fbpx

4 Boeken om in de zomervakantie te lezen (2017)

Het is weer zover… Zomervakantie! Een tijd van rust en reflectie, of van avontuur en activiteiten. Wat je ook doet, als docent is het een mooi moment om je opnieuw op te laden. Goede boeken kunnen daar bij helpen, dus hebben we een overzicht van 4 verschillende boeken die je helpen om na de zomer weer vol energie aan een nieuw schooljaar te beginnen.

Denken over onderwijs

Kees Meijlink is onder andere docent filosofie aan de Marnix Academie. In dit boek gebruikt hij deze achtergrond om op zoek te gaan naar de kracht van werken vanuit visie. Hij onderzoekt verschillende visies op het onderwijs, en probeert met praktische voorbeelden de lezer te verleiden om na te denken over zijn of haar eigen visie op onderwijs. Het boek zet je daarbij aan het denken, waarbij thema’s langskomen als 21st century skills, maar ook bildung.

Het prachtige risico van onderwijs

Gert Biesta is een Nederlandse hoogleraar in Engeland, waar hij veel schrijft over onderwijs. In dit boek gaat Gert Biesta in op de steeds groter wordende invloed van data en onderzoek. Kan onderwijs gekwantificeerd worden? Is het een harde wetenschap? De conclusie is, niet verassend, dat onderwijs vooral ‘zacht’ is. Het gaat daarbij niet alleen om alles meetbaar maken, maar juist ook om leerlingen (en docenten) in gesprek te laten zijn over een ‘goede’ toekomst. Het boek laat je daarbij niet alleen nadenken, maar inspireert ook om anders tegen je eigen praktijk aan te kijken. Het boek is niet voor niets een van de meest gelezen onderwijsboeken!

The Innovator’s Mindset

George Couros houdt een betoog over de noodzaak tot het opleiden van innovatieve leerlingen. Op een leuke manier laat hij zien waarom dit belangrijk is, en vervolgens hoe je dit zelf kunt toepassen. Natuurlijk begint dit bij de docent zelf, en daar heeft hij een aantal goede tips voor. Het is daarnaast breed toepasbaar: ook bij wiskunde wil je dat leerlingen zelf nadenken en problemen op proberen te lossen. Helaas heeft het nog geen Nederlandse vertaling, maar het is zeker de moeite waard om te lezen.

De ambachtsman

Richard Sennett schreef dit boek met een belangrijke gedachte: denken met je handen. Hij beschrijft de rol van de ‘ambachtsman’, het werken en maken met je handen. Hij gaat daarbij in op zowel de opkomst van fabricage als de het sociale aspect: je werk goed willen doen. De gedachte sluit daarbij goed aan bij maakonderwijs. Voor docenten die nadenken en/of bezig zijn met een maatschappij die snel verandert is het ook een boek dat aanzet tot denken. Hoewel dit boek dus iets verder af staat van het onderwijs is het zeker de moeite waard.

Met deze vier boeken heb je in de zomervakantie ieder geval genoeg te doen. Zelf nog tips? Wat lees jij in de vakantie? Laat het weten via twitter, Facebook of een reactie hieronder. Fijne vakantie!

image_pdfDownload artikel

4 thoughts on “4 Boeken om in de zomervakantie te lezen (2017)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *