Als je als leerling of student aan het leren bent kan het op enig moment handig zijn om jezelf te testen: Snap ik het? Dit kan door een oefentoets te maken, je vader je te halen overhoren of.. door gebruik te maken van flashcards. Cram kan hiervoor een handige optie zijn.
Flashcards
Flashcards bestaan al lang. Al vanaf de 19e eeuw worden de papieren kaartjes gebruikt om het leren van lesmateriaal makkelijker en effectiever te maken. Een flashcard is een kaart met aan beide kanten bepaalde informatie. Op de ene kant staat een vraag, op de andere kant een antwoord. Op de kaarten kan van alles staan: woorden, cijfers, data, formules etc. Het principe van de flashcards is dat je de vraag leest en probeert antwoord te geven. De achterzijde is er vervolgens voor om jezelf te controleren of je de vraag goed of fout hebt beantwoord.
Cram
Cram is een website en app (Android, iOS en Windows) waar je zelf flahscards kunt maken en gebruiken. Om de website of app te gebruiken moet je een account aanmaken (eventueel via sociale media). Ben je eenmaal ingelogd, dan kun je je eigen flashcards gaan maken.
De flashcards kun je zowel op de voor- als achterkant van woorden, afbeeldingen en kleuren voorzien. Ook is er de mogelijkheid om een ‘hint’ kant toe te voegen, zodat je hints kunt ontvangen op het moment dat je jezelf overhoord. Vervolgens kun je een set flashcards van een titel, onderwerp (vakgebied) en omschrijving voorzien. Prettig is ook dat er de mogelijkheid is om de set te exporteren naar Google Drive, zodat deze goed bewaard blijft. Alle genoemde opties zijn ook op de app beschikbaar. Is je set af? Dan kun je aan de slag!
Mogelijkheden
Allereerst heb je de mogelijkheid om de standaard flashcards te gebruiken: je ziet de voorkant en kunt er voor kiezen om de achterkant te zien. Op deze manier kun je makkelijk zaken als landen en hoofdsteden leren. Als tweede heb je de mogelijkheid om de Memorize optie te gebruiken: je ziet alle voorkanten en alle achterkanten in een kolom staan en moet deze aan elkaar koppelen. Dit kan een handige zijn voor oorzaak- gevolg vragen of het leren van een taal. Tot slot heb je de mogelijkheid om de test optie te gebruiken: je ziet de voorkant, raad het antwoord, draait de kaart om en geeft aan of je dit goed of fout had. Dit kan worden gebruikt om begrippen te leren of om jezelf te overhoren.
De verschillende mogelijkheden zorgen er voor dat je Cram op verschillende manieren kunt inzetten: zowel om iets te leren als om jezelf te overhoren.
Database
Bij het maken van je flashcard set heb je de mogelijkheid deze op privé óf op public te zetten. Doe je het laatste, dan wordt je set flash onderdeel van een database met inmiddels meer dan 178.000.000(!) flashcards – dat zijn er nogal wat. Op het moment van schrijven zijn dit voornamelijk Engelstalige flashcards, maar Nederlandse flashcards zijn er ook zeker te vinden.
Een gebruiksvriendelijk tool die erg handig kan zijn voor leerlingen of studenten van alle leeftijden.
Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs. Daarvoor onderwijskundige in het hoger onderwijs en leraar geschiedenis en maatschappijleer in het voortgezet onderwijs. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.