De 6 beste to-do apps om georganiseerd te werk te gaan (2018)

Als docent ben je vaak een echte multitasker: dingen voorbereiden voor je les, lesmateriaal maken, gemaakte afspraken met ouders en externe partners, afspraken met collega’s, dingen regelen voor je leerlingen etc. Veel van deze dingen gebeuren on the go en dus het des te belangrijker om een goed overzicht te behouden – zo hebben ook wij ondervonden. Maar welke apps kunnen daarbij helpen? We probeerden een aantal to-do apps uit en delen in dit artikel onze ervaringen. 

Belangrijke functies

Zoek in de appstore van Android of iOS naar een to-do app en je komt een grote hoeveelheid apps tegen die je helpen een takenlijst bij te houden. Tel daarbij het aantal online platformen op die je via Google kan vinden en je hebt een stevige berg aan tools om dingen gedaan te krijgen. Veel van deze apps bieden in de kern dezelfde functies, functies waar je waarschijnlijk veel gebruik van zult maken en die volgens ons dan ook zeker aanwezig moeten zijn:

  • Taken en subtaken toevoegen
  • Herinneringen instellen
  • Taken markeren (met # of kleur)
  • Beschikbaar via telefoon én computer

Deze functies zorgen er voor dat je taken overzichtelijk zijn gesorteerd, dat je je taken niet vergeet en dat je altijd bij je taken kan. In de basis zullen veel mensen hier genoeg aan hebben. Toch wil je misschien wel meer: wat dacht je bijvoorbeeld van een gezamenlijke to-do list met collega’s? of een ingebouwde assistant?

Hieronder 6 gratis apps die volgens ons zeker de moeite waard zijn om eens te bekijken.

 

Swipes

Swipes is een strak vormgegeven app waarbij je makkelijk taken op een lijst kan zetten, die je kan voorzien van een herinnering, tags en notities. Herinneringen kunnen op logische momenten worden ingesteld (bv. de volgende ochtend) of op een door jou specifiek gekozen tijd en datum. In het centrale overzicht worden je taken weergeven in 3 tabs: gepland, todo en voltooid. Mocht je lijst lang worden, dan kun je via de zoekfuncties gemakkelijk taken terugvinden door de tags of een geschreven zoekopdracht. Wat Swipes extra handig maakt, is de integratie met de notitie-app Evernote.

 

Google Tasks

Recentelijk uitgebracht en momenteel vooral als app bruikbaar (online verbonden aan Gmail en Google Keep). Google heeft gekozen voor een minimale to-do app, waarbij je gemakkelijk taken en subtaken kan toevoegen. Subtaken zijn daarbij altijd zichtbaar, ook in het totaal overzicht: dit zorgt voor een overzichtelijke, maar wellicht soms ook wat lange lijst. Je kunt momenteel enkel aangeven op welke dag iets af moet, waarbij Google automatisch een notificatie geeft aan het begin van de dag: specifieke tijden zijn (nog) niet mogelijk. Een handige optie bij Google Tasks is dat mogelijkheid om aparte lijsten aan te maken, waar je je taken op kwijt kan (bv. privé, werk, leeslijst etc.). De app heeft een goede integratie met Google Agenda en Google Keep (zie verderop in lijst), wat de combinatie sterk maakt. Google Tasks is nog wat minimaal, maar is erg gebruiksvriendelijk en zeker goed om in de gaten te houden.

 

Any.Do

Een van de meeste bekende en uitgebreide to-do apps. Any.Do heeft een geïntegreerde agenda en biedt een groot aantal opties bij taken, zoals: subtaken, tags, herinneringen en categorieën. De taken komen in een algemeen overzicht te staan, waar ze zijn gesorteerd op basis van de deadline (vandaag, morgen, binnenkort en algemeen). Daarnaast heeft Any.do een ingebouwde assistant, die je er bijvoorbeeld aan kan herinneren gemiste oproepen terug te bellen. Ook kun je mensen uitnodigen om taken te delen. Tegen betaling van € 1,50. p/m krijg je nog meer opties, zoals herinneringen op basis van je locatie, uitgebreide herhalende taken en mogelijkheid om met elkaar te chatten.

 

Google Keep

Google Keep werkt met digitale post-its en kan worden gezien als een combinatie van notities en een to-do lijst; een aanvulling op Google Tasks. Op de post-its kun je tekst zeytez, lijstjes aanmaken en bestanden plaatsen. Vervolgens kun je herinneringen instellen, mensen uitnodigen en je post-it een kleur geven. Google Keep werkt makkelijk, snel en heeft een handige integratie met Gmail en Google Tasks, wat de combinatie van de drie erg sterk maakt. Een handige en vooral erg gebruiksvriendelijk app voor mensen die overstappen van een papieren agenda of graag met post-its werken.

 

Todoist

Eén van de meeste uitgebreide to-do apps in deze lijst. Todoist is, naast Any.do, één van de meest gebruikte to-do apps in de appstore. De focus ligt bij Todoist op het indelen van taken in verschillende categorieën en deadlines en het instellen van herinneren op het juiste moment. Om je te motiveren om dingen af te krijgen, geeft Todoist je op basis van de hoeveelheid en snelheid waarmee je taken afrond, Karma punten. Deze punten geven je levels én inzicht in je eigen productiviteit, die dan ook achteruit kan gaan (gelukkig is er een vakantiemodes!). Een app die erg behulpzaam kan zijn voor mensen die het lastig vinden dingen gedaan te krijgen.

 

Taskade

Taskade is een relatief onbekende app, die wat ons betreft best wat bekender mag worden. Deze app is vooral gericht op samenwerking: je kan makkelijk gezamenlijke lijsten aanmaken, taken aan mensen toewijzen en met elkaar chatten. Om je taken overzichtelijk te houden, zet je lijsten in mappen. Zo kan een map verschillende lijsten bevatten, waardoor taken goed geordend zijn. Ook heeft Taskade een presentatiemodus (handig voor vergaderingen) en nachtmodus (voor de diehards). Wat even wennen kan zijn, is de kleurrijke layout van de app in de browser (op de telefoon is dit anders), maar dit kun je naar eigen wensen aanpassen. Een app die zeker de moeite waard is om te bekijken!

Welke kun je het beste gebruiken?

Wil je een uitgebreide to-do app, die vrijwel alle opties biedt die je kan verzinnen en die bijna werkt als een personal assistant, dan is Any.do zeker aan te raden. Daarbij is premium voor nog geen 20,- per jaar goed te doen. Ben je op zoek naar een to-do app die je vooral gaat gebruiken met je collega’s, dan is – naast Any.do – Taskade een aanrader: zonder betaling heb je hier enkele opties die je bij veel apps alleen bij premium krijgt. Zoek je een app die vooral makkelijk werkt en helpt bij je dagelijks workflow, dan is Swipes een aanrader, zeker in combinatie met Evernote.

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om wat prettig voor je werkt: iedere app ziet er anders uit, heeft net weer andere opties etc. Tip is om een app eens een week te proberen om zo te zien of deze goed bevalt. En mocht je nu geen passende app kunnen vinden, dan is er natuurlijk altijd nog papier… al moet je dan jezelf er wel even aan herinneren!⏱

Op wat voor manier houden jullie je to-do list bij? We lezen het graag hieronder terug!

image_pdfDownload artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs