Het is bijna kerstvakantie! En dan is het alweer zover: de laatste lessen, een kerstborrel, een kerstontbijt en vervolgens twee weken geen les! Een periode die je goed kunt gebruiken om bij te komen, uit te rusten en voor veel docenten; een goed boek te lezen. Wat voor boek is nu interessant om te lezen deze kerstvakantie? Hieronder vier tips.
Catharsia
Na een lange onderwijscarrière is Sjef Drummen, onder andere bedenker van het onderwijsconcept Agora, maar bovenal zelfbenoemd onderwijskunstenaar, met officieel pensioen gegaan. Officieel, want al hoewel hij zeker meer tijd heeft om te schilderen, blijft hij, zoals hij het zelf vaak noemt, graag strijden tegen de ‘educatieve alzheimer’. Bij zijn afscheid presenteerde hij zijn boek: Catharsia. Een boek over zijn leven, zijn visie op onderwijs en meer.
Wat wel duidelijk is, is dat Sjef zijn verhaal veel bouwstenen bevat waar wat ons betreft meer aandacht voor mag zijn in het onderwijs. Het is soms verwarrend, bijna frustrerend, als je bij het lezen van dit boek aan je eigen lespraktijk denkt – en dat is ergens heel goed. We hebben het dan ook met veel plezier gelezen én bekeken.
Meer info & Bestellen
Deep Learning
Hoe kom je tot verdiepend leren, in plaats van alleen oppervlakkige kennis op te doen? Michael Fullan schreef hier een goed boek over, wat nu ook in het Nederlands te vekrijgen is. Het boek gaat inhoudelijk in op wat er nu eigenlijk bedoelt wordt met ‘deep learning’, en staat daarnaast vol met praktische voorbeelden voor zowel het PO als het VO. Hierbij wordt stilgestaan bij wat er in de klas gebeurt, maar zeker ook wat er nodig is op school niveau om tot deze verandering te komen.
Een goed boek voor docenten die meer verdieping willen in de klas, en daarbij durven te kijken buiten de grenzen van het eigen lokaal!
Meer info & Bestellen
De Bril van de Leraar
Wat maakt een docent? En misschien nog meer: wat doet een docent? In dit boek probeert Pieter Leenheer de gedeelde beroepsidentiteit uit te pluizen, en hij duikt daarbij in de geschiedenis van het docentschap in Nederland. Hierdoor ontdek je, hoe door de jaren heen, de beroepsidentiteit steeds veranderlijk is.
Een boek wat je als docent aan het denken zet, en daarnaast ook nog eens helemaal gratis! De uitgeverij stelt de PDF beschikbaar voor iedereen die dit wil lezen. Een mooi geschenk voor deze kerst dus!
Meer info & Bestellen
We Moeten Spelen
Rob Martens staat bekend als iemand die de grenzen van onderwijs opzoekt, en ook in dit boek doet hij dit goed. De kern van het boek is helder: spelen is een vorm van leren, en zou dus veel meer in scholen terug moeten komen. Met mooie voorbeelden pleit Martens voor meer ruimte, verwondering, spel en onvoorspelbaarheid in het onderwijs.
Een oproep die haaks lijkt te staan op evidence-informed werken, maar misschien dat juist deze twee lijnen samen beter onderwijs kunnen maken. Hoe dan ook: Rob Martens zet je aan het denken en daagt je uit om opnieuw naar je eigen praktijk te kijken. Wees nieuwsgierig!
Meer info & BestellenOp zoek naar meer leestips? Bekijk dan eens onze boekenplank, waar we alle boeken rondom onderwijs hebben geplaatst die volgens ons zeker de moeite waard zijn om te lezen: https://vernieuwenderwijs.nl/onderwijsboeken/.
Met deze vier boeken heb je in de kerstvakantie ieder geval genoeg te doen. Zelf nog tips? Wat lees jij in de vakantie? Laat het weten via twitter, Facebook of een reactie hieronder.
Docent, onderwijsontwerper & maker. Altijd veel ideeën, en op zoek naar de verbinding tussen leren, creativiteit en technologie. Onderwijs kan altijd beter, maar mag ook zeker leuker! Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.