Games in de klas: Laat leerlingen het zelf maken!

Elke docent herkent ze wel: gamers. Leerlingen die het liefst dag en nacht gamen, of het nu op een Playstation, Xbox of PC is. Vaak hebben deze leerlingen een grote droom: ooit zelf een game ontwerpen. Daarnaast kunnen we als onderwijs ook nog eens veel leren van computerspellen. Hoe kan het namelijk dat de spelers keer op keer een level proberen te halen, terwijl ze bij een wiskundesom na één keer proberen afhaken? Deze spelprincipes worden goed uitgelegd in een eerder artikel.

Nu zijn deze spelelementen leuk in de les, maar waarom zou je leerlingen niet zelf een game laten maken? In plaats van een powerpoint-presentatie of een poster kun je ook een computerspel gebruiken om de kennis te toetsen. En het is daarnaast ook nog eens heel leuk om met de klas de eindresultaten te spelen. In dit artikel gaan we aan de slag: leerlingen zelf games laten maken! (En natuurlijk mag je als docent gewoon meedoen!)

Scratch

Het allereenvoudigste programma om een eerste spel te maken en te leren programmeren is zonder twijfel Scratch. Scratch is een programmeertaal, gemaakt zodat zelfs kleine kinderen kunnen leren programmeren en zo een spel te maken. Het werkt via internet en biedt verschillende mogelijkheden. Zo kun je eenvoudig een soort Super Mario spel maken, en staan er ontzettend veel tutorials op YouTube. Onderstaande voorbeeld is gemaakt door leerlingen uit de 2de klas:

[iframe src=”http://scratch.mit.edu/projects/embed/38663372/?autostart=false” width=”485″ height=”402″]

GameMaker:Studio

gamemaker gamesEen ander programma waar je eenvoudig mee aan de slag kunt gaan om games te maken is GameMaker: Studio. Dit programma moet geïnstalleerd worden, maar biedt vervolgens meer mogelijkheden om een spel te maken dan Scratch. Hierdoor kunnen de games veel professioneler vorm gegeven worden, wat echter wel meer vraagt van de leerlingen. Voor de onderbouw is dit nog steeds bruikbaar, maar met name in de hogere klassen zullen leerlingen dit leuk vinden om te gebruiken.

Unity

Alleen interessant voor mensen die veel tijd hebben én zich willen vastbijten in het maken van een spel: Unity. Dit wordt gebruikt voor het maken van professionele games, waarbij je enorm veel mogelijkheden hebt. Het is daarom te ingewikkeld om in een ‘gewone’ les te gebruiken, maar voor leerlingen die écht hun werk willen maken van games ontwerpen is dit toch de beste optie. Ook hiervoor zijn er veel verschillende tutorials te vinden op YouTube. Het programma is gratis te gebruiken voor thuisgebruik en in het onderwijs, maar je hebt dus zowel enige programmeer als ontwerp kennis nodig.

Games bij de talen: Twine

Een leuke andere manier van games maken is een heleouderwetse: geen afbeeldingen, alleen maar tekst. Twine is een website om verhalen te maken waarbij je keuze hebt. Zo kun je bij Nederlands of Engels leerlingen een verhaal laten schrijven, waarbij ze telkens een keuze moeten maken. Dit werken ze in Twine uit, waarbij ze uiteindelijk een eigen tekst gebaseerd spel hebben. Leuk om te doen, omdat je telkens bezig bent met ‘wat als?’, maar vooral ook omdat het leerlingen zo motiveert om verhalen te schrijven!

twine games

Heb je zelf nog tips voor het gebruiken van games in de les?

image_pdfDownload artikel

2 thoughts on “Games in de klas: Laat leerlingen het zelf maken!

 1. HELP

  Beste Michiel, Mijn naam is Edsard Kok en samen met buurvrouw Paula Samsom zijn we vorig jaar een voor kinderen van de basisschool in onze wijk, Sparrenburg (Rosmalen) een schitterend project begonnen genaamd PROVaardig. Kinderen uit groepen 6-8 hebben onderwerp gekozen waar wij 4 vrijdagochtenden een programma voor mogen maken zodat ze meer inzicht krijgen in het gekozen interesseveld. Leren is plezier, is het motto van ons.

  Een groep kinderen wil heel graag leren hoe ze games moeten maken. Vorig jaar hadden we een super lieve wijkgenoot, die de eerste groep 3 ochtenden heeft geholpen, alleen die kan dit jaar niet. Nu zitten we met het probleem dat we voor de huidige groep nog niemand hebben, terwijl de eerste editie al 29 januari is.

  Zou je ons kunnen helpen?? Met iemand die je kent die de kinderen zou kunnen leren, of mij kunnen uitleggen hoe ik ze moet leren een game te maken??
  PROVaardig is een vrijwilligers initiatief met minimaal budget. Voor uitzonderingen mogen we wel iets vergoeden.

  Ik hoop dat je mij op kort termijn een bericht kunt sturen, ik en Paula zijn je

  1. Hoi Edsard,

   Dank voor je vraag! Ik hoop/denk dat ik je hier wel mee kan helpen. De beste optie lijkt mij om gebruik te maken van Scratch: zoals ik hierboven in het artikel beschreven heb is dat een erg gebruiksvriendelijk programma, en ook goed te gebruiken voor wat jongere kinderen (8+). Wat je zou kunnen doen is hier zelf een ’test-spel’ mee maken, bijvoorbeeld door de volgende tutorial te volgen: https://www.youtube.com/watch?v=BXl7CfkV4_M

   Binnenkort komt er hier ook een uitgebreider artikel over het maken van een game in Scratch, omdat onze leerlingen hier ook mee aan de slag gaan. Ik kan je vragen natuurlijk meenemen in dit artikel! Mocht je nog meer willen weten, dan kun je mij ook mailen: mlucassen (at) x11 (punt) nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door samenhangende hoogwaardige diensten en producten te bieden op het gebied van curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs