Programmatisch toetsen – Barend legt uit

De wereld van onderwijs zit bomvol lastige concepten. Denk aan blended learning, synchroon en asynchroon leren of constructive alignment: onderwijsconcepten waar je als docent flink het hoofd over kan breken. In de animatieserie ‘Barend legt uit’ legt auteur Barend Last daarom lastige onderwijsconcepten, makkelijk uit. Dit keer: Programmatisch toetsen

Programmatisch toetsen

Een modern toetsconcept dat steeds meer aandacht krijgt, is programmatisch toetsen. Programmatisch toetsen is geen generiek toetsrecept, maar beschrijft een set van uitgangspunten om toetsing vorm te geven op een moderne, eigentijdse manier.

Programmatisch toetsen is voortgekomen uit de ervaring dat uitsluitend toetsen voor summatieve beoordeling – oftewel het bepalen of een student de leeruitkomsten behaald heeft met als doel een slaag/zak beslissing – onvoldoende recht doet aan de ontwikkeling van die student. Als docent stap je daarbij af van het ‘afvinken’ van onderdelen in individuele toetsen, en hanteer je een meer holistische benadering waarbij regelmatige feedback centraal staat.

Toetsing wordt op deze wijze een middel, en geen doel op zich. Er wordt dan ook vaak bij programmatisch toetsen niet meer gesproken over formatief of summatief, elk toetsmoment dat informatie over het leerproces biedt kan zowel gebruikt worden voor beoordeling alsook voor sturing van het leerproces.

Maar let wel: programmatisch toetsen is een complex onderwijsconcept dat niet onderschat moet worden bij de implementatie. Het vereist een andere manier van denken als het gaat om de waarde en functie van toetsing. Hierdoor kan het in de praktijk flinke uitdagingen opleveren. Zorg daarom voor gepaste ondersteuning en begeleiding, en implementeer programmatisch toetsen bij voorkeur op opleidingsniveau.

Meer weten? Check snel de nieuwe video van Barend Legt Uit:

Totstandkoming

De serie “Barend Legt Uit” is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Barend Last, Boom Uitgevers Amsterdam en Vernieuwenderwijs.

image_pdfDownload artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs