7 Boeken voor in de zomervakantie (2024)

Zomervakantie! De tijd om op te laden, bij te komen en te genieten van (hopelijk) mooi weer. Nieuwe ideeën passen daar goed bij, en hoe kun je dat beter doen dan door een boek te lezen! Welk boek is nu interessant om te lezen deze zomervakantie? Hieronder 7 boeken die wij voor de komende periode aanraden. Hopelijk zit er voor jou ook iets moois bij! Veel leesplezier!

Educate to Self-Regulate

Zelfregulatie is een belangrijk, maar ook complex thema in het onderwijs. Want hoe help je studenten en leerlingen om meer zelfregulerend te worden? Eerder heb je misschien de podcasts (deel 1 en deel 2) al geluisterd met Dr Shyam Barr, en daarbij heb je kennis gemaakt met zijn prettige manier van denken over én het uitleggen van zelfregulatie. Of eigenlijk: van hoe (en of) je zelfregulatie kunt aanleren aan leerlingen en studenten.

Dr Shyam Barr duikt het onderzoek in en maakt daarnaast ook gebruik van veel praktijkvoorbeelden, om zo niet alleen kennis te bieden maar ook te zorgen dat deze kennis in het onderwijs komt. Zelf stelt hij een ‘roadmap’ te bieden om stap voor stap te implementeren. Daarbij gaat het niet alleen over wat docenten kunnen doen (en met welk effect), maar ook wat je als schoolleider voor rol speelt in het helpen tot meer zelfregulatie te komen.

Kortom: een prettig boek om te lezen, wanneer je komend schooljaar aan de slag wil gaan met meer zelfregulatie bij je studenten of leerlingen!

Meer info & Bestellen

Werken aan de kwaliteit van hoger onderwijs

Nét uitgekomen, en meteen al een aanrader voor de zomer. Voor iedereen die werkzaam is in het hoger onderwijs is dit boek zeer de moeite waard.

In het hoger onderwijs (zowel het MBO als HBO) zijn veel opleidingen en instellingen bezig met het verbeteren van de kwaliteit. Dat gaat niet alleen over de inhoud (het curriculum), maar zeker ook over de didactiek en praktischere zaken als de organisatie. Maar hoe werk je nu goed aan kwaliteit? Wat zijn voorbeelden en werkwijzen die daar aan bijdragen?

In dit boek is geprobeerd om een zo compleet mogelijk overzicht te bieden: niet alleen voor startende docenten of onderwijskundigen in het hoger onderwijs, maar zeker ook voor mensen die al lang werkzaam zijn.

Meer info & Bestellen

Opdat wij schrijven

Schrijfonderwijs klinkt niet als iets heel ‘hips‘ of ‘leuk‘, en dat is zonde! Schrijven is een van de mooie kanten aan een taal, en je goed kunnen uitdrukken met het geschreven woord is daarbij niet voor niets belangrijk. Al jaren laten de Nederlandse scholieren op de PISA-onderzoeken zien dat het schrijfonderwijs minder wordt, en dat is jammer!

Opdat wij schrijven is een recent verschenen boek met daarin verschillende stukken over waarom schrijf onderwijs nu zo belangrijk is. Vanuit allerlei manieren wordt het probleem belicht én worden er mooie voorbeelden aangedragen.

Kortom: dit is een aanrader voor iedere docent die bezig is met leerlingen of studenten teksten te laten schrijven. En in deze tijd, met ChatGPT en andere tools, is dat misschien wel belangrijker dan ooit. Wie schrijft die blijft!

Meer info & bestellen

How do we learn?

Zouden er genoeg boeken kunnen zijn over een wetenschappelijke basis voor leren en onderwijzen? How do we learn past in de lijn van boeken die de afgelopen jaren geschreven zijn rondom dit thema, maar is daarbij ook een prettige aanvulling.

De schrijver heeft geprobeerd om alles wat er inmiddels bekend is over leren én lesgeven te verzamelen in een helder en begrijpbaar boek. Daarbij gaat het niet alleen over de onderzoeken, de werking van het geheugen of welke didactiek toegepast kan worden. Het gaat ook over de praktische toepassing, met behulp van allerlei relevante stappenplannen en voorbeelden. Prettig is daarbij ook dat de schrijver niet zo rechtlijnig is als de titel wellicht doet vermoeden (Evidence-based education, daar waar het tegenwoordig ook vaak gaat over evidence-informed).

Daarmee is het een mooi boek om in de vakantie in te duiken, vooral als je nog niet zo bekend bent met de meest recente literatuur over onderwijs.

Meer info & Bestellen

Understanding and applying assessment in education

Bij Vernieuwenderwijs schrijven we vaak over toetsing, in alle vormen. Daarom worden we ook erg blij van dit boek, waarin op hele heldere taal alle vormen van toetsing zijn uitgewerkt. Daarnaast gaat het ook goed in op het ontwerpen van krachtige toetsing.

Daarbij komen de verschillende vormen van assessment langs, waarbij zowel de ’technische’ als de ‘ontwerp’ kant goed belicht worden. Heel prettig daarbij is de praktische insteek: het is geschreven om in de praktijk te brengen, in plaats van de soms wat drogere literatuur over toetsing.

Naast het boek is er ook een online verzameling van handige hulpmiddelen, wat ook zonder het boek al de moeite waard is. Neem daar dus vooral ook een kijkje!

Meer info & bestellen

Kus de visie wakker

Een wat ouder boek, met daarbij een hele… bijzondere kaft. Maar: Kus de visie wakker is echt een boek wat het verdient om gelezen te worden! Hoewel de eerste druk al bijna 10 jaar oud is, is er geen thema wat zoveel aandacht mag verdienen als het werken aan visie. Maar hoe doe je dat nu effectief?

Hans van der Loo heeft een heel prettig en toegankelijk boek geschreven, met allerlei fijne voorbeelden, tips en werkvormen. Zo helpt het om het ‘grote’ begrip visie behapbaar te maken, en handvatten te geven om hier continu aan te blijven werken.

Kortom, een boek wat met recht op de lijst staat! Ideaal voor degene die dit schooljaar het gevoel heeft gehad dat richting mist, of komend schooljaar aan de slag wil met het verscherpen/herijken van de visie.

Meer info & bestellen

Brave new words

Tijdens het schooljaar 2023/2024 heeft AI echt impact gehad. Er zijn nog maar weinig scholen of instellingen waar er niet gesproken wordt over de inzet van bijvoorbeeld ChatGPT, en op welke manier dit verschrikkelijk slecht óf mooi is voor het onderwijs. Daarom mocht een recent boek over AI niet ontbreken in deze lijst!

Salman Khan ken je wellicht als oprichter van de Khan Academy, een online platform waar je eenvoudige én enorm complexe thema’s kunt leren. Khan staat bekend als een voorloper in het denken over technologie en onderwijs, en probeert in dit boek uit te leggen waarom AI het hele onderwijs gaat veranderen.

Het boek is, op z’n Amerikaans, groot in stevige uitspraken. Alles wordt natuurlijk anders! De kern van het betoog van Khan gaat over de kracht van een soort gepersonaliseerde ChatGPT, welke elke leerling en student op individueel niveau kan helpen. Hoe zou het onderwijs er dan uit zien? Een fijn boek om een klein vergezicht te krijgen van een toekomst… die wellicht dichterbij is dan we denken!

Meer info & Bestellen

Met deze boeken kun je alle kanten op! Misschien spreekt het ene boek je meer aan dan het andere. Het loont om soms een boek te lezen met een mening die toch nét anders is dan wat jij denkt! Hoe dan ook: veel leesplezier. Heb je zelf nog tips? Laat het dan weten in de reacties hieronder.

image_pdfDownload artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vernieuwenderwijs

Als Vernieuwenderwijs helpen we scholen en opleidingen te komen tot krachtig onderwijs. Dit doen we door diensten en producten te bieden op het gebied van visie, curriculumontwerp, toetsing en didactiek.

Nieuwsbrief

Elke week onze artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

Contact

Vernieuwenderwijs B.V.
Kerkenbos 1344
6546 BG Nijmegen

📞 Wessel: 06 194 02 982

📞 Michiel: 06 193 37 715

✉️ info@vernieuwenderwijs.nl

© 2024 · Vernieuwenderwijs