4 Boeken voor in de voorjaarsvakantie (2024)

Het is weer tijd voor de voorjaarsvakantie! Carnaval, wintersport, of vooral even lekker relaxen… En daar waar de een vooral het hoofd leeg wil maken, wil de ander graag nieuwe ideeën opdoen. Een goed boek kan helpend zijn. We hebben er 4 verzameld die zeker de moeite waard zijn om te lezen dit voorjaar! Hieronder een mooie verzameling van goede boeken uit 2023. Veel leesplezier!

Grading for Growth

Cijfers blijven toch een dingetje in het onderwijs. Zelf schrijven en denken we ook veel over de functie van toetsing én het geven van cijfers, en dit boek is daar een mooie verdieping op. In Grading for Growth gaan de schrijvers aan de slag met een van de belangrijkste thema’s rondom het beoordelen: hoe zorgen we dat het gaat om ontwikkeling en groei van de leerling of student? In plaats van het ‘afrekenen’ moet het gaan over feedback krijgen en gebruiken om zo stappen te zetten in de ontwikkeling.

Daarbij komen verschillende vormen van ‘alternatief beoordelen’ langs, aangevuld met mooie voorbeelden die direct uit scholen komen. Veel aandacht is er ook voor de rol van feedback, het ontwikkelen van meer kwaliteitsbesef én er zijn handige praktische stappenplannen om zelf tot een alternatief te komen.

Kortom: de moeite waard om het denken over cijfers op te rekken!

Meer info & bestellen

An Ethic of Excellence

Een klassieker, en met recht een aanrader dankzij onze Teun. Zoals hij zelf schrijft: “Het werk van Ron Berger is een inspiratie voor het onderwijs. Mocht je An Ethic of Excellence nog niet gelezen hebben dan wil ik je dit boek van harte aanraden. In dit boek beschrijft Berger, bekend van Austin’s Butterfly, hoe hij op zijn school en op andere scholen probeert om leerlingen werk van hoge kwaliteit te laten maken. 

Wat vraagt dit van de school en van jou als leerkracht en wat betekent dit voor het werk van je leerlingen? Op een toegankelijke manier geeft Berger met allerlei voorbeelden antwoorden op deze vragen. Het boek leest als een verhaal en biedt je tegelijkertijd een schat aan praktische tips die direct te gebruiken zijn in je eigen praktijk.”

‘I have tools to share, ones that I’ve borrowed from others, and ones that I’ve built myself.’

Meer info & bestellen

Nog wat geleerd vandaag?

Bestaat er een onderwijs-wereld zonder discussie over wat goed onderwijs is? Het lijkt alsof het altijd al gaat over dat wat belangrijk is of zou moeten zijn. Gaat het om kennis? Gaat het om vaardigheden? En welke vorm van onderwijs past daar dan het beste bij?

Maarten Huygen geeft in het boek ‘Nog wat geleerd vandaag?’ een heldere uiteenzetting over dat wat hij belangrijk vindt: een kennisrijk curriculum. Vanuit deze visie kijkt hij naar de geschiedenis van onderwijsontwikkeling en innovaties, en behandelt hij verschillende voorbeeldscholen. Een boek met een duidelijke mening dus, waar je het ook zeker oneens mee kunt zijn. Maar: en dat is ook belangrijk, het kan nooit kwaad om je ook te verdiepen in andere visies op onderwijs. Kortom: een interessant boek voor onderwijsprofessionals die meer met kennis willen in het curriculum, óf juist opzoek zijn naar een andere visie op onderwijs.

Meer info & bestellen

Systemisch transitie management

Een ‘gouwe ouwe’, maar zeker de moeite waard om mee aan de slag te gaan. Binnen elke organisatie heb je te maken met verandering. Of het nu over een basisschool gaat of over een universitaire opleiding: organisaties zijn continu in beweging. Systemisch Transitie Management is daarbij een erg prettig boek wat met name insteekt op iets waar we in het onderwijs nog veel van kunnen leren: het reflecteren op dat wat er gebeurt.

Juist door even stil te staan en te kijken naar wat er speelt (de onderstroom) en vanuit de reflectie verder te kijken kun je tot zinvolle veranderingen komen. Daarbij is het boek prettig geschreven, met veel heldere praktijkvoorbeelden. Hoewel het boek al uit 2013 komt is het daarbij nog steeds relevant. De moeite waard dus voor iedere docent/onderwijskundige die bezig is met verandering in de eigen context.

Meer info & bestellen

Met deze boeken kun je alle kanten op! Misschien spreekt het ene boek je meer aan dan het andere. Het loont om soms een boek te lezen met een mening die toch nét anders is dan wat jij denkt! Hoe dan ook: veel leesplezier. Heb je zelf nog tips? Laat het dan weten in de reacties hieronder, of lees onze vorige boekentips terug!

image_pdfDownload artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs