5 vragen voor het nieuwe schooljaar

De afgelopen twee schooljaren waren… anders. Anders omdat het onderwijs niet altijd vormgegeven kon worden zoals gewenst was of we gewend waren. Voor de een was het een mooie manier om op een andere manier les te geven, maar menigeen heeft vooral het fysieke contact met leerlingen leren herwaarderen. Wat de afgelopen periode in ieder geval heeft gedaan, is gesprekken op gang gebracht: gesprekken over hoe goed onderwijs gegeven kan worden. Vaak boeiende vragen om mee bezig te zijn. In dit artikel bespreken we er 5, waarbij ook bronnen om je er verder in te verdiepen!

Dit artikel is in augustus 2021 geüpdatet.

1. Hoe kunnen we goed lesgeven, na afstandsonderwijs?

Het volledige onderwijs op afstand is voorbij, maar bepaalde dingen zullen waarschijnlijk blijven hangen. Met name in het MBO en HBO zal er nog steeds veel op afstand gebeuren. In het VO en PO lijkt dit voorbij, al is het nog even spannend hoe dit loopt.

Geef je (deels) online les, hoe kun je dit dan op een goede (effectieve) manier doen, zodat leerlingen er echt wat aan hebben? We hebben een reeks artikelen geschreven over afstandsonderwijs, waarbij we bijvoorbeeld zijn ingaan op effectieve online didactiek en 4 tools om studenten te laten samenwerken. Binnenkort volgen er meer artikelen in deze categorie: houd deze dus zeker in de gaten als je hier graag meer over wilt weten!

2. Waarom toetsen we wat we toetsen?

Steeds meer scholen zijn bezig met ‘formatief evalueren’, wat door het afstandsonderwijs een boost lijkt te hebben gekregen. Meer nog dan het focussen op het begrip ‘formatief’ (waarover veel misvattingen zijn), is het goed om met een team te werken aan goed lesgeven en betekenisvol toetsen. Bespreek met elkaar wanneer je met elkaar welke beslissing neemt en waarom je die neemt: wat maakt dat een toets echt wat zegt over het leerproces? Hierover hebben we veel artikelen! Hoe doe je dit, ook online? Hierover heeft het Netwerk Formatief Evalueren recent 3 artikelen geschreven die zeker handig zijn om te lezen.

Klik voor een grote versie

3. Hoe kunnen we leerlingen goede feedback geven?

Feedback geven is een essentieel onderdeel van het leren. Maar hoe geef je nu een volle klas leerlingen feedback? En hoe dit je dit online? Eerder schreven Dominique Sluijsmans en Valentina Devid hierover een tweeluik, waarin bijvoorbeeld 10 concrete handreikingen worden gegeven om feedback toe te passen in de praktijk, zoals het geven van collectieve ipv individuele feedback. Concreet en meteen toepasbaar.

4. Hoe kunnen alle leerlingen actief laten leren?

Leerlingen actief laten denken, zorgt er voor dat zij leren. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door hen vragen te stellen. Maar hoe zorg je er daarbij voor dat alle leerlingen het antwoord willen geven, oftewel nadenken? Hoe betrek je alle leerlingen bij het leerproces? Daar zijn verschillende werkvormen voor. In dit artikel geven we 5 voorbeelden, die je ook online kunt toepassen. Wil je graag meer werkvormen? Bekijk dan zeker eens Pocket Didactiek, een app die wij hebben ontwikkeld, waarin je meer dan 35 werkvormen, tools, achtergrondinformatie en meer kunt vinden! Wetenschappelijk onderbouwd en meteen te gebruiken voor je eigen lessen.

5. Hoe kunnen we leerlingen meer eigenaar maken van het leerproces?

Eigenaarschap vergoten, het lijkt een eeuwige missie van het onderwijs. Maar wat is nu eigenaarschap? Daarover zijn veel definities te vinden. En op welke manier kun je het dan vergroten? Daarover schreef David Maij, gedragspsycholoog, eerder een interessante blog. Ook denken we bij deze vraag nog vaak terug aan onze studiereis naar New York, waar eigenaarschap voor leerlingen vanzelfsprekend was.

En zijn er nog veel meer vragen waar je mee bezig kan zijn. Misschien heb je wel andere vragen gekregen naar aanleiding van het afstandsonderwijs? Of misschien heb je recent wel het onderwijsvragenboek gelezen? Goed om hoe dan ook in het achterhoofd te houden bij de bovenstaande vragen: onderwijsinnovatie gebeurt niet op papier, het is een proces. Bouw samen aan de school waar je trots op bent.

Succes met dit schooljaar, wij gaan weer ons best doen jullie van boeiende en behulpzame artikelen te voorzien 😊

Met welke vraag houd jij je bezig dit jaar? We lezen het graag hieronder terug!

image_pdfDownload artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs