ChatGPT (en andere taalmodellen) – Barend legt uit

In het onderwijs krijgen we regelmatig te maken met lastige concepten, nieuwe ideeën of uitdagende technieken. Denk aan blended learning, smartphones in de klas of kunstmatige intelligentie: dingen waar je als docent flink het hoofd over kan breken. In de animatieserie ‘Barend legt uit’ legt auteur Barend Last daarom lastige dingen, simpel uit. Dit keer: ChatGPT en taalmodellen.

ChatGPT en taalmodellen

ChatGPT, je hebt er ongetwijfeld van gehoord of er zelfs al gebruik van gemaakt. Maar hoe werkt het eigenlijk? 

In de kern is ChatGPT een digitale gesprekspartner gebaseerd op een groot taalmodel. Zo’n taalmodel kun je zien als een soort slimme rekenmachine die zich waagt aan het nabootsen van menselijke taal. Maar hoe werkt dit precies? Wat gebeurt er onder de motorkap als je een vraag stelt? Dit heeft te maken met kansberekening. En als je eenmaal weet hoe de techniek ongeveer werkt, kun je het veel beter op waarde schatten. Dat staat centraal in de volgende video van ‘Barend Legt Uit’.

Totstandkoming

De serie ‘Barend Legt Uit’ is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Barend Last, Boom Uitgevers Amsterdam en Vernieuwenderwijs. De animatie is gemaakt door Ilona Steege.

image_pdfDownload artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs