Het is weer tijd voor de kerstvakantie! Vooruitkijken en goede voornemens horen hier natuurlijk ook bij. En daar waar de een vooral het hoofd leeg wil maken, wil de ander graag nieuwe ideeen krijgen. Daarbij helpt een goed boek, en we hebben er 5 verzameld die deze kerst zeker de moeite waard zijn! Hieronder een mooie verzameling van goede boeken uit 2022. Veel leesplezier!
Verrijk je onderwijs
Over curriculumontwerp schrijven we veel op Vernieuwenderwijs, en ook in de werking van het brein hebben we veel interesse. We werden dan ook erg blij van het boek ‘Upgrade your teaching: understanding by design meets neuroscience’. Met trots raden we dan ook onze hertaling aan: Verrijk je onderwijs!
Prettig geschreven, maar met een enorme schat aan informatie over de werking van het brein en de invloed die we vanuit het curriculum daarop kunnen uitoefenen. Hoe ontwerp je zo, zodat het past bij je leerlingen en studenten? Hoe prikkel je op de juiste wijze en hoe zorg je dat leerlingen of studenten echt aan staan?
Met de vele praktische voorbeelden, handige schema’s en werkvormen kun je hier veel uithalen om in de klas mee aan de slag te gaan. Het sluit daarbij goed aan op zowel het VO als het MBO en HBO. Gebaseerd op de het inmiddels welbekende ‘backward design’ helpt het zo om tot een krachtig curriculum te komen. Echt de moeite waard dus!
Meer info & Bestellen
Blended learning in de praktijk
Barend Last is een bekende naam op Vernieuwenderwijs. Naast de verschillende interessante artikelen over Blended Learning delen we ook samen de video’s van Barend Legt Uit.
In dit boek gaat Barend verder waar hij met ‘Blended Learning en onderwijsontwerp’ is gebleven. In het eerste boek ging het met name over het ontwerpen vanuit de verschillende principes om tot een krachtig blended ontwerp te komen. In dit boek is staat, zoals de titel doet vermoeden, de praktijk centraal.
Het boek is geschreven in de context van het Hoger Onderwijs, maar is net zo geschikt voor andere type onderwijs. Een echte aanrader voor als je als docent hier graag meer over wilt weten of actief me aan de slag wilt gaan. De vele handige tips, voorbeelden en handvatten dragen daarbij bij aan een fijn leesbaar en goed toepasbaar boek.
Meer info & bestellen
Formatief Evalueren schoolbreed implementeren
Formatief handelen is inmiddels een bekend begrip in het onderwijs, en terecht! Steeds meer docenten zijn bezig om meer formatief te werken en daarbij het onderwijs meer te richten op ontwikkeling, in plaats van ‘hordelopen’.
Maar daarbij lopen ze ook aan tegen de vraag: is het niet effectiever als we dit schoolbreed doen? En zo ja, hoe dan? Voor die vraag is dit boek een hele fijne basis, waarin op praktische wijze aandacht is voor de stappen die je hierbij als team kunt zetten.
Daarbij is veel aandacht voor het ‘waarom’ en het ‘hoe’ van formatief evalueren, en vervolgens dus hoe je hier schoolbreed samen stappen in kunt zetten. En precies dat is nodig om naar een formatieve leercultuur te gaan. De moeite waard dus, als je op dit moment bezig bent om als school hier verder in te ontwikkelen.
Meer info & bestellen
Leerlingen intrinsiek motiveren
Rob Martens is steeds meer een bekende naam in de onderwijswereld, als het gaat over het opnieuw nadenken over het ‘waarom’ van onderwijs. In zijn vorige boek lag de focus op meer aandacht voor alle vormen van spel, en vooral de ruimte die nodig is om te kunnen ontwikkelen. In dit nieuwe boek is de focus wellicht nog concreter: hoe motiveer je leerlingen nu intrinsiek?
Ook hier gaat het voor een groot gedeelte over dezelfde thema’s: meer ruimte voor leren en ontwikkelen, meer aandacht voor de leerlingen zelf en vooral ook het mogen maken van fouten. Binnen de enorme druk(te) binnen scholen is dat een prettig pleidooi, waarvan we hopen dat veel scholen dit advies ter harte nemen. Door de vele voorbeelden, verhalen en tips kun je er altijd wel iets uit meenemen als docent.
Meer info & BestellenRationaliteit
Niet direct een onderwijsboek, maar zeker de moeite waard om te lezen! In het onderwijs rekenen we vaak op het logisch denken van onze leerlingen, studenten en collega’s, maar in de praktijk valt dit nog wel eens tegen… Maar hoe komt dit? Waarom geloven leerlingen in bepaalde complottheorieën? Hoe kan het dat bepaalde ideeën die totaal niet logisch lijken tóch veel aandacht krijgen?
Steven Pinker laat met allerlei voorbeelden zien hoe bepaalde denkprocessen lopen, en hoe mensen zo geregeld de foute keuzes maken. Het boek prikkelt daarbij: sommige zaken herken je, andere schuren en soms doet het zelfs een beetje pijn.
Ook helpt het om meer gereedschap te krijgen om leerlingen en studenten te helpen in het beter en logischer na te denken. Denk aan kansberekening, maar ook het verschil tussen causaliteit en correlatie. Geen makkelijke stof, maar zeker de moeite waard als je even de diepte in wil duiken.
Meer info & BestellenMet deze boeken kun je alle kanten op! Misschien spreekt het ene boek je meer aan dan het andere. Het loont om soms een boek te lezen met een mening die toch nét anders is dan wat jij denkt! Hoe dan ook: veel leesplezier. Heb je zelf nog tips? Laat het dan weten in de reacties hieronder.
Docent, onderwijsontwerper & maker. Altijd veel ideeën, en op zoek naar de verbinding tussen leren, creativiteit en technologie. Onderwijs kan altijd beter, maar mag ook zeker leuker! Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.
In de kerstvakantie moet je lekker leesboeken lezen, geen studieboeken
Dag Ineke, wat ons betreft moet je niks, maar mag je daar helemaal zelf voor kiezen. Wij doen dat in ieder graag wel, vandaar dat we deze tips geven 😊
👍😊