Voorjaarsvakantie! Tijd om te skiën, misschien toch weer carnaval vieren of gewoon lekker niets doen. Hoe dan ook: een moment van rust is ook een moment voor een goed boek! Daarom, zoals je van ons gewend bent, weer een aantal boeken die de moeite waard zijn om te lezen tijdens je vakantie!
Grip op leren in het VO
Jouke Brouwer ken je misschien van de artikelen die hij op Vernieuwenderwijs geschreven heeft. In de artikelen gaat het vooral over een algemener thema: het innoveren met collega’s. Het boek is praktischer, maar wel op dezelfde fijne manier geschreven.
Jouke laat duidelijk zien veel ervaring te hebben met het thema, maar maakt het praktisch toepasbaar voor bijna elke docent. Daarbij werkt hij vanaf de basis: waarom zou je eigenlijk bezig moeten zijn met formatief handelen? Van daaruit komt hij met praktische tips en tricks die je goed kunt toepassen in de les. Ook gaat hij in op het team-proces: hoe pak je dit nu samen aan.
Hoewel er over formatief handelen veel geschreven is de afgelopen jaren, is dit boek zeker de moeite waard. Het biedt een mooi overzicht van wat je moet weten én maakt het geschikt om morgen in de klas te gebruiken. De moeite waard dus!
Meer info & Bestellen
Coöperatieve leerstrategieën
Spencer Kagan is best een bekende naam in onderwijsland. Hij werkt al jaren om meer aandacht te krijgen voor de Coöperatieve leerstrategieën, waar nu ook dit mooie uitgebreide boek van is verschenen.
Coöperatieve leerstrategieën? Het is een hele mond vol, maar de kern is duidelijk: een manier van lesgeven en leren, waarbij alle leerlingen actief meedoen. Daarvoor heeft Kagan een heldere structuur die ruimte biedt om binnen elk vak in te zetten.
Maar, het boek (en de methode) gaan verder dan alleen een manier van instructie. De vele werkvormen en ‘didactische structuren’ dragen bij aan het groepsproces, helpen conflicten op te lossen én ondersteunen leerlingen bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden.
Dit boek is zeker de moeite waard. Niet perse een boek wat je even lekker doorleest, maar wel een boek waar je bij terug blijft komen, door de rijkdom aan werkvormen en tips.
Meer info & bestellen
Nieuwe onderwijsruimte
We weten steeds meer over hoe lesgeven en leren goed werkt. Denk aan alles waarbij het gaat over evidence-informed, maar zeker ook over onderzoek naar het brein. Daarbij lijkt er een bepaald element te ontbreken: hoe pas je dit toe in een niet-zo-standaard-les?
Nieuwe onderwijsruimte is een boek wat precies vanuit die praktijk komt, geschreven vanuit een school waarin gewerkt wordt op een andere manier. Daarbij probeert het te inspireren, maar zeker ook te laten zien wat er eigenlijk mogelijk is wanneer er meer ruimte gegeven wordt aan leerlingen. Fysieke ruimte (de leerpleinen of domeinen), maar zeker ook ruimte in keuzes.
Vertrouwen is daarbij een kernwoord, en de praktische insteek van het boek maakt dit ook goed duidelijk. Dit is niet een boek wat daarom iedereen aan zal spreken, maar werk je in units, leerpleinen of domeinen, of ben je daarin geïnteresseerd? Dan is het boek zeker de moeite waard!
Meer info & bestellen
Opeens weet je het… je wordt leraar!
Het docentschap: een van de allermooiste banen. Maar soms ook erg zwaar, en we kunnen best wat nieuwe collega’s gebruiken! Marjolein Mantelaers schreef daarom een soort stappenplan voor zij-instromers.
Want wat moet je daarvoor eigenlijk doen? Wat is realistisch om te bedenken over hoe het er uit ziet als je werkt als docent? Marjolein ken je misschien van de blog docentenleven, en dezelfde stijl vind je ook terug in dit boek.
Handig, praktisch en realistisch. En vooral: de moeite waard om te geven aan iemand die misschien wel docent wil worden.
Meer info & bestellenMet deze boeken kun je alle kanten op! Misschien spreekt het ene boek je meer aan dan het andere. Het loont om soms een boek te lezen met een mening die toch nét anders is dan wat jij denkt! Hoe dan ook: veel leesplezier. Heb je zelf nog tips? Laat het dan weten in de reacties hieronder.
Docent, onderwijsontwerper & maker. Altijd veel ideeën, en op zoek naar de verbinding tussen leren, creativiteit en technologie. Onderwijs kan altijd beter, maar mag ook zeker leuker! Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.
Hannah Bijlsma & Mirjam Keyzer (red.)
Erken de ongelijkheid. De kracht van diversiteit in onderwijsteams. Uitgeverij: Pica
Genomineerd voor de prijs voor het beste onderwijsboek 2021.
Dag Gerda,
Dank voor je reactie! Klinkt als een interessant boek, gaan we eens nader bekijken 😊