fbpx

Typen met je stem: een meerwaarde voor het onderwijs?

We schrijven in het onderwijs veel teksten, zoals woordverslagen, scripties, mailtjes, werkstukken en boekverslagen. Dit kost vaak veel tijd en ook is niet iedereen even efficiënt met een toetsenbord. Gelukkig is er tegenwoordig de mogelijkheid om te schrijven zonder je handen te gebruiken: spraakgestuurd typen. Welke platformen bieden dit? en is het nu daadwerkelijk effectiever dan gewoon typen? Dat bespreken we in dit artikel.

Spraakgestuurd typen

Spraakbesturing is sinds 2012 in opkomst gekomen; in dat jaar kwamen er diverse mobiele telefoons op de markt die hier via Android en Apple (Siri) op hebben ingezet en kreeg bijvoorbeeld ook de Google zoekmachine deze mogelijkheid. De techniek was destijds nog relatief nieuw en ook minder accuraat: duidelijk articuleren in een vrijwel stille ruimte was noodzakelijk voor een goed resultaat, waarbij ook het tempo niet te hoog moest liggen.

Inmiddels zijn we 5 jaar verder en heeft de techniek zich sterk ontwikkeld: iets minder duidelijk praten in een wat drukkere omgeving wordt goed herkend en het tempo kan een hoger liggen. Steeds meer apparaten en apps hebben dan ook spraakherkenning.

Met behulp van spraakherkenning kun je je telefoon iets laten zoeken via Google, Alexa van Amazon de lichten uit laten doen in je huis en Siri op je tablet een app laten openen. Ook programma’s om documenten te schrijven, zoals Google Docs, Microsoft Office 365 en diverse andere platformen, hebben spraakherkenning: zo kun je spraakgestuurd typen. De techniek heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld en werkt erg nauwkeurig. Daarmee is het dus ook aantrekkelijker geworden om je stem te gebruiken om teksten te schrijven, iets waar diverse apps op hebben ingespeeld.

Voorbeelden

De volgende voorbeelden zijn gratis en hebben de mogelijkheid om Nederlands te spreken.

Dictation
Dictation is een simpele, maar verassend effectieve website om een tekst mee te schrijven. De website is voorzien van diverse commando’s voor bijzondere leestekens. De geschreven tekst kan worden opgemaakt en door te kopiëren, mailen, tweeten of printen worden gedeeld als deze klaar is. Een handige website voor als je snel een stuk wilt schrijven.

Google Docs
Binnen Google Docs kun je op ’tools’ en vervolgens ‘voice typing’ drukken. Vervolgens kun je een microfoon indrukken en wordt je gesproken tekst in het document geplaatst. Verder heet Docs uiteraard de bekende mogelijkheden wat het erg geschikt maakt langere stukken tekst te schrijven en bewerken. Middels de app op de telefoon is het ook erg geschikt voor korte aantekeningen (memo’s).

Andere opties
Verder heb je nog betaalde opties zoals Microsoft Office 365 of Speechnotes. Mocht je nog meer goede alternatieven kennen, dan lezen we het graag terug in een reactie hieronder!

Meerwaarde voor het onderwijs?

Spraakgestuurd typen heeft een aantal voordelen:

1. Tijd besparen
Een duidelijk grote meerwaarde is dat met behulp van je stem waarschijnlijk sneller schrijft dan door te typen. Voor docenten kan dit betekenen dat je je effectiever je werk kan doen, voor leerlingen kan dit betekenen dat je sneller je huiswerk af hebt.

2. Geen spellingsfouten
Een ander voordeel – als je het zo ziet – is dat je geen spellingsfouten meer zal maken. Vraag is of dat wenselijk is voor je leerlingen, of juist onderdeel van het leerproces.

3. Schrijven in een andere taal
Door de taal anders in te stellen, op bijvoorbeeld Engels, kun je teksten gaan dicteren in het Engels. Dat maakt het een stuk makkelijker om dingen goed op te schrijven én kan ook goed helpen bij het leren van taal.

4. On the go
Vrijwel alle apps of websites werken ook prima op een mobiele telefoon. Dit maakt dat je onderweg makkelijk berichten kan uitschrijven, zoals een korte memo.

Het blijft nieuw
Ondanks de voordelen wordt spraakgestuurd typen nog maar weinig gebruikt. Al hoewel software als Google 90% accuraat is, lijken veel mensen de voorkeur te geven aan het oude en vertrouwde typen; met name bij het toevoegen van punten, komma’s en andere leestekens kan het spraakgestuurd typen lastig zijn. Een ander argument om gewoon te typen is met name het geluid: een groep docenten die hardop mailtjes typt is toch best onhandig; daarom heb ik dit artikel tóch maar gewoon getypt.

Toch wordt de technologie steeds beter en belangrijker. Voor snelle notities kan erg handig zijn, zoals je misschien ook wel op de fiets een spraakbericht stuurt via WhatsApp. Het kan ook discussies zorgen; als Google of Microsoft je woorden op papier zet, hoe weet je dan of iemand kan spellen? Een techniek om de gaten te houden.

image_pdfDownload artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *