Constructive alignment – Barend legt uit

De wereld van onderwijs zit bomvol lastige concepten. Denk aan blended learning, synchroon en asynchroon leren of constructive alignment: onderwijsconcepten waar je als docent flink het hoofd over kan breken. In de animatieserie ‘Barend legt uit’ legt auteur Barend Last daarom lastige onderwijsconcepten, makkelijk uit. Dit keer: Constructive Alignment.

Constructive Alignment

Bij een optimaal onderwijsontwerp is een goede afstemming tussen de beoogde leeruitkomsten, leeractiviteiten en toetsing cruciaal. De onderwijspsycholoog John Biggs bedacht hiervoor het constructive alignment principe. Dit principe stelt dat alle leer- en toetsingsactiviteiten, zowel op programma- als op cursusniveau, in constructieve afstemming moeten zijn met de beoogde leeruitkomsten. In simpele taal: elke leeractiviteit en toets is gebaseerd op een bepaalde uitkomst. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk is er regelmatig sprake van een mismatch. Hier gaat Barend in de video verder op in.

Backward design

Een manier om onderwijs te ontwerpen is om te beginnen met het formuleren van de beoogde leeruitkomsten. Welke kennis of vaardigheden wil je dat de leerlingen leren? En wanneer is dit van voldoende kwaliteit? Vervolgens bepaal je als docent hoe jij het geleerde zichtbaar wil maken. Hoe moeten jouw studenten laten zien dat zij de leeruitkomsten behaald hebben. De leeractiviteiten zijn de activiteiten die nodig zijn om de beoogde leeruitkomsten (op het juiste niveau) te behalen. 

Meer weten?

Wil je graag meer weten over constructive alignment? Lees verder in het boek ‘Blended learning en onderwijsontwerp: Van theorie naar praktijk’. Aan de slag met backward design? Kijk dan eens bij de Vernieuwenderwijs Academie of lees het boek Curriculumontwerp in een notendop.

image_pdfDownload artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door samenhangende hoogwaardige diensten en producten te bieden op het gebied van curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs