AVAG – Studiedag formatief handelen

Wat is formatief handelen (niet)? Hoe kun je dit praktisch in je les verwerken? En hoe willen wij dat als team goed doen? Daar zijn we gisteren een volle dag mee aan de slag geweest!

Tijdens een studiedag over formatief handelen zijn we met het team van de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen van Hogeschool Inholland – die we twee jaar ondersteunen bij het herontwerpen van hun curriculum – aan de slag gegaan met een gedeelde taal en visie over formatief handelen, om er vervolgens praktisch mee aan de slag te gaan.

In de ochtend hebben we na een kennisimpuls gereflecteerd op de huidige praktijk: wat doe je nu aan formatief handelen? en welke misvattingen leven daarbij? Hierbij hebben we gebruik gemaakt van de vragenlijst Teacher Formative Assessment Practice Scale (TFAPS), om daarover samen het gesprek te voeren.

Hierna is er in groepjes gewerkt aan het formuleren van succescriteria bij een leeruitkomst over formatief handelen. Zo is er bewust stilgestaan bij wanneer ‘het goed is’ én kon zo het hele team oefenen met succescriteria, wat momenteel ook onderdeel is van de curriculumherziening die loopt.

In de middag volgde er weer een kennisimpuls, ditmaal meer praktisch: met welk doel zet je formatief handelen in? hoe kun je dit bewust doen? welke werkvormen zijn daarbij praktisch (zoals deze 7 werkvormen om begrip te checken). Vervolgens is er in groepen gewerkt aan het voorbereiden van lessen die de komende weken worden gegeven. 

Een fijne dag waarin is gewerkt aan een gedeelde taal en visie én de lessen!

image_pdfDownload artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs