3 Boeken om in de herfstvakantie te lezen (2017)

Het is weer zover… Herfstvakantie! Een tijd van rust en reflectie, of van avontuur en activiteiten. Wat je ook doet, als docent is het een mooi moment om je opnieuw op te laden. Goede boeken kunnen daar bij helpen, dus hebben we een overzicht van 3 verschillende boeken die je helpen om na de herfstvakantie weer vol energie aan een nieuwe periode te beginnen.

Piek

piek

Talent is iets waar het vaak over gaat in het onderwijs. Maar bestaat het eigenlijk wel? Zoals de titel van dit boek doet vermoeden: nee. Anders Ericsson is gerenomeerd onderzoeker op het gebied van talent, en hij komt tot de conclusie dat er een duidelijke overeenkomst is tussen iedereen die op hoog niveau presteert. Het blijkt dat het allemaal terug te voeren is op 1 ding: namelijk doelgerichte oefening.

De schrijver werkt zijn onderzoek goed uit, en geeft daarbij voorbeelden en tips om de conclusie in praktijk te kunnen gebruiken. Hier schreven we eerder al een artikel over, met daarin de belangrijkste informatie. Lees dat hier. 

Klaskit

klaskit

Net uit, en zeker de moeite waard is dit nieuwe boek  van Pedro de Bruyckere. In zijn vorige boeken schreef Pedro onder andere over onderwijsmythes, maar in dit boek pakt hij het anders aan: want hoe zet je die bewezen strategie nu goed in? Er is steeds meer onderzoek wat bevestigd of een bepaalde manier van werken wel of niet iets oplevert, en Klaskit maakt dit praktisch bruikbaar.

Fijn is ook de nuance in het boek: er is niet 1 duidelijke methode die je moet volgen. Wel zijn er een aantal dingen die bewezen effect hebben, en mocht je daarmee aan de slag willen, dan heeft het boek de juiste tips en informatie. De moeite waard dus!

Lifelong Kindergarten

kindergarten

Vanuit het MIT Medialab komen vaker interessante publicaties of technologische toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan Scratch! Dit boek is dan ook geschreven door een van de mensen achter deze programmeertaal, en het plezier valt duidelijk terug te lezen. Veel bouwt op de ideeen van Seymour Papert, toegepast in een modern jasje. Het boek geeft zowel de achtergrond over het ontwerpen van Scratch als over de manier van werken.

Een van de sterke punten van het boek is de uitwerking van de ‘creative learning spiral’. Deze spiraal (in plaats van cyclus) wordt gekoppeld aan de 4P’s, en zorgt dat je als docent snel uit de voeten kan met het ontwerpen van een creatieve opdracht. Een aanrader voor iedereen die met creativiteit en technologie bezig is!

Met deze drie boeken heb je in de herfstvakantie ieder geval genoeg te doen. Zelf nog tips? Wat lees jij in de vakantie? Laat het weten via twitter, Facebook of een reactie hieronder. Fijne vakantie!

image_pdfDownload artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs