5 Boeken om in de zomervakantie te lezen (2018)

Het is weer zover… zomervakantie! Een tijd van rust en reflectie, of van avontuur en activiteiten. Wat je ook doet, als docent is het een mooi moment om je opnieuw op te laden. Goede boeken kunnen daar bij helpen, dus hebben we een overzicht van 5 verschillende boeken die je helpen om na de zomer weer vol energie aan een nieuw schooljaar te beginnen.

De terugkeer van het lesgeven

In het hedendaagse onderwijs lijkt de rol van leraren geminimaliseerd te zijn. Ze moeten een ‘coach’ zijn of een ‘lerende onder lerenden’ en leerlingen moeten vooral ‘autonoom leerstof tot zich kunnen nemen’. Aan de hand van zijn invloedrijke drieslag kwalificatie, socialisatie en subjectificatie laat onderwijspedagoog Gert Biesta zien dat de rol van lesgeven, en daarmee die van de leraar, niet uitgespeeld is. Hij pleit hiermee niet voor een terugkeer van de traditionele leraar, in plaats daarvan houdt hij een pleidooi voor een ‘derde weg’ waarin het werk van leraren integraal onderdeel van het onderwijs blijft. Een mooi boek, wat goed ingaat op een belangrijk aspect van de hedendaagse onderwijsontwikkeling.

Meer info & Bestellen

 

The learning rainforest

In dit Engelstalige boek wordt ingegaan op verschillende inzichten en ervaringen rondom lesgeven. Het is geschreven voor alle type docenten en heeft als doel om lesgeven effectief te verbeteren: het geeft een interessante opsomming aan evidence-based ideeën over lesgeven en leren en de discussies die daarover vaak worden gevoerd. Het boek zit vol praktische tips over hoe je goed kan lesgeven. Een onderliggend thema van het boek is dat lesgeven een proces is van jezelf continu ontwikkelen, precies waar dit boek goed bij kan helpen. Het doet sterk denken aan een meer praktische versie van het boek What does that look like in the classroom. Een mooi boek om te lezen als je interesse hebt in de koppeling tussen theorie en praktijk.

Meer info & Bestellen

 

R zijn als leider

Leiderschap is een belangrijk thema in het onderwijs. Of het nu gaat over jou als docent met een klas vol studenten of leerlingen, of over jou als docent in de organisatie: het gaat altijd over leiderschap. Maar wat is dat dan precies, dat leiding nemen? Hartger Wassink stelt in dit boek dat leiderschap altijd persoonlijk is en gaat over jezelf: er is geen ‘de organisatie’. Hij schrijft over manieren waarop je als leider op elk moment eigenlijk leiding geeft, in elk klein contact en overleg met anderen.

Een mooi boek, waarbij je echt gaat nadenken over de verschillende kanten van leiderschap, en daarbij goed passend bij het onderwijs van nu. Het gaat niet over hiërarchie of over formele leiding, het gaat over de juiste keuzes maken in elk moment.

Meer info & Bestellen

 

Responsive Teaching

Een Engelstalig, recent verschenen boek waarin aan de hand van onderzoek rondom cognitieve wetenschap en formatief evalueren tips worden gegeven om beter les te geven. Het boek balanceert tussen evidence-informed principes (waar bijvoorbeeld het boek Klaskit op ingaat) en praktische tips, waarbij wordt in gegaan op 6 bekende uitdagingen rondom het plannen van lessen, het evalueren van het leren en het terugkoppelen daarvan aan de leerlingen. Het boek bevat effectieve strategieën, voorbeelden en checklists om je te helpen in je eigen praktijk. Het boek kan nuttig zijn voor biggende docenten én docenten die al meer ervaring hebben.

Meer info & Bestellen

 

Een geschiedenis van het onderwijs in Nederland

In dit boek neemt Emeritus Hoogleraar Piet de Rooy (oa. commissie de Rooy; de tien tijdvakken), je aan de hand van de geschiedenis mee langs alle onderwijsveranderingen sinds de start van het onderwijs. Er wordt, met de nadruk op de laatste 200 jaar, vanuit de maatschappij gekeken naar de ontwikkelingen binnen het onderwijs. Interessante ontwikkelingen zoals het Nut van ‘t Algemeen en de Lancasterschool komen voorbij; ontwikkelingen die, al hoewel lang geleden, soms niet eens zover afstaan van de huidige ontwikkelingen als je zou verwachten. Een mooi boek, wat je breder leert kijken naar het onderwijs – meer nog soms dan boeken die er juist voor zijn geschreven: geschiedenis zorgt er voor dat je dingen in perspectief kan plaatsen. Wel is het daarbij handig als je van geschiedenis houdt, aangezien de context waarbinnen het onderwijs plaatsvond uitgebreid aan bod komt. Een absolute aanrader!

Meer info & Bestellen

Op zoek naar meer leestips? Bekijk dan eens onze boekenplank, waar we alle boeken rondom onderwijsinnovatie hebben geplaatst die volgens ons zeker de moeite waard zijn om te lezen: https://vernieuwenderwijs.nl/boekentips/.

Met deze vier boeken heb je in de zomervakantie ieder geval genoeg te doen. Zelf nog tips? Wat lees jij in de vakantie? Laat het weten via twitter, Facebook of een reactie hieronder. Fijne vakantie!

 

image_pdfDownload artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs