Smartphones in de klas – Barend legt uit

In het onderwijs krijgen we regelmatig te maken met lastige concepten, nieuwe ideeën of uitdagende technieken. Denk aan blended learning, smartphones in de klas of kunstmatige intelligentie: dingen waar je als docent flink het hoofd over kan breken. In de animatieserie ‘Barend legt uit’ legt auteur Barend Last daarom lastige dingen, simpel uit. Dit keer: Smartphones in de klas.

Smartphones in de klas

Smartphones, tablets en smartwatches zijn vanaf 1 januari 2024 door de Rijksoverheid verbannen uit de klas op de middelbare school. Maar er zijn uitzonderingen, zoals wanneer ze noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les of wanneer leerlingen afhankelijk zijn van hun telefoon om medische redenen of door een beperking. Scholen moeten zelf regels opstellen in overleg met leraren, ouders en leerlingen over het gebruik van deze apparaten. Hoe zit dit precies?

Smartphones zijn overal, dus ook in de klas. Maar zijn ze daar een hulpmiddel of een afleiding? Dit is een veelbesproken vraag. Aan de ene kant zijn smartphones krachtige tools die de leerervaring van leerlingen of studenten flink kunnen verrijken. Een atlas, camera, videorecorder, microfoon, internetbrowser, rekenmachine, allemaal in je broekzak. Klinkt als de droom van iedere docent, toch?

Niet helemaal. Want aan de andere kant kunnen ze ook een bron van afleiding zijn: sociale media, berichten, games, ze slurpen de aandacht van weg en maken het knap lastig om te concentreren – laat staan leren. 

Dus ja, hulpmiddel of afleiding? Zoals met zoveel dingen in het leven, is het antwoord: beide. Daarom verkent Barend in deze video over smartphones in de klas hoe het nu zit, en wat je als school kunt doen om goed beleid te maken.

Totstandkoming

De serie ‘Barend Legt Uit’ is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Barend Last, Boom Uitgevers Amsterdam en Vernieuwenderwijs. De animatie is gemaakt door Ilona Steege.

image_pdfDownload artikel

3 thoughts on “Smartphones in de klas – Barend legt uit

 1. ‘verbannen uit de klas’ doet vermoedden dat er nu een verbod is ingesteld vanuit Rijksoverheid. Dat is nog niet het geval – al doet de kop* dat wel vermoeden.

  Echter valt in de Kamerbrief** te lezen dat het vooralsnog een ambitie / opdracht betreft die bij scholen is neergelegd. “De gezamenlijke ambitie is dat alle scholen tegen 1 januari 2024 beleid hebben
  geïmplementeerd op basis van het uitgangspunt “nee, tenzij”. ”

  En een stukje verderop in de Kamerbrief is te lezen dat er in juni 2024 wordt gekeken naar de eventuele noodzaak voor een wettelijk verbod. “Alle betrokken partijen hebben expliciet uitgesproken dat ze zullen aanjagen dat scholen het uitgangspunt “nee, tenzij” in hun schoolbeleid opnemen en kritische blijven onderzoeken wat er nodig is om deze ambitie te laten slagen. In oktober 2023 vindt een 0-meting plaats en in juni 2024 een vervolgmeting van het beleid op scholen over mobiele telefoons in de klas. Aan de hand van de meting in juni wordt gewogen of de gekozen aanpak adequaat is of dat ander (wettelijk) instrumentarium/aanpassing van de afspraken noodzakelijk is.”

  * https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voortgezet-onderwijs/mobiele-apparaten-in-de-klas

  ** https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2023/07/04/landelijke-afspraken-mobiele-telefoons-in-de-klas/landelijke-afspraken-mobiele-telefoons-in-de-klas.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs