In het onderwijs krijgen we regelmatig te maken met lastige concepten, nieuwe ideeën of uitdagende technieken. Denk aan blended learning, smartphones in de klas of kunstmatige intelligentie: dingen waar je als docent flink het hoofd over kan breken. In de animatieserie ‘Barend legt uit’ legt auteur Barend Last daarom lastige dingen, simpel uit. Dit keer: ChatGPT en taalmodellen.
ChatGPT en taalmodellen
ChatGPT, je hebt er ongetwijfeld van gehoord of er zelfs al gebruik van gemaakt. Maar hoe werkt het eigenlijk?
In de kern is ChatGPT een digitale gesprekspartner gebaseerd op een groot taalmodel. Zo’n taalmodel kun je zien als een soort slimme rekenmachine die zich waagt aan het nabootsen van menselijke taal. Maar hoe werkt dit precies? Wat gebeurt er onder de motorkap als je een vraag stelt? Dit heeft te maken met kansberekening. En als je eenmaal weet hoe de techniek ongeveer werkt, kun je het veel beter op waarde schatten. Dat staat centraal in de volgende video van ‘Barend Legt Uit’.
Totstandkoming
De serie ‘Barend Legt Uit’ is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Barend Last, Boom Uitgevers Amsterdam en Vernieuwenderwijs. De animatie is gemaakt door Ilona Steege.
- Meer weten over Barend? Neem een kijkje op www.barendlast.com.
- Meer weten over Boom Hoger Onderwijs? Neem een kijkje op Boom hoger onderwijs
- Meer leren over ChatGPT en AI in het onderwijs? Bekijk dan deze pagina met artikelen, boekentips en meer!
Barend Last werkte als leraar en schoolleider in het basisonderwijs, en stroomde later door naar het hoger onderwijs. Inmiddels werkt hij als spreker, trainer, schrijver en onderwijsadviseur bij Buro Mindshift. Barend schreef diverse boeken over onderwijs, waaronder het recente ‘Chatten met Napoleon’ over verantwoord werken met generatieve AI in het onderwijs. Ook schreef Barend diverse kinderboeken. Meer op www.barendlast.com.