wel zo dat je video, mogelijk, jaren op YouTube staat. Even oefenen kan dus prettig zijn – maar voorkom dat je na iedere fout opnieuw een opname start: dan ben je uren bezig voor een video van enkele minuten.

7. Uploaden

Is je video opgenomen, bewerkt en ben je tevreden met het eindresultaat? Zet dan je video online – je leerlingen kunnen er nu gebruik van maken! Platformen waar veel leerlingen gebruik van maken zijn onder andere:

https://www.youtube.com/
http://video.scholieren.com/
http://www.1001docenten.nl/

Mogelijk kun je dus je video’s op diverse platformen uploaden.

Overige tips

  • Behandel (examen)vragen met in je video: dat vinden leerlingen erg prettig!
  • Beperk de lengte van je video: leerlingen kijken bij voorkeur enkele minuten
  • Gebruik een GreenScreen: op die manier kun je in de achtergrond verdwijnen.
    Meer info over daarover kun je bijvoorbeeld hier vinden.
    De kosten van een greenscreen + goede (foto) lampen zijn ongeveer 120 euro.

Mocht je vragen hebben of tip nodig hebben over bepaalde apparatuur of software, laat dan gerust een reactie actie. Succes met het opnemen van instructievideo’s!

image_pdfDownload artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs