Formatief en summatief – Barend legt uit

De wereld van onderwijs zit bomvol lastige concepten. Denk aan blended learning, synchroon en asynchroon leren of constructive alignment: onderwijsconcepten waar je als docent flink het hoofd over kan breken. In de animatieserie ‘Barend legt uit’ legt auteur Barend Last daarom lastige onderwijsconcepten, makkelijk uit. Dit keer: Formatief en summatief.

Toetsing

Toetsing is een belangrijk en integraal onderdeel van onderwijs. Bij toetsing horen toetsen. Toetsing en toetsen worden vaak door elkaar gehaald, maar er is een duidelijk verschil in betekenis. Een individuele toets is een product dat of een activiteit die bepaald gedrag of een doel meet, zoals een rijexamen. Toetsing is daarentegen de omringende procedure, waarbij je als docent iets doet met de resultaten die die toets zichtbaar heeft gemaakt. Een toets geeft dus informatie. Wat kan je met die informatie doen? Daarbij komen de woorden formatief en summatief om de hoek kijken.

Formatief en summatief worden vaak genoemd als eigenschap van een toets, zoals “een formatieve toets”. Dit suggereert dat die toets op zichzelf formatief is. Dat is echter incorrect. Formatief en summatief zijn namelijk eigenschappen van de beslissing die je als docent neemt op basis van de resultaten uit die toets, en niet van de toets zelf. Hoe zit dit precies? Check daarvoor de nieuwe video van “Barend Legt Uit”!

Totstandkoming

De serie “Barend Legt Uit” is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Barend Last, Boom Uitgevers Amsterdam en Vernieuwenderwijs.

image_pdfDownload artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door samenhangende hoogwaardige diensten en producten te bieden op het gebied van curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs