3 tools om een vragenlijst mee te maken

Een vragenlijst is een handig middel om dingen te weten te komen. Zo kan het worden gebruikt bij een praktijkonderzoek, omdat je graag van leerlingen feedback wilt op je lessen of omdat je een keuze voor een workshop wilt inventariseren. Het is daarbij om meerdere redenen handig om de vragenlijst digitaal af te nemen. Daarbij is het wel belangrijk dat het een goede tool is. In dit artikel bespreken we er drie. 

Een vragenlijst afnemen

Een goede vragenlijst (enquête) bedenken, maken, afnemen en de resultaten daarvan analyseren kan lastig zijn. Als het om het bedenken van een vragenlijst gaat, is het goed om kritisch te zijn: Voor een praktijkonderzoek is een valide vragenlijst wenselijk (zoals deze 2 vragenlijsten over motivatie) om daadwerkelijk iets over de resultaten te kunnen zeggen. Het zelf verzinnen van vragen kan zorgen voor discutabele resultaten.

Als het om het maken en afnemen van een vragenlijst, dan wil dat je de vragenlijst makkelijk kan maken en aanpassen en dat er veel mensen antwoord geven (veel respondenten zijn). Duidelijke vragen die snel te beantwoorden zijn, helpen daarbij. Als het om het analyseren van de resultaten gaat is het goed om eveneens kritisch te zijn: Een goed onderbouwde analyse maken vergt tijd.

Bij dit alles kan het helpen om een vragenlijst digitaal af te nemen: Op die manier kun je makkelijk vragen toevoegen/wijzigen, kun je de vragenlijst vaak makkelijk en snel, breed verspreiden en heb je de resultaten snel in één overzicht staan, waarbij je deze kan kleuren, verwerken in grafiek etc. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er een diverse online tools. Hieronder bespreken we er drie.

Google Forms

Google Forms is onderdeel van het gratis te gebruiken Google Drive. Bij Forms kun open vragen, meerkeuze vragen, schaalvragen, checkboxes en grid-vragen toevoegen. Daarnaast kun je video’s, afbeeldingen en tekst toevoegen ter ondersteuning van de vragen. De resultaten worden automatisch getoond in een diagram en kunnen eventueel geëxporteerd worden naar Google Numbers (excel), zodat je er zelf mee kan werken. De vragenlijst kan naar iedereen worden verstuurd, en naar keuze kan dit een unieke link via de mail zijn of kan de vragenlijst worden beveiligd door het vragen van een wachtwoord of e-mailadres. Ook kan het uiterlijk worden aangepast (kleuren, afbeelding). Een erg handig platform, wat voor de meeste vragenlijsten erg geschikt is. In dit artikel leggen we met behulp van een video uit hoe je er mee kan werken.

Acquainted

Een chatbot als vragenlijst, dat is Acquainted in het kort. Zodra je een account hebt aangemaakt kun je een vragenlijst aanmaken. Hierbij kies je allereerst een titel, welkomsttekst en afscheidstekst. Vervolgens kun je vragen toevoegen. Dit zijn momenteel helaas enkel meerkeuze vragen. Het handige van de website is dat de vragen op een leuke, moderne manier worden gepresenteerd aan de respondenten: Als een chatbot. De resultaten worden in een staafdiagram getoond. Tot slot kun je ook nog enkele instellingen aan het uiterlijk veranderen, zoals de kleuren. Een handige tool voor een simpele vragenlijst.

ThesisTools

ThesisTools is simpel ogende, maar erg uitgebreide tool. Deze website biedt de mogelijkheid om vrijwel alle type vragen te stellen. Je maakt een account aan en kunt vervolgens een erg uitgebreide vragenlijst maken, incl. open vragen, meerkeuze vragen en statisch onderdelen (video, afbeelding etc.). Ook kun je de vragenlijst voorzien van een welkomsttekst, afsluitende tekst en titel. De resultaten worden in een simpel maar handig overzicht weergegeven. Maximaal 500 mensen kunnen de vragenlijst gratis invullen, daarna betaal je €3,- per 100 respondenten. Een handige voor zakelijker, grootschalig onderzoek.

Tot slot zijn er nog tools zoals SurveyMonkey, maar deze kosten al snel geld zodra je een langere vragenlijst hebt of meer dan 100 respondenten wilt bevragen.

Mist er nog een in de lijst? We lezen het graag terug in een reactie onder dit artikel.

image_pdfDownload artikel

3 thoughts on “3 tools om een vragenlijst mee te maken

  1. onderzoekdoen.nl is ontzettend duur. Hun gratis maximum aantal deelnemers is 3, daarna moet je betalen….
    De goedkoopste licentie is dan € 45.38 voor 30 dagen.
    Ik had mijn vragenlijst helemaal gemaakt en verspreid, maar kon de resultaten niet bekijken. Dus was gedwongen te betalen. Oplichting….

    1. Ik maak gebruik van Onderzoekdoen.nl. Ik ben er erg blij mee. Geen doorlopend abonnement maar wel allerlei mogelijkheden die ik bij andere gratis tools niet vind.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs