De terugkeer van het lesgeven: een pleidooi voor een ‘derde weg’

In het hedendaagse onderwijs lijkt de rol van leraren geminimaliseerd te zijn. Ze moeten een “coach’ zijn of een “lerende onder lerenden’ en leerlingen moeten vooral “autonoom leerstof tot zich kunnen nemen’. Aan de hand van een goed en prettig leesbaar boek, laat onderwijspedagoog Gert Biesta zien dat de rol van lesgeven, en daarmee die van de leraar, niet uitgespeeld is: het is essentieel voor het leren. Een top boek binnen een trendgevoelige onderwijswereld.

De terugkeer van het lesgeven

Gert Biesta is werkzaam als Professor of Education werkzaam in het Department of Education van Brunel University London en Onderwijs, Opleiding en Vorming op de nivoz-leerstoel aan de Universiteit voor Humanistiek. Daarnaast is hij visiting professor bij nla University College, Bergen, Noorwegen. Hij is sinds 2015 geassocieerd lid van de Onderwijsraad. In zijn boek De terugkeer van het lesgeven, beschrijft hij aan de hand van verschillende voorbeelden en theorieën, hoe binnen het huidige onderwijsdebat de rol van de leraar vaak onterecht slechts als een factor wordt gezien, een factor die soms zelfs belemmerend zou zijn voor het leren. Biesta omschrijft hoe lesgeven vaak wordt gezien als het inperken van de vrijheid van leerlingen, wat het bestaan van leerlingen als subject in de weg zou staan: het zou hen objecten maken. In dat klimaat wordt iedereen die spreekt over het belang van de leraar en het lesgeven weggezet als conservatief. Dit in tegenstelling tot mensen die spreken over de leraar als coach of lerende onder de lerende, wat leerlingen optimaal de ruimte zou geven om als subject binnen het leren te staan – iets wat automatisch als progressief, oftewel positief wordt gezien.

Volgens Biesta wordt het bestaan van de leerling als subject onterecht inherent gezien aan vrijheid-als-soevereiniteit: op die manier wordt onze manier van bestaan opgevat als een manier van bestaan waarbij we op geen enkele manier worden beïnvloed door wie of wat er buiten ons bestaat. Volgens Biesta wordt er door dit zwart-wit debat onvoldoende genuanceerd gedacht: de docent is essentieel voor de ontwikkeling van de leerlingen. Hij pleit hiermee niet voor een terugkeer van de traditionele leraar, in plaats daarvan houdt hij een pleidooi voor een ‘derde weg’, waarin het werk van leraren integraal onderdeel van het onderwijs blijft. Iets wat hij ook wel omschrijft als een progressief idee voor een conservatieve gedachte.

Een nodige toevoeging

Het boek staat vol met voorbeelden, bekende pedagogen en onderzoekers en refereert regelmatig aan theorieën. Bovenal is het echter een visie op het onderwijzen: op het lesgeven. Binnen het huidige onderwijsgesprek gaat het steeds vaker over de leerling en zijn leren, en steeds minder over de leraar en zijn lessen. Het doet denken aan de trends waarover je vaak leest (en wij zo nu en dan ook schrijven): gepersonaliseerd leren, maatwerk, keuzevrijheid, etc. Het geven van keuzes aan leerlingen wordt vaak gelijk getrokken aan goed onderwijs, terwijl het lesgeven vaak wordt gezien als vrijheid beperkend, het behandelen van leerlingen als één geheel en dus minder goed onderwijs. Nu sluit het een het ander niet uit en is enige keuzevrijheid zeker niet slecht, maar het boek van Biesta doet je wel beseffen dat we in onderwijsland soms iets te gevoelig zijn voor zwart-wit-denken, radicaal denken, voor trends, voor vernieuwing om de vernieuwing: een docent kan wellicht een iets andere rol krijgen, maar is essentieel: geen factor. Het nuanceren van het bestaande gesprek over onderwijs maakt dit boek wat je zou kunnen noemen een nodige toevoeging.

Boeiend, leesbaar en erg waardevol

De terugkeer van het lesgeven is een boeiend boek: het zet je aan het denken over de huidige onderwijswereld: zijn we soms te trendgevoelig? denken we soms te zwart-wit? Biesta haalt in zijn boek veel interessante pedagogen, filosofen en andere denkers aan en zorgt met zijn manier van schrijven voor een boeiend boek. Daarbij is het boek – in tegenstelling tot veel andere boeken van Biesta – goed leesbaar geschreven: daar waar Biesta bekend staat om zijn wetenschappelijke, academische taalgebruik, is dat in dit boek een stuk minder aanwezig. Wel blijft Biesta een schrijfstijl hanterend die niet iedereen direct zal aanspreken: het leest minder makkelijk weg dan een willekeurige roman, maar daar krijg je inhoudelijk veel voor terug.

Het boek De terugkeer van het lesgeven is een waardevolle toevoeging binnen het huidige onderwijsdebat, een die iedereen die zich hierin mengt gelezen zou moeten hebben. Wellicht spreekt de titel je tegen? Dat is dé reden om dit boek te lezen.

Meer info & Bestellen

 

image_pdfDownload artikel

8 thoughts on “De terugkeer van het lesgeven: een pleidooi voor een ‘derde weg’

 1. Goede zaak dat Biesta waarschuwt om als onderwijssector (wederom?) achter hypes aan te lopen.
  In een artikel van Gabriël Anthonio kwam ik de term ‘deugdethiek’ tegen. Volgens Aristoteles is dit het midden tussen twee ondeugdelijke posities. Bijvoorbeeld: helemaal gaan voor de kwaliteit, of helemaal gaan voor de optimale bedrijfsvoering. Nee, het gaat om gezonde kwaliteit, met een gezonde bedrijfsvoering. Ergens in het midden dus.

  Volgens mij geldt dit ook voor lesgeven: als het doel van de les en de doelgroep precies helder is, is de werkvorm die je kiest niet zo moeilijk meer. Daar komen lokaliteit (leeromgeving) en materiele zaken bij. De rol van de docent kan variëren van puur doceren (“monden dicht en luisteren”) via begeleiden (projectonderwijs) tot coachen (zelfstandig leren) met alle tussen- en mengvormen.

  Probeer als docententeam en ook als individuele docent een jaarprogramma voor een klas (leergroep) te maken dat betaalbaar, leuk en degelijk is. Als je alle werkvormen aan de orde laat komen voor de groep, komt elke leerling aan zijn of haar trekken (lln hebben verschillende voorkeuren om zich kennis, vaardigheden en competenties eigen te maken). En je kan de werkvormen aanpassen aan het doel: basiskennis moet vaak ‘gestampt’ worden om aansluitend vaardigheden en competenties te kunnen verwerven. En laat de illusie varen dat het goed voor een leerling zou zijn om volledig zijn eigen leertraject in te vullen.

  Rob Merkelijn.

  1. Dag Rob, Dank voor je reactie en goede toevoeging! Weet niet of je – naast het boek van Biesta – al bekend met het boek ‘Denken over onderwijs’ (https://bit.ly/2RdAQOa)? Hierin komt deugdethiek ook terug, evenals wat nu precies onderwijzen (‘de weg wijzen’) is. Sluit volgens mij erg aan bij jouw reactie en wellicht, naast Biesta, een interessant boek om te lezen 🙂

 2. Dank voor deze samenvatting! Er staat een foutje aan het einde: ‘Wel blijft Biesta een schrijfstijl hanterend die iedereen direct zal aanspreken:’ moet vermoedelijk ‘niet’ tussen.

 3. Goed leesbaar? Not! Als ik na de zomervakantie mijn collega’s spreek, zal ik dat zeker niet zo uitdragen. Het is ronduit jammer en teleurstellend dat iemand met zoveel intellect niet in staat is zo te schrijven dat hij zijn gedachtengoed bekend kan maken onder een groter publiek. Zou het zelfs elitair noemen.

  1. Dag Alex, goed is inderdaad een relatief begrip. Zoals ik ook in het artikel aangeef is het voor een Biesta boek relatief goed te lezen, maar zal het zeker niet iedereen aanspreken – elitair, netjes, wetenschappelijk, welk begrip je er ook aan hangt. Gelukkig is er ook podcast beschikbaar waarin hij ingaat op de inhoud van zijn boek 🙂 iets begrijpelijk maken is idd een kunst apart.

 4. Biesta ziet een nieuwe rol voor docenten. Geeft hij hier ook concrete invulling aan in het boek? Zo ja, welke taken hebben docenten in deze nieuwe rol, welke niet en waarom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs