fbpx

7 boeken voor in de zomervakantie (2022)

Zomervakantie! De tijd om op te laden, bij te komen en te genieten van mooi weer. Nieuwe ideeën passen daar goed bij, en hoe kun je dat beter doen dan door een boek te lezen! Welk boek is nu interessant om te lezen deze zomervakantie? Hieronder 7 boeken die zeker de moeite waard zijnVeel leesplezier!

Feedback met impact is dialoog

Filip Dochy ken je misschien van het HILL-model, wat in het HBO vaak gebruikt wordt als inspiratie voor het ontwerpen van onderwijs. Een van de belangrijke elementen daarbij is feedback, en precies daar gaat dit boek over.

Er is in dit boek aandacht voor zowel de werking van feedback, als voor praktische tips en toepassingen in het onderwijs. Daarbij sluit het goed aan op het eerdere werk én voegt het iets toe voor docenten die op deze manier willen werken. De insteek van feedback als dialoog is daarbij een prettige, die goed aansluit op de laatste inzichten uit onderzoek over het gebruik van feedback. Een mooie inspiratiebron voor het nieuwe schooljaar dus!

Meer info & Bestellen

Habits of Success

Habits of Success

Op welke manier kun je studenten of leerlingen goed helpen met leren? Door ze te leren leren. En op welke manier kun je dat nu goed doen? In zijn nieuwste boek gaat Harry Fletcher-Wood in op precies die vraag. Hij geeft op basis van wetenschappelijke onderzoek en zijn eigen praktijkervaring concrete tips hoe je studenten en leerlingen kunt leren leren.

Daarbij gaat het bijvoorbeeld over het zorgen voor urgentie, inzichten geven en diverse tools te gebruiken die hij aanreikt in zijn boek. Het prettige van het boek is dat het heel herkenbaar is: veel dingen die je leest kun je direct toepassen. Daarnaast is het ook een onderwerp waar veel studenten en leerlingen tegenaanlopen, maar waar eigenlijk weinig over is geschreven vanuit docentenperspectief. Een boeiende en waardevolle combinatie tussen gedragsverandering en studievaardigheden, en dus zeer geschikt voor de docent die zich hier graag in verdiept in de vakantie.

Meer info & bestellen

Building a second Brain

Als docent ben je altijd met enorm veel dingen tegelijk bezig: verschillende groepen, vakken, leerlingen en projecten maken dat het soms lastig is om alle ballen hoog te houden. Met alle mogelijkheden van technologie lijkt het niet eens makkelijker geworden: je had het ergens opgeslagen… maar waar ook al weer?

Building a Second Brain biedt precies daar uitkomst voor: het leert je op laagdrempelige wijze om te gaan met de overvloed aan informatie die je wil kunnen organiseren, bewaren en gebruiken. Met de praktische tips van Tiago Forte én de vele praktijk voorbeelden kun je zo stap voor stap werken naar een systeem wat voor jou werkt in plaats van andersom. Een aanrader voor docenten die graag goed willen beginnen komend schooljaar én zich daarbij beter willen organiseren.

Meer info & bestellen

Een goed begin & het einde van je les

Twee boeken, die samen eigenlijk het vermelden waard zijn. Frank Gaarthuis schreef twee hele praktische boekjes die helpen om twee momenten uit de les zo goed mogelijk in te vullen. ‘Een goed begin is het halve werk’ is helemaal gericht op de start van de les, terwijl ‘Haal meer uit het einde van je les’ logischerwijs gericht is op de afsluiting.

Met de praktische opzet en vele werkvormen kun je zo deze momenten veel krachtiger invullen. Een goede start van de les zorgt voor het richten van de aandacht én een beter verloop van de les. Een krachtig einde zorgt ervoor dat het leren meer geborgd wordt en dat je als docent beter in kunt schatten waar alle leerlingen staan. Kortom: een goede tip voor docenten die komend jaar op didactisch vlak een sterkere les neer willen zetten. Twee losse boekjes, maar beiden echt de moeite waard!

Bestel 'Een goed begin' Bestel 'Het einde van je les'

Die ene leerling

Het docentschap is een prachtige baan, waarbij je elke dag bijzondere dingen meemaakt. Soms zijn er daarbij dingen die je zo erg raken dat het je blik verandert op onderwijs, of zelf op de wereld.

Zoals de titel doet vermoeden gaat ‘Die ene leerling’ precies daarover: die ene leerling die je als docent zo geraakt heeft dat het je heeft veranderd. Het is een mooie bundeling van verhalen die eerder in de Volkskrant verschenen, en het is fijn om dit zo samen terug te lezen.

In alle verhalen spreekt de liefde voor het vak, maar ook hoe moeilijk het soms is. Daarbij denk je als docent ook automatisch na over jouw eigen ‘geschiedenis’… Wat was voor jou nu die ene leerling? Een prettig boekje om te reflecteren op hoe mooi en moeilijk het onderwijs kan zijn, vanuit je strandstoel.

Meer info & Bestellen

Wereldgericht onderwijs

Het werk van Gert Biesta is niet altijd het eenvoudigste om te lezen, maar het zet altijd aan tot denken over het onderwijs. Daarbij durft hij de diepte in te duiken en te zoeken naar antwoorden op moeilijke vragen, ook al roept het soms meer vragen op dan dat het echt voor antwoorden zorgt.

In ‘wereldgericht onderwijs’ kijkt Biesta verder dan alleen de kwalificerende functie van onderwijs. Hij legt de focus op het begrijpen van de wereld, en over het leven in die wereld. Niet een boek dus met panklare antwoorden en tips voor in de les, maar wel een boek wat aansluit bij de grote vraag naar (wereld)burgerschap en de aandacht voor de huidige en toekomstige maatschappij. Een boek wat bijdraagt aan het denken hierover, en je eigen visie scherpt op dit gebied. Een aanrader dus voor docenten die graag geprikkeld worden in het denken!

Meer info & bestellen

Met deze boeken kun je alle kanten op! Misschien spreekt het ene boek je meer aan dan het andere. Het loont om soms een boek te lezen met een mening die toch nét anders is dan wat jij denkt! Hoe dan ook: veel leesplezier. Heb je zelf nog tips? Laat het dan weten in de reacties hieronder.

image_pdfDownload artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *