4 Boeken voor de meivakantie (2022)

Meivakantie! Koningsdag, een lekker zonnetje en tijd voor welverdiende ontspanning. En daar kan een goed boek zeker bij helpen! Voor deze meivakantie hebben we daarom 4 boeken gekozen die de moeite waard zijn om te lezen.

Die ene leerling

Het docentschap is een prachtige baan, waarbij je elke dag bijzondere dingen meemaakt. Soms zijn er daarbij dingen die je zo erg raken dat het je blik verandert op onderwijs, of zelf op de wereld.

Zoals de titel doet vermoeden gaat ‘Die ene leerling’ precies daarover: die ene leerling die je als docent zo geraakt heeft dat het je heeft veranderd. Het is een mooie bundeling van verhalen die eerder in de Volkskrant verschenen, en het is fijn om dit zo samen terug te lezen.

In alle verhalen spreekt de liefde voor het vak, maar ook hoe moeilijk het soms is. Daarbij denk je als docent ook automatisch na over jouw eigen ‘geschiedenis’… Wat was voor jou nu die ene leerling?

Meer info & Bestellen

Formatief handelen: van instrument naar ontwerp

Een boek wat niet mag ontbreken in deze lijst is de nieuwste uitgave van de schrijvers van ‘Toetsrevolutie’. Toetsrevolutie was een boek wat veel ogen openden in het onderwijs, en waarmee er veel aandacht kwam voor het formatief handelen. De afgelopen jaren is daar steeds meer aandacht voor, en ‘Formatief handelen: van instrument naar ontwerp’ gaat daar dieper op in.

De kern van het boek is het ontwerpen voor formatief handelen. Niet alleen vanuit didactisch oogpunt dus, maar ook vanuit het curriculum hier rekening mee houden.

De praktische schrijfwijze én de ervaring van de auteurs maakt dat dit boek het zeker waard is om te lezen.

Meer info & bestellen

Educated: A Memoir

Een biografie van iemand dit vooral onderwijs ‘beleeft’ heeft. Kan dat de moeite waard zijn? Het antwoord is zeker ja! In Educated schrijft Tara Westover over al haar obstakels die ze heeft moeten overkomen om uiteindelijk een diploma te krijgen.

Van haar ouders mocht Tara niet naar school. Ze groeide op in de bergen in een beschermd gezin, waardoor ze pas op haar 17de voor het eerst een klas binnenstapte.

Een uitdagend boek, niet alleen door de emotionele reis die Tara maakt, maar ook door de vraag: wat is onderwijs? Welke rol en functie heeft het publieke onderwijssysteem? Geen lichte vragen, maar dat mag soms ook. Echt een boek en verhaal dat je niet snel zult vergeten.

Meer info & bestellen

Understanding by Design

Als laatste een ‘gouwe ouwe’ op de lijst! Het werk van Wiggens en McTighe is onder velen bekend, en niet voor niets. Understanding by Design is het boek waarin het concept ‘Backwards Design’ voor het eerst wordt uitgewerkt, en voor ons is dit een standaardwerk als het over curriculumontwerp gaat.

De prettige en heldere schrijfstijl, de praktische toepasbaarheid, de vele voorbeelden en schema’s: het is nog steeds een bruikbaar boek en de moeite waard om door te nemen wanneer je interesse hebt in curriculumontwerp.

Meer info & bestellen

Met deze boeken kun je alle kanten op! Misschien spreekt het ene boek je meer aan dan het andere. Het loont om soms een boek te lezen met een mening die toch nét anders is dan wat jij denkt! Hoe dan ook: veel leesplezier. Heb je zelf nog tips? Laat het dan weten in de reacties hieronder. Fijne vakantie!

image_pdfDownload artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs