Online schema’s en diagrammen maken met draw.io

Wil je een schema, diagram of ander soort figuur maken, dan zul je misschien het eerste aan Word denken. Al hoewel je met dit programma veel kan, is het niet ontworpen voor het maken van figuren. Programma’s als Adobe InDesign zijn dat wel, maar kosten veel geld. Geheel gratis en ook speciaal gemaakt voor het maken van figuren, is Draw.io, een erg handige webapplicatie waar wij zelf regelmatig gebruik van maken.

Draw.io

De website draw.io is een gratis te gebruiken applicatie die erg doet denken aan bekende programma’s zoals Word en PowerPoint, maar dan speciaal ontworpen is voor het maken van online diagrammen, schema’s en andere figuren. De website bestaat uit een leeg vel met raster, met links daarvan figuren om op het raster te zetten en rechts daarvan een scherm om de figuren te bewerken. De figuren zet je er simpelweg in door deze te slepen. Door het raster wordt deze automatisch uitgelijnd en middels het bewerkscherm kun je het figuur vervolgens bewerken, waarbij je bijvoorbeeld de kleur en grootte van het figuur kan aanpassen. Ook is er de optie om tekst toe te voegen in alle bekende lettertypes en stijlen. Het bevat dus alle basisopties die je mag verwachten.

Er zijn erg veel kant en klare figuren en eventueel kun je er ook zelf figuren inzetten. Zo zie je in de afbeelding hieronder kaartjes met daarin icoontjes van de website Flaticon, een website waar je gratis icoontjes kan downloaden. Middels tabbladen kun je verschillende pagina’s maken die eventueel ook als formaat A3, A5, etc. kunnen worden opgezet, zodat je het voor verschillende dingen kan gebruiken.

Goede integratie

Een gemaakt bestand kun je opslaan in Google Drive, Onedrive en zo nog wat platform, of downloaden en op je eigen pc bewaren. Daarbij zijn er verschillende type bestanden mogelijk, zoals jpeg, pdf en html. Het prettige van de website is daarbij dat je gemaakt figuren simpelweg kan kopiëren en plakken naar bijvoorbeeld Word en PowerPoint en visa versa, waardoor je dus ook makkelijk iets kan maken voor in een ander document. De website heeft dan ook een erg goede integratie met veel gebruikte programma’s. Ook prettig is het feit dat je erg ver in- en uit kan zoomen, waardoor je bijvoorbeeld een goed gevuld pdf bestand kan maken zonder dat het er druk uitziet (zie hieronder).

Waar kun je het voor gebruiken?

De website kan voor veel dingen gebruikt worden: eigenlijk voor alles waarvoor je figuren wilt maken. Hierboven zie je bijvoorbeeld een afbeelding waarbij het is gebruikt om een mindmap te maken. Daarnaast kun je het bijvoorbeeld gebruiken om schema’s voor een toets te maken, een deel van een presentatie in een overzichtelijk figuur te zetten, om een mooie diagram te maken of om een poster in elkaar te zetten. Verder gedacht kun je het ook goed gebruiken om bijvoorbeeld kaartspellen te maken, een Skill Tree te ontwerpen voor je lessen of om een rubric te maken. Zo kunnen er nog veel meer voorbeelden gegeven worden.

Kortom: probeer het zelf eens op draw.io!

image_pdfDownload artikel

5 thoughts on “Online schema’s en diagrammen maken met draw.io

 1. Hallo Wessel,
  Dat ziet er goed uit! Binnenkort ga ik een casustoets maken, via welke route kan ik dat het beste doen. Moet ik eerst een account aanmaken of rechtstreeks via flaticon? Waar kan ik het beste starten?

  Dank voor je advies!

  Met vriendelijke groeten,
  Maryam van der Meer
  Stagiair FLOT MBO

  1. Dag Maryam,

   Weet niet precies wat je bedoelt. Als je eens schema oid. wilt maken, doe je dat via draw.io. (waar je geen account hoeft aan te maken).
   Wil je daar icoontjes aan toevoegen, dan kun je deze downloaden van flaticon (waar je evt. een account kunt aanmaken als je meer dan 20 download). Beantwoord dit je vraag?

 2. Het opslaan van de gemaakte tekeningen geeft mij veel problemen. Zijn die stappen ergens beschreven? Opslaan in de one drive gaat niet.

 3. Hallo Wessel,

  Ik weet niet zeker of ik hier goed ben. Maar ga het toch proberen.
  Weet jij misschien hoe ik een relatieschema maak van een schoolklas?

  Vriendelijk groet,

  Stephanie Vermeulen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs