6 Documentaires die je als leraar moet zien

Er zijn veel verschillende documentaires gemaakt over en voor het onderwijs. Daarbij zijn er verschillende goede docu’s gemaakt die je inspireren als docent, of zelfs kunnen zorgen voor compleet nieuwe inzichten. In dit artikel hebben we er 6 geselecteerd, welke allemaal gratis via het internet te bekijken zijn.

De Onderwijzer aan de Macht


Een sterke blik op het hedendaagse onderwijs in Nederland, waarbij Tegenlicht positief-kritisch is over nieuwe initiatieven. Onder andere Jelmer Evers en Sjef Drummen laten zien op welke manier ze de uitdaging aan gaan om hedendaags onderwijs vorm te geven. Een aanrader, vooral omdat het goed laat zien welke mogelijkheden er zijn binnen het Nederlandse onderwijssysteem!

Superschool

screenshot-2016-09-12-at-21-17-32Eric van ‘t Zelfde verteld in deze documentaire over zijn idee voor een superschool. De documentaire gaat in op de manier waarop hij als directeur de Hugo de Groot school in Rotterdam van binnenuit veranderde. Met vele ups en downs leef je mee met de bevlogen directeur. Helaas was het voor Eric van ‘t Zelfde uiteindelijk toch niet helemaal een succesverhaal. Vlak voor de zomer van 2016 stapte hij op als directeur.

Humans Need Not Apply


Sommige mensen maken zich druk over de toekomst van het onderwijs, omdat er volgens de voorspellingen nog maar weinig banen over zouden blijven door de steeds verdere automatisering. Na het kijken van deze documentaire hoor je waarschijnlijk ook bij deze groep. De korte docu schetst een toekomstbeeld waarin de meeste banen over zijn genomen door robots en algoritmes, wat de vraag opwerpt: waar is school nu eigenlijk voor nodig?

Future of Learning:

https://www.youtube.com/watch?v=quYDkuD4dMU

Verschillende experts bespreken in deze korte documentaire hun visie op de toekomst van het onderwijs. Hierbij kijken ze vooral naar nieuwe manieren van het gebruik van technologie en filosoferen ze over het nut van de universiteit. Met onder andere Seth Godin worden er verschillende prikkelende uitspraken gedaan, die leuk zijn om met collega’s te bespreken.

Collaboration: a Documentary


Ons onderwijs is nog altijd erg gericht op het individu, al weten we al jaren dat samenwerken helpt. In deze documentaire wordt er een stapje verder gezet, door te kijken naar de ‘wisdom of the crowd’. Door het internet, smartphones en tablets zijn mensen in staat om met de hele wereld samen te werken, met fantastische resultaten. Inspirerend en verwonderend, precies zoals een goede docu hoort te doen!

De Slimme Universiteit

screenshot-2016-09-12-at-21-22-05De afgelopen jaren rommelt het in het hoger onderwijs en bij de universiteiten. Studenten eisen ander en beter onderwijs, en het lukt de instituten nog niet om hier goed op aan te sluiten. In deze tegenlicht aflevering wordt er gekeken naar verschillende alternatieven voor een toekomstbestendige universiteit, waarbij je ook als docent VO of PO veel inspiratie kunt op doen. Heel interessant!

De bovenstaande documentaires bieden veel kijkplezier, maar het zijn natuurlijk niet de enige goede documentaires! Misschien ken je er zelf ook nog een? Laat het ons vooral weten!

image_pdfDownload artikel

3 thoughts on “6 Documentaires die je als leraar moet zien

 1. Hallo Michiel,
  Een mooie lijst en absoluut het kijken waard.
  Ik mis er zeker 2 die dit ook zijn:
  Alphabet en Ecole 42 in Parijs.

  Hartelijke groet
  Mike Nikkels
  MNLeerlab

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs