Feedbackgeletterdheid – Barend legt uit

De wereld van onderwijs zit bomvol lastige concepten. Denk aan blended learning, synchroon en asynchroon leren of constructive alignment: onderwijsconcepten waar je als docent flink het hoofd over kan breken. In de animatieserie ‘Barend legt uit’ legt auteur Barend Last daarom lastige onderwijsconcepten, makkelijk uit. Dit keer: Feedback geletterdheid.

Feedbackgeletterdheid

Feedback is één van de krachtigste middelen in onderwijs. Er is dan ook steeds meer aandacht voor feedback, bijvoorbeeld bij formatief handelen of blended learning. Kortgezegd is feedback informatie over iemands prestatie of begrip die wordt gegeven door iemand, iets of een ervaring. Denk aan een docent, een evaluatieformulier of het doen van een taak.

Feedback is een niet te onderschatten mechanisme om leerlingen of studenten inzicht te geven in waar zij staan ten opzichte van een doel. Het vertelt hun wat ze kunnen bijsturen. Maar ondanks de kracht van feedback, blijkt dit instrument niet altijd even effectief te zijn. Studenten zijn bijvoorbeeld ontevreden met ontvangen feedback, zien geen waarde in feedback van medestudenten of worden onvoldoende geprikkeld iets te doen met de feedback.

Daarom is het belangrijk te werken aan feedback geletterdheid: de inzichten, capaciteiten en houdingen die nodig zijn voor het effectief opnemen van feedback. In deze nieuwe video uit de reeks ‘Barend legt uit’ wordt helder uiteengezet waar feedback geletterdheid uit bestaat en hoe je er aan kan werken.

Totstandkoming

De serie “Barend Legt Uit” is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Barend Last, Boom Uitgevers Amsterdam en Vernieuwenderwijs.

image_pdfDownload artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door samenhangende hoogwaardige diensten en producten te bieden op het gebied van curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs