4 boeken voor in de herfstvakantie (2021)

Herfstvakantie! Even bijkomen van de start van het jaar, genieten van het herfstweer, de bossen in, uitwaaien of gewoon thuis ontspannen. Een goede manier om te ontspannen óf om nieuwe ideeën op te doen, is het lezen van een boek! Welk boek is nu interessant om te lezen deze herfstvakantie? Hieronder 4 boeken die zeker de moeite waard zijn. Veel leesplezier!

33 tips voor HBO Didactiek

33 tips voor hbo-didactiek helpt zowel de beginnende als gevorderde docent die studenten voorbereidt op de beroepspraktijk – maar ook zeker andere soorten onderwijs. Het bevat 33 unieke tips voor effectieve didactiek. Iedere tip start met een beknopte samenvatting van de belangrijkste wetenschappelijke inzichten. Vervolgens worden praktische aanwijzingen gegeven uit de onderwijspraktijk, direct inzetbaar in de les. De auteurs  vertellen hoe het leerproces in het studentenbrein verloopt, hoe studenten leren leren en wat wel en niet werkt.

De praktische voorbeelden komen uit het hoger beroepsonderwijs, maar de meeste inzichten zijn ook geschikt voor het middelbaar beroepsonderwijs, voortgezet onderwijs en het basisonderwijs. Goede didactiek is immers universeel. Kortom, een essentieel boek voor iedereen die studenten en leerlingen wil voorbereiden op een leven lang leren.

Meer info & Bestellen

Curriculumontwerp in een notendop

Ons boek over curriculumontwerp! In het boek gaan we aan de hand van onderwijskundige literatuur en praktijkvoorbeelden stap voor stap in op het ontwerpen een krachtig curriculum. Hierbij gaan we eerst in op wat een curriculum is en hoe je het kan ontwerpen. Vervolgens gaan we middels praktijkvoorbeelden stap voor stap in op het ontwerpproces, met elementen als leerdoelen (leeruitkomsten), toetsing, rubrics, formatief handelen en leeractiviteiten.

Het boek is geschreven voor docenten, teacher leaders, onderwijskundigen en andere onderwijsexperts die zich willen verdiepen in curriculumontwerp. Het is zo geschreven dat het geschikt is voor alle soorten onderwijs: van het primair onderwijs tot en met het hoger onderwijs

Meer info & bestellen

Bijna alles wat je moet weten over Psychologie

Bijna alles wat je moet weten over psychologie

De titel zegt het al: dit boek bevat bijna alles wat je moet weten over psychologie. In 4 hoofdstukken wordt ingegaan op een grote diversiteit aan onderwerpen, waaronder motivatie, leren, de growth mindset, hoge verwachtingen, feedback, etc. Bij alle onderwerpen wordt er op een erg duidelijke manier een samenvatting gegeven van de recente inzichten (zoals we ook gewend zijn van andere boeken van de auteurs, zoals Klaskit). Naast een samenvatting van de recente inzichten staan bij veel onderwerpen ook interessante onderzoeken uitgelegd: want hoe komen onderzoekers nu tot bepaalde inzichten? Zo is het boek niet alleen een samenvatting van de inzichten maar ook een leuke inkijk in de wereld van onderzoek binnen de cognitieve psychologie.

Meer info & bestellen

Habits of Success

Habits of Success

Op welke manier kun je studenten of leerlingen goed helpen met leren? Door ze te leren leren. En op welke manier kun je dat nu goed doen? In zijn nieuwste boek gaat Harry Fletcher-Wood in op precies die vraag. Hij geeft op basis van wetenschappelijke onderzoek en zijn eigen praktijkervaring concrete tips hoe je studenten en leerlingen kunt leren leren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over het zorgen voor urgentie, inzichten geven en diverse tools te gebruiken die hij aanreikt in zijn boek. Het prettige van het boek is dat het heel herkenbaar is: veel dingen die je leest kun je direct toepassen. Daarnaast is het ook een onderwerp waar veel studenten en leerlingen tegenaanlopen, maar waar eigenlijk weinig over is geschreven vanuit docentenperspectief. Een boeiende en waardevolle combinatie tussen gedragsverandering en studievaardigheden.

Meer info & bestellen

Met deze boeken kun je alle kanten op! Misschien spreekt het ene boek je meer aan dan het andere. Het loont om soms een boek te lezen met een mening die toch nét anders is dan wat jij denkt! Hoe dan ook: veel leesplezier. Heb je zelf nog tips? Laat het dan weten in de reacties hieronder.

image_pdfDownload artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs