fbpx

6 Boeken voor in de kerstvakantie (2021)

Kerstvakantie! Tijd voor een mooi versierde kerstboom, en even stilstaan bij het afgelopen half jaar. Vooruitkijken en goede voornemens horen hier natuurlijk ook bij. En daar waar de een vooral het hoofd leeg wil maken, wil de ander graag nieuwe ideeen krijgen. Daarbij helpt een goed boek, en we hebben er 6 verzameld die deze kerst zeker de moeite waard zijn! Hieronder een mooie verzameling van goede boeken uit 2021. Veel leesplezier!

Feedback in de klas

Er zijn de afgelopen jaren veel boeken verschenen over feedback. Wat brengt dit boek nu dat er nog niet is? Scherpte en overzicht.

De ondertitel zegt het al: verborgen leerkansen. In dit boek wordt, meer dan in andere boeken over feedback in het onderwijs, veel ingegaan op hoe feedback gericht moet zijn op actie van de leerling-student: feedback is leergericht als het zweet op de juiste rug staat.

Het boek biedt een prettig overzicht van verschillende modellen en invalshoeken van feedback in de klas en vult dit aan met erg praktische tips. Daarnaast leest het ook makkelijk weg. Wat ons betreft hét boek wat we nu zouden aanraden als het gaat over feedback in de les.

Meer info & Bestellen

Blended learning in de praktijk

Recent schreven we samen met Barend Last een aantal artikelen over Blended Learning. Deze reeks is mede gebaseerd op een boek dat hij samen met Stefan Jongen schreef over het krachtig vormgeven van Blended Learning. In het boek wordt op een mooie manier wetenschappelijk onderzoek verbonden aan het praktisch vormgeven er van.

Het boek is geschreven in de context van het Hoger Onderwijs, maar is net zo geschikt voor andere type onderwijs. Een echte aanrader voor als je als docent hier graag meer over wilt weten of actief me aan de slag wilt gaan.

Meer info & bestellen

Science Fictions

Hoe betrouwbaar is het onderzoek op basis waarvan we oa. ons onderwijs inrichten? Recent schreven we al een artikel over de complexiteit van ‘evidence-informed’ lesgeven. Eén van de belangrijkste bronnen van dat artikel was het boek Science Fictions. In dit boek wordt, op een laagdrempelige manier, uitgebreid ingegaan op de complexiteit of meer nog de kwetsbaarheid van de onderzoekswereld. Aan de hand van bekende en onbekende fraude gevallen (bv. Diederik Stapel) wordt uitgelegd hoe het toch kan dat er zoveel onderzoeken worden gepubliceerd in bladen als Science en Nature die uiteindelijk niet blijken te kloppen. Hierin wordt niet direct de koppeling gelegd met het onderwijs, maar wel met bijvoorbeeld psychologische onderzoek op basis waarvan veel didactiek is ontstaan. Een ontzettend interessant boek om te lezen.

Meer info & bestellen

Bijna alles wat je moet weten over Psychologie

Bijna alles wat je moet weten over psychologie

De titel zegt het al: dit boek bevat bijna alles wat je moet weten over psychologie. In 4 hoofdstukken wordt ingegaan op een grote diversiteit aan onderwerpen, waaronder motivatie, leren, de growth mindset, hoge verwachtingen, feedback, etc. Bij alle onderwerpen wordt er op een erg duidelijke manier een samenvatting gegeven van de recente inzichten (zoals we ook gewend zijn van andere boeken van de auteurs, zoals Klaskit). Naast een samenvatting van de recente inzichten staan bij veel onderwerpen ook interessante onderzoeken uitgelegd: want hoe komen onderzoekers nu tot bepaalde inzichten? Zo is het boek niet alleen een samenvatting van de inzichten maar ook een leuke inkijk in de wereld van onderzoek binnen de cognitieve psychologie.

Meer info & bestellen

En natuurlijk niet te vergeten… ook onze eigen boeken zijn de moeite waard!

33 tips voor HBO Didactiek

33 tips voor hbo-didactiek helpt zowel de beginnende als gevorderde docent die studenten voorbereidt op de beroepspraktijk – maar ook zeker andere soorten onderwijs. Het bevat 33 unieke tips voor effectieve didactiek. Iedere tip start met een beknopte samenvatting van de belangrijkste wetenschappelijke inzichten. Vervolgens worden praktische aanwijzingen gegeven uit de onderwijspraktijk, direct inzetbaar in de les. De auteurs  vertellen hoe het leerproces in het studentenbrein verloopt, hoe studenten leren leren en wat wel en niet werkt.

De praktische voorbeelden komen uit het hoger beroepsonderwijs, maar de meeste inzichten zijn ook geschikt voor het middelbaar beroepsonderwijs, voortgezet onderwijs en het basisonderwijs. Goede didactiek is immers universeel. Kortom, een essentieel boek voor iedereen die studenten en leerlingen wil voorbereiden op een leven lang leren.

Meer info & Bestellen

Curriculumontwerp in een notendop

Ons boek over curriculumontwerp! In het boek gaan we aan de hand van onderwijskundige literatuur en praktijkvoorbeelden stap voor stap in op het ontwerpen een krachtig curriculum. Hierbij gaan we eerst in op wat een curriculum is en hoe je het kan ontwerpen. Vervolgens gaan we middels praktijkvoorbeelden stap voor stap in op het ontwerpproces, met elementen als leerdoelen (leeruitkomsten), toetsing, rubrics, formatief handelen en leeractiviteiten.

Het boek is geschreven voor docenten, teacher leaders, onderwijskundigen en andere onderwijsexperts die zich willen verdiepen in curriculumontwerp. Het is zo geschreven dat het geschikt is voor alle soorten onderwijs: van het primair onderwijs tot en met het hoger onderwijs

Meer info & bestellen

Met deze boeken kun je alle kanten op! Misschien spreekt het ene boek je meer aan dan het andere. Het loont om soms een boek te lezen met een mening die toch nét anders is dan wat jij denkt! Hoe dan ook: veel leesplezier. Heb je zelf nog tips? Laat het dan weten in de reacties hieronder.

image_pdfDownload artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *