7 tips voor het nieuwe schooljaar

Het einde van het schooljaar zit er bijna op. Tijd om terug te blikken, maar vooral ook om vooruit te kijken! Elk jaar eindigt dan ook met ideeën om het volgende schooljaar dingen anders te doen. In dit artikel 7 tips voor het nieuwe schooljaar.

1. Meer lezen

Nieuwe kennis zorgt voor nieuwe inzichten, en er is bijna niets wat dan op kan tegen een goed boek. De afgelopen jaren zijn er verschillende erg goede onderwijsboeken uitgekomen, van heel praktisch tot flink theoretisch. Een goede start is onze boekenplank, waarop we allerlei boeken verzamelen die de moeite waard zijn. Of kijk eens terug naar de artikelen met leestips!

2. Meer experimenteren

Hoelang geef je al les op dezelfde manier? Waarschijnlijk werkt dat best goed, anders zou je dat niet meer doen. Maar door kleine dingen anders te doen kun je soms ineens hele nieuwe dingen ontdekken die het lesgeven verbeteren. Al eens geprobeerd om met een project aan de slag te gaan? Of leerlingen het leren meer zichtbaar te maken?

3. Meer reflecteren

Reflectie op jezelf als docent is niet altijd makkelijk. Tegelijkertijd is het wel noodzakelijk: want waarom doe je de dingen die je doet als je voor de klas staat? Juist door kritisch naar je eigen handelen te kijken en te bedenken wat je nodig hebt voor je eigen ontwikkeling verbeter je het handelen in de praktijk.

4. Meer focus

Een methode kan heel handig zijn, mits goed ingezet. Wat gebeurt er als je met de doelen achter de methode aan de slag gaat? Met meer focus in de les houd je meer ruimte over voor het leren van de leerlingen. Een strakker PTA, een heldere richting, het zorgt er allemaal voor dat je meer inzicht hebt in wat moet en waar de leerlingen staan.

5. Meer feedback

We weten inmiddels dat feedback een belangrijk ding is in het leerproces. Maar goede feedback kost tijd en is toch iets ingewikkelder dan het in eerste instantie lijkt. Toch levert het veel op: het is een van de dingen die de meeste invloed heeft op de verbetering van leerprestaties. Een investering die de moeite waard is dus!

6. Meer zichtbaarheid

Hoe laten je leerlingen eigenlijk zien dat ze de kennis en vaardigheden hebben die nodig zijn volgens de doelen? Door het leren meer zichtbaar te maken geef je meer ruimte voor verschillende talenten en maak je het leerproces uitdagender en interessanter. Van kleine dingen tot meer aandacht voor maken: meer zichtbaarheid voor leren loont!

7. Meer plezier

Leren lijkt vaak zo serieus, maar het mag ook gewoon leuk zijn. Van spellen spelen met leerlingen tot dingen uitvinden en ontdekken: leren mag best iets zijn waar je plezier in hebt. Geef leerlingen daarom ook de ruimte om zelf nieuwe dingen te bedenken!zelf nieuwe dingen te bedenken!

Waarschijnlijk zit er in het bovenste lijstje zeker wel iets waar je als docent mee aan de slag kan. En dat is misschien ook wel het mooie als docent: elk jaar nieuwe klassen en dus nieuwe kansen om het eigen handelen in de praktijk te verbeteren. Maar eerst (bijna) vakantie!

image_pdfDownload artikel

2 thoughts on “7 tips voor het nieuwe schooljaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door samenhangende hoogwaardige diensten en producten te bieden op het gebied van curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs