Pocket Didactiek: effectieve didactiek in je broekzak

Welke werkvorm kun je makkelijk inzetten om leerlingen leuk en effectief te laten leren? En hoe laat je leerlingen goed leren volgens onderzoek? We hebben er op basis van onze eigen praktijkervaring en diverse boeken en onderzoeken erg veel geschreven. Nu combineren we die theorie en praktijk op één compacte, complete en praktijkgerichte plek: Pocket Didactiek, een app voor effectieve didactiek.

Pocket Didactiek

Pocket Didactiek is een app waarin we al onze inzichten over goed en leuk lesgeven hebben verwerkt. Het is gemaakt op basis van wetenschappelijke kennis en onderwijservaring en bevat didactische bouwstenen, werkvormen, digitale tools, inzichten over effectief leren en meer, om te ondersteunen bij effectieve didactiek. De app is gemaakt voor alle soorten onderwijs, al zijn de werkvorm vooral geschikt voor 10 jaar en ouder. De app is op alle soorten devices en besturingssystemen te gebruiken en zal door ons doorlopend worden geüpdatet als er nieuwe relevante onderzoeken, werkvormen of suggesties voorbij komen.

Het idee achter

Het idee voor Pocket Didactiek is ongeveer een jaar geleden ontstaan. Uit eigen interesse lezen we doorlopend over (nieuwe) inzichten over effectief leren, interessante werkvormen, handige digitale tools, etc. Deze kennis passen we regelmatig zelf toe in de praktijk en we schrijven er artikelen over. Met collega’s, op het werk en daarbuiten, delen we inzichten door onze diensten en door te verwijzen naar onze artikelen, goede boeken en andere handige dingen die we tegenkomen.

We bemerken hierbij steeds meer hoe prettig is om één duidelijk, compact, compleet en bovenal praktijkgericht overzicht te hebben van die inzichten. Een plek waar je wanneer je wilt, laagdrempelig kunt lezen waarom iets volgens onderzoek werkt en hoe de dit dan goed in de praktijk kunt toepassen. Een echt hulpmiddel bij het lesgeven. Zodoende is het idee ontstaan om een app te ontwikkelen waarin al deze kennis on-the-go te vinden en toe te passen zijn. Pocket Didactiek is dan ook gemaakt als effectieve didactiek voor in je broekzak.

Wat staat er in

Pocket Didactiek bestaat uit een aantal onderdelen, die hieronder kort worden toegelicht.

Didactische bouwstenen
De app bevat 7 didactische bouwstenen: voorkennis activeren, actief verwerken, kennis testen, woord en beeld combineren, voorbeelden en succescriteria delen, feedback geven en afstandsonderwijs. Bij de bouwstenen vind je een korte omschrijving er van en praktische werkvormen , tips en video’s om er mee aan de slag te gaan.

Werkvormen
De app bevat meer dan 35 didactische werkvormen om voorkennis te activeren, leerlingen en studenten actief te laten leren, etc. Daarbij zitten ook werkvormen waarover we hebben geschreven, zoals braindump, de rubric van één, conceptmapping en de vissenkom. Bij de werkvormen staat steeds aangeven wat het is, hoe je het stap voor stap uitvoert en wat je er voor nodig hebt. Ook staan er tips met artikelen, tools om het digitaal (online) te doen en andere manieren om het toe te passen. Je kunt werkvormen die je leuk vind opslaan als favoriet, zodat je deze er zo weer bij pakt!

Toolbox
Hier staan veel handige digitale tools (websites en apps) die je kunt gebruiken om werkvormen en didactische handelingen digitaal (online) te doen. Het zijn tools die in de basis gratis te gebruiken zijn. Alle tools zijn voorzien van een uitleg, link en eventueel artikelen we erover hebben geschreven. We kiezen daarbij voor relatief onbekende tool

Docententips
Tips om te helpen met leren. Hier staan meer dan 50 wetenschappelijke inzichten, leertheorieën, leerstrategieën en breinfeiten – allen afkomstig van ons platform leer.tips. Alle tips zijn voorzien van een uitleg, visuele ondersteuning en APA bronnen ter onderbouwing en als naslagwerk. Bij alle tips staat uitgelegd wat er precies uit onderzoek blijkt en wat je hier mee kan in je lessen en curriculum als geheel.

Doorontwikkeling

Pocket Didactiek is recent gelanceerd en zal doorlopend worden doorontwikkeld: we blijven nieuwe wetenschappelijke inzichten, effectieve werkvormen, leuke tools, etc er in verwerken. Op die manier blijf je als gebruiker dus altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Daarnaast worden er er op termijn video’s toegevoegd waarin we verschillende theorieën, tools, etc uitleggen. Ook wordt er de komende maanden toegewerkt dat de app ook beschikbaar zal zijn in de Android en iOS Appstore – zodat deze nog makkelijker gedownload kan worden.

Voor de doorontwikkeling zijn feedback en suggesties erg waardevol. Zodoende is het mogelijk om via de app dit aan ons te geven, zodat er onbekende fouten eruit kunnen halen en nieuwe functies kunnen toevoegen. Op die manier bouwen we samen aan een product waar iedereen wat aan heeft!

Aan de slag!

Zelf met Pocket Didactiek aan de slag? De app is te koop voor de prijs van twee koppen koffie: voor éénmalig €6.99 krijg je een account en alle toekomstige updates!

Wil je met je team of school aan de slag? Dan betaal je nog minder per gebruiker. Wil je er als organisatie mee aan de slag? Dan zijn er extra mogelijkheden, zoals eigen input en huisstijl.

Check Pocket Didactiek

 

image_pdfDownload artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs