Virtual reality is een van de grote beloftes voor het onderwijs voor de komende jaren. De mogelijkheid om vanuit een klas virtueel andere werelden te bezoeken is ontzettend interessant. Tot nu toe ben je als docent vooral aangewezen op materiaal wat gemaakt is door anderen, of het filmen in 360 graden. Maar wat als je nu zelf iets (interactiefs) wil maken? CoSpaces is hier een mooie oplossing voor.
CoSpaces: een virtuele blokkendoos
Het doel van de makers van CoSpaces is simpel: virtual reality toegankelijk maken voor iedereen. Het is daarbij zo vormgegeven dat ook jonge kinderen hier mee uit de voeten kunnen. De manier van werken is herkenbaar, het heeft wat weg van TinkerCad, maar ook van een game als The Sims. Door deze herkenbaarheid ben je snel aan het werk.
Het zelf kunnen maken biedt daarbij veel nieuwe mogelijkheden. In plaats van het consumeren van virtual reality kun je nu met je klas dingen produceren, waardoor de technologie nog veel interessanter wordt. In het onderstaande filmpje wordt het concept goed uitgelegd, waarbij je direct een beeld hebt van het programma.
https://www.youtube.com/watch?v=1eYSXuaMN0M
Mogelijkheden in een virtuele wereld
Het zelf maken van virtual reality biedt dus een hoop mogelijkheden. Hierbij kun je het als docent inzetten, maar ook gebruiken om leerlingen iets te laten maken. Hieronder een aantal praktische voorbeelden waarmee je direct aan de slag kunt!
Ontwerp een gebouw
In CoSpaces kun je eenvoudig gebouwen ontwerpen. Hierdoor kun je op een laagdrempelige manier werken met concepten uit de architectuur, waarbij afmetingen en verhoudingen snel aangeleerd worden.
Bouw een stad door de eeuwen heen
Leerlingen kunnen zelf gebouwen ontwerpen, dus waarom niet direct aan de slag om dit vanuit geschiedenis of mens en maatschappij te doen? Door vanuit oude ideeën dit in nieuwe technologie dit vorm te geven maak je het bijna tastbaar, maar vooral inzichtelijk! In CoSpaces kun je verschillende ‘scènes’ ontwerpen, waardoor je de stad stap voor stap ziet groeien.
Organiseer een tentoonstelling
In CoSpaces is het mogelijk om afbeeldingen in te laden. Hierdoor kun je leerlingen een tentoonstelling vorm laten geven. Dit kan met eigen werk (als een soort portfolio), maar het kan natuurlijk ook met werk van kunstenaars.
Experimenteren
Met een uitbreiding in CoSpaces kun je ook programmeren. Hierdoor kun je de virtuele wereld interactief maken. Dit biedt een hoop extra mogelijkheden: leerlingen kunnen experimenten vormgeven die telkens terug te kijken zijn. Best handig voor Natuurkunde of Scheikunde!
Infographics
Het gebruik van data is ook een mooie mogelijkheid: door een interactieve infographic te maken kun je letterlijk rondlopen door de gegevens. Leerlingen kunnen zo meer inzicht krijgen in het gebruik van grafieken, maar ook zelf dit ontwerpen en maken.
Leren
Een van de beste manieren om dingen te onthouden is door gebruik alles te visualiseren. Je neemt bijvoorbeeld je slaapkamer in gedachten en ‘legt’ op allerlei plaatsen informatie neer die je moet onthouden. In CoSpaces kun je dit virtueel maken, waardoor je het kunt delen en terug kunt kijken.
CoSpaces biedt dus veel mogelijkheden, die tot voor kort alleen binnen handbereik van professionals waren. Door leerlingen hier mee te laten werken kun je ook kritischer kijken naar de mogelijkheden van virtual reality. Gaat dit voor een revolutie zorgen? Of is het gewoon leuk om mee te spelen? We zijn benieuwd naar wat je er van vindt!
Docent, onderwijsontwerper & maker. Altijd veel ideeën, en op zoek naar de verbinding tussen leren, creativiteit en technologie. Onderwijs kan altijd beter, maar mag ook zeker leuker! Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.
Ik zat net te zoeken naar een app waarmee ik lln een virtuele wijk/stad kan laten bouwen om daarin taalsituaties te plaatsen die ze dan met elkaar uitvoeren. Eerst dacht ik aan Classcraft. Maar nu ga ik deze optie zeker verder onderzoeken. On verra!
Leuk om te horen! Het is erg makkelijk te gebruiken, en ik ben benieuwd naar je resultaat 🙂
Tof artikel over Cospaces! Vanuit een subsidie van het LOF ben ik een website gestart: http://www.2D3D.gratis Gericht op training en inspiratie in gratis software. Cospaces staat er ook op en ik heb speciale mini training filmpjes gemaakt https://www.2d3d.gratis/cospaces-training/ Mijn leerlingen konden die filmpjes erg waarderen!