De zomervakantie is een mooie tijd om te bij te komen en te ontspannen. Ook kan het een mooi moment zijn om inspiratie op te doen voor het nieuwe schooljaar, iets waar wij de vakantie naast het zonnen in ieder geval graag voor gebruiken. Waar kun je dan inspiratie vandaan halen? In dit artikel 10 tips die helpen nieuwe ideeën op te doen!
1. Bekijk een documentaire
Een documentaire is een mooie bron om je te laten zien hoe het anders kan. Hoe ziet bijvoorbeeld de toekomst van het onderwijs eruit? En hoe kun je de ‘wisdom of the crowd’ benutten voor beter onderwijs? In dit artikel vind je 6 interessante documentaires die je inspireren of zelfs anders naar onderwijs laten kijken.
2. Lees het boek EduNext
Veel scholen zijn bezig hun onderwijs aan te passen, om het zo beter te laten aansluiten bij de huidige en toekomstige maatschappij. Dat is soms best lastig, aangezien wij als docenten vrijwel allemaal zijn onderwezen in ‘het industriële model’ en er vaak voor zijn opgeleid om binnen dat model les te geven. Het boek EduNext is geschreven om te helpen dat model los te laten en zo je school te transformeren naar een postmodern model. Een mooi boek wat je helpt anders naar het onderwijs te kijken.
3. Gebruik Twitter
Op twitter zitten veel docenten die dingen delen en erover in gesprek gaan. Soms gaat dit om ‘leuke dingen in de les’ maar vaak gaat het ook over interessante artikelen, boeiende boeken etc. Een tip is om gebruik te maken van tags, zoals: #onderwijs #edtech #makered en #creatief. Ook wij zijn te vinden op Twitter, waar we dagelijks artikelen posten als @Vernieuwendwijs.
4. Bezoek de website Blogcollectief Onderzoek Onderwijs
Op dit platform worden regelmatig boeiende, diepgaande artikelen gepost over onderzoek in onderwijs. Ze artikelen zijn vaak erg actueel en bevatten vaak ook meerdere interessante bronnen. We plaatsen regelmatig artikelen van het blogcollectief ins onze nieuwsbrief en wat ons betreft is het dan ook een goede bron.
5. Lees het boek Klaskit
Onderzoeker en pedagoog Pedro De Bruyckere heeft afgelopen jaar een nieuw boek uitgebracht: Klaskit, tools voor topleraren. In het boek wordt aan de hand van een groot aantal onderzoeken, op genuanceerde wijze ingegaan op wat (niet) werkt als het gaat om leren. Het boek is gemaakt om jou als leraar te helpen om meer evidence-informed te werken, wat De Bruyckere ziet als een stap richting professionaliteit. Een boek wat prettig leest en wat zeker aan te raden is. Wat ons betreft blijft dit dan ook een mooie inspiratiebron.
6. Gebruik Feedly en Pocket
Er zijn veel sites die regelmatig boeiende artikelen plaatsen. Hoe kun je nu makkelijk op de hoogte blijven van al die artikelen? Een goede start is het gebruik van Feedly en Pocket. Door Feedly kun je je abonneren op de nieuwste posts (RSS) van alle websites die je maar wilt. Vervolgens kun je artikelen die je later nog eens rustig wilt lezen of wilt bewaren, opslaan in Pocket. Op die manier mis je geen artikelen en kun je ze lezen waar en wanneer je maar wilt.
7. Gebruik LinkedIn
Al hoewel LinkedIn soms functioneert als een soort online banenmarkt, waarbij posts dan ook regelmatig gaan over vacatures en HR, is het tegenwoordig ook een platform waar veel professionals interessante dingen delen. Wat dat betreft is het dan ook echt een inspiratiebron geworden. Wellicht heb je al een account op het platform, maar tip is dan dus om LinkedIn actief te gebruiken, om zo nieuwe connecties op te doen en geïnspireerd te raken.
8. Bezoek de website TeachThought
Nog een website waar wij regelmatig links van plaatsen in onze wekelijks nieuwsbrief. Een Engelstalige blog waar vaak interessante, niet al te lange artikelen op staan. TeachThought heeft daarbij ook vaak de inhoud van een artikel visueel uitgewerkt, waardoor je het bijvoorbeeld makkelijk kan delen door het op te hangen in de docentenkamer.
9. Stel jezelf deze vraag: wat is het doel van onderwijs?
Vrijwel iedereen die je kent zal onderwijs hebben gevolgd. In Nederland ga je van 4 tot 17 jaar of ouder naar school. Dit systeem bestaat al sinds de start van de postmoderne tijd. Onderwijs is dus belangrijk… Maar waarom is het belangrijk; wat is het doel van onderwijs? Een goede vraag om jezelf te stellen, als je bezig gaat met het werken aan je curriculum.
10. Doe lekker niks
Daar is de vakantie immers voor! Een goed boek of artikel lezen of een documentaire kijken kan leuk zijn en is zeker geen slecht idee, maar niks doen is ook belangrijk. Sterker nog, Niksen is dit jaar zelfs een internationaal life-style concept geworden. Ook lekker niksen dus!
Wat is jouw ultieme onderwijstip voor in de vakantie? We lezen het hieronder graag terug!
Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs. Daarvoor onderwijskundige in het hoger onderwijs en leraar geschiedenis en maatschappijleer in het voortgezet onderwijs. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.